Bukszpany Lemonki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bukszpany Lemonki

Post »

Iza jak tak sprawnie idzie Ci sadzenie cebul o tej porze, to zapraszam do mnie. ;:215
Kolorowa wiosna, mam nadzieję, wynagrodzi nam pracę w obecnych chłodach.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mario, posadziłam różne cebulki, nie tylko tulipany :) Myślę, że dziki nie dotrą do zadołowanych w tunelu cebulek. Wiosną pewnie zasadzone w docelowym miejscu pięknie zakwitną :D

Aneczko, chyba już taka pogoda się zrobiła, że ani jednej cebulki nie wsadzę :? Snieg i zimny wiatr.Brrrr :?

Cebulice zasadzę jednak na balkonie w doniczce. Na balkonie zawsze cieplej :lol:

Trochę zdjęć z końca października ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry Izo :wit . Przybiegłam do Ciebie z wątku Marysi-Amby, bo pytałaś tam o trawnik z rolki. Mam w rodzinie przykład takiego trawnika. Jest to zwykły trawnik w przedogródku, więc żadnen trudny teren. Właścicielka nie ma melodii do ogrodnictwa i miała kaprys aby w ten sposób założyć trawnik. Ponieważ powierzchnia była niewielka, mogła tę zachciankę podźwignąć finansowo :D . Plus jest taki, że trawa rośnie od razu równomiernie na całej powierzchni i nie martwisz się, że jak przyjdzie ulewa, to przemieści nasiona. Oszczędzasz nieco czasu, który jest wymagany, żeby trawa urosła. Młoda trawa nie ściga się z chwastami. Nowy trawnik z rolki wymaga, żeby po nim za bardzo nie deptać, intensywnie podlewać, dosiać miejsca, w których jednak trawa wyschła, kosić dla zagęszczenia. Trawnik, który opisuję był zakładany przez profesjonalistów więc nie wiem jak wyglądało przygotowanie podłoża.
Izo, prawdziwa pracusia z Ciebie, masz piękny ogród :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, dziękuję Ci bardzo za wpis o trawniku :) Może faktycznie na niewielkich powierzchniach nie jest to złe rozwiązanie :)
Cieszę się, że podoba Ci się moja działka. Jednak do pięknego ogrodu to chyba jeszcze długa droga :wink: Na zdjęciach są tylko te ładniejsze fragmenty, albo te zagospodarowane. Tych paskudnych nie pokazuję :lol:
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Izo, śliczne październikowe foty. Niby takie pospolite rośliny a taki miły widok. Ach tulipany. Będzie pięknie. U mnie w tym roku z cebulowych tylko czosnki. Najpierw generalka, potem dopiero szaleństwa. Na dziś to się cieszę, że udało mi się przenieść podwyższone grządki na docelowe miejsce, uszykować dyniowisko i oporządzić kompostownik :heja
Mam tyle różnych nasionek warzywnych, że sama nie wiem gdzie ja to będę pchać ;:306
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, ja mam same pospolite rośliny :lol: Miło mi, że zdjęcia Ci się podobają :)
Ja mam tych cebulowych dużo i bardzo różnych. Pewnie wyjdzie pstrokacizna, którą stonuję za ro. Lub dwa :lol: O ile wszystko wyrośnie wiosną bo to wielka niewiadoma póki co :lol: A czosnki chyba są jednymi z najładniejszych cebulowych i długo są ozdobą. Dobrze, że je masz :)

Nie mogę się doczekać przyszłego sezonu na Twoim tarasie i Zalesiu :) Będzie interesująco i pouczająco. No i ładnie. Lubię widok rosnących warzyw :) Ja cały czas biję się z myślami czy robić zwykłe grządki czy podniesione. Ciągnie mnie w stronę tych drugich. Rozważam plusy i minusy. No i ciągle jestem niezdecydowana :oops: Aniu, jak będziesz miała czas i ochotę to napisz, proszę jak zakładałaś swoje podniesione rabaty. Czy drewno impregnowałaś czymś, czy folię z dziurkami i gałązkami na dnie dałaś itp. Szkoły są różne i naprawdę mnie jako nieznającej się na ogrodnictwie ciężko wyłuskać prawdę. ;:223
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, zapewniam Cię, że zakładany tradycyjnie trawnik moich rodziców wygląda o niebo lepiej niż ten z rolki, który Ci opisywałam. Przecież różni je tylko sposób "montażu" ale dbać trzeba tak samo, żeby był efekt i tak samo zarasta chwastami.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, dzięki :) Ja sie boje trawnika :lol: Serio. Tych chwastów i koszenia bo nie mamy prądu na działce.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, Izuniu, nie martw się - kup owieczkę albo dwie :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

Albo może stadko królików lub kur :D Gwarantuje. Żadnych chwastów nie będzie :lol:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Izo takie słoneczne, październikowe zieloności wyjątkowo piękne, od razu poprawia się nastrój. ;:215 Cebulki absorbują nas jesienią, a wiosną cieszą kolorami, warto się pomęczyć. ;:108 Trawnik to taka kapryśna część ogrodu, że lepiej mieć go niewiele. Też zaplanowałam podniesiony warzywnik, ale jak zaczęłam czytać o nim, to rezygnuję. Trzeba wymieniać ziemię, albo wysypywać i wkładać obornik na spód, przekopać trudno. ;:131 Niewiele z tych wiadomości do mnie przemawia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obita, Kasiu dziękuję za pomysły :lol:

Soniu, masz rację. Słoneczne zdjecia ogrodowe poprawiają nastrój ;:3
Z grządkami masz rację, ziemię trzeba wymienać. Za to roślinom jest cieplej, szybciej i lepiej plonują. Mniejsze prawdopodobieństwo, że krety zn szczą uprawy, wygodniej dbać o grządki, trochę miej chwastów rośnie. Za to szybciej ziemia przesycha. No i trochę roboty przy wykonaniu takich grządek jest. Dlatego ja wciąż się zastanawiam ;:219
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Trawnik nie gryzie ;:306 nie bój się ;:131. Mi też marzą się podniesione rabaty z warzywami no ale nigdy jeszcze nie wglebialam się w ten temat. Myślałam, że ziemię można jakoś delikatnie przekopać . Hmm no to ja jeszcze się zastanowie ale ogolnie mi też ten pomysł z wymianą ziemi nie pasuje ;:222 . Trzeba poszperać na sekcji warzyw a tam ponoć niektórzy mają cuda ;:oj . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A własciwie, to dlaczego trzeba wymieniać ziemię na takiej grządce?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

Ewelina Trawnik nie gryzie za to ty już musisz go gryźć co najmniej areatorem :D A jak glina to dwoma :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”