Mikoryza

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mikoryza

Post »

:wit
Stosowałam szczepionkę mikoryzową przy sadzeniu części iglaków - te ze szczepionką przyjęły się lepiej niż te bez. Dodałam więc szczepionkę wszystkim moim iglakom.
W tym roku po raz pierwszy zastosowałam szczepionkę mikoryzową przy pikowaniu siewek bylin - i choć upłynęły dopiero trzy tygodnie od pikowania wygląda na to, że siewki pikowane do podłoża ze szczepionką rosną lepiej niż te bez szczepionki.
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Taka sprawa. Trochę czytałam o korzyści z zastosowania szczepionek mikoryzowych ale jeszcze takowych nie stosowałam.

Zakładam powoli ogród, na razie sadzę różne drzewka, owocowe i ozdobne, mam min magnolie, borówki amerykańskie, wokół rośnie trawnik z "dużą domieszką roślin adekwatnych do siedliska" czyli tzw. chwastów ;:198 Wokół rośnie pięknie las typu grąd. W trawniczku pełno mam grzybków wszelakich, ze zidentyfikowanych przeze mnie podgrzybek złotawy, gołąbek winny, tęgoskór, muchomor cytrynowy i jeszcze całe mnóstwo innych niezidentyfikowanych.

Zastanawiam się czy któryś z powyższych gatunków wchodzi w mikoryzę, jeśli tak to z jakimi roślinami? Albo inaczej, jakie gatunki grzybów wchodzą w skład szczepionek mikoryzowych np dla wrzosowatych. Generalnie chodzi mi o to, czy któryś z wymienionych gatunków grzybów rosnących u mnie naturalnie wejdzie w mikoryzę z moimi roślinami?
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szczurbobik pisze: podgrzybek złotawy, gołąbek winny, tęgoskór, muchomor cytrynowy
podgrzybek złotawy - sosna, dąb, buk, głóg, jarząb

gołąbek winny - buk, klon, robinia, brzoza, olsza

tęgoskór brodawkowany - dąb, lipa, klon, sosna, cis

muchomor cytrynowy - brzoza, sosna, buk, grab, świerk, jodła

Będziesz dopiero świadkiem innych grzybów mykoryzowych jakie zawiążą się pod Twoimi drzewami. Większość symbiotycznych grzybów może wchodzić w mykoryzę z różnymi drzewami. Mykoryza zawiązuje się sama. Szczepionki pozwalają tylko to przyspieszyć. W pobliskim grądzie jest swoisty 'bank' tych grzybów, dlatego u Ciebie może to wszystko rozwija się szybciej. Jeśli widzisz owocniki swoich grzybów pod drzewami to znaczy, że są w symbiozie z którymś z nich.

Z wrzosowatymi to jest trochę inaczej bo mamy do czynienia z innym typem mykoryzy - mykoryzą erikoidalną. Tworzą ją grzyby z rodzajów Hymenoscyphus, Oidiodendron, Scytalidium i Myxotrichum. Są to workowce i nie znajdziesz pod krzewami typowych owocników grzybów. :wink:
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

ERNRUD dzięki za odpowiedź ;:196 Zidentyfikowałam jeszcze piaskowca kasztanowatego, grzyby są ;:333
Pozdrawiam Lucyna
konrados89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 lip 2016, o 11:51

Mikoryza Mykoflor do iglaków

Post »

Witam mam pytanie do osób które stosowały ją. Po zaszczepieniu w jakim czasie widoczny był biały nalot na łodydze świadczący że grzybnia się zawiązała?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy jakąś szczepionkę mikoryzową polecacie pod oczara?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie posiadam wiedzy, które grzyby wchodzą w symbiozę akurat z oczarami, ale mogę stwierdzić w ślepo, że Glomus, więc potrzebna będzie szczepionka zamierająca endomykoryzę.
Trzeba by zadzwonić do Mykofloru.
Pozdrawiam. Ernest
jjdj

Post »

Oglądałem gdzieś na youtube fajny filmik o mikoryzie, gdzie wypowiadali się naukowcy i ogrodnicy, że szczepionki to strata kasy, gdyż grzyby symbiotyczne (obecne w glebie zawsze) z czasem i tak osiedlą się na korzeniach rośliny. Można to przyspieszyć dodając do podłoża pocięte korzenie innych roślin żyjacych już w symbiozie.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie chodzi o to przyspieszanie. W trudnych warunkach (miasto) nikt pod nasadzenia nie będzie kopał dołów i zaprawiał ich korzeniami zawierającymi symbiotyczne gatunki grzybów. Nikt też nie będzie wymieniał gleby pod starymi drzewami. Mykoryza wywiązuje się owszem sama, ale w sąsiedztwie naturalnych siedlisk. Jeśli drzewo nie ma żadnego kontaktu z innymi drzewami, które mają swoją mykoryzę to sama sięona pod nim nie nawiąże.
Pozdrawiam. Ernest
Jarek_Lodz
100p
100p
Od: 3 cze 2013, o 20:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć,
Czytałem o koncepcji zrobienia mikoryzy z drożdży. Tj. Namnożyć i podlać roztworem rośliny w ogrodzie. Jak sądzicie, ma to sens ?
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53

Post »

Ja czytałem większe bzdury ;:306
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Jednego roku kupiłam mikroryzę - dawałam pod RH, azalie i nowe róże czy rzeczywiście były jakieś zauważalne korzyści, zmiany nie wiem nie widziałam.
Nie wiem czy to ma związek z mikoryzą ale miałam i mam sporo grzybów "psiaków".
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak to typowe grzyby mykoryzowe.
Pozdrawiam. Ernest
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15

Post »

Czy ktoś poleca jakąś mikoryzę pod borówki i magnolie?
mordd
50p
50p
Od: 8 maja 2016, o 05:04

Post »

W przypadku bor?wki możesz mieć pewność, że jeśli roślina jest żywa a nie rośnie na pożywce w labie to ma wytworzoną mikoryzę. Dodatkowa niczego nie polepszy ani nie pogorszy poza stanem portwela. Mikoryzować można siewki. Przy już rosnących roślinach to jest zwykłe dojenie klienta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”