Ogródek Pszczółki cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz. 6

Post »

No tak, u mnie jeżówki dopiero się wygramoliły z ziemi. Ze wstępnych oględzin stwierdzam że wszystkie [również te nowe] dobrze przezimowały].
Ani mogę podwpowiedzieć że u nas jest dużo nowych jeżówek, na targach nie wiadomo na które się skusić. Żeby nie ceny to by się wzięło wszystkie :wit Wysiałam trochę ale jeszcze nie wyszły.
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiu - ale wszystko u ciebie cudnie kwitnie - wszystko dużo wcześniej niż u mnie w ogrodzie.
U mnie dopiero zakwitł jeden powojnik i to jednym kwiatkiem o różach to jeszcze nawet nie marzę.
Widzę, że mamy tego samego storczyka ogrodowego, tylko że mój zakwitł już w marcu w domu.
Czy ty swojego też zabierasz na zimę do domu?
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

abeille pisze:
I na koniec takie ładne zestawienie clematisów mi się udało. Posadziłam na wiosnę clematisa x durandii
obok 'Hagley Hybrid' i wyglada na to że będzie z nich ładna para.

Obrazek

Pozdrowionka :wit
Durandii połączyłam z tym powojnikiem

Obrazek
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witam sobotnio wszystkich przemiłych gości ;:196

Coś ostatnio zaniedbuję forum ale tyle rzeczy się dzieje ciekawych w ogrodzie że na wszystko nie ma czasu.
Sadzę ostatnio moje wiosenne siewy na rabaty. Miałam posadzić cynie które bardzo obrodziły i pasują kolorystycznie
jak ulał, ale w sumie ich nie sadzę na rabaty bo złapały mączniaka i liście są całe w białych plamach.
Boję sie że mączniak przeniesie sie na inne rośliny a na tych rabatach co miałam je sadzić to akurat jak do tej
pory jego nie było.
Więc po co kusić zły los, nie miałam serca wyrzucić cynii więc poszły do dużej donicy a na rabaty pozostały mi
inne siewki. Pasują akurat mniej do kolorów rabatowych ale przynajmniej są zdrowe. Posadziłam w sumie
amaranty o purpurowych liściach, koleusy purpurowe i rude i heliotropy. Trudno, nic już więcej nie mam z
kwiatów bo siewki bylin dopiero startują a maczek kalifornijski jakiś niemrawy. Dosiałabym też kosmosu białego
ale boję się że wyrośnie mi na 2 metry tak jak już mi kiedys zrobił niespodziankę.

Cynie w donicy nawet fajnie wyglądają choć na rabacie byłyby ładniejsze. Jak dotąd nie zgłębiłam sekretu ich kolorów
bo zbierałam nasiona tylko z morelowych cyni a mam wszystkie kolory :shock:

Obrazek

Aniu, teraz nowe jeżówki bardzo szybko witają do Polski tak jak zresztą większość roślin. Chyba będzie można
je dostać bardzo szybko i u Was.

Grażynko, faktem jest że u nas sezon wegetacji roślin jest na ogół dłuższy o przynajmniej miesiąc albo dwa.
Tylko na ogół rośliny robią sobie letnią przerwę w lipcu i sierpniu i odpoczywają w czasie upałów, a w tym czasie w Polsce
wszystko dalej rośnie i kwitnie. ;:138

Aga, pomidorki już żółcieją, więc niedługo będziemy je pałaszować. :heja na paczce nasion przywiezionych
z Polski to ma być żółta odmiana, a zobaczymy jaka będzie w rzeczywistości. Aż jestem ciekawa ;:108
Mam nadzieję żę w ten weekend Was za bardzo nie zalewa. U nas dalej ani kropla nie spadła i nie zapowiada się
na deszcze

Loki, na pewno wszystko się uda i w tym roku. Ja dalej eksperymentuje z sianiem, tym razem kolej na bylinki i
trawy. Trawy prawie wszystkie już wzeszły, a bylinki się coś ociągają. Nie zapomnij o jutrzejszym spotkanku. :heja

Aguś AGNESS, na powojniki ponoć zawsze miejsce się znajdzie, przynajmniej tak mówią. Ale u mnie też już coś nie
mam dla nich miejsca z odpowiednimi warunkami, a nie wcisnę znowu biedaków w kąt bo muszą przecież cieszyć
oczy. ;:138

Joluś, ja też czekam na moje pozostałę jeżówki z utęsknieniem. Jakoś się ociągają, choć to wybitnie kwiaty letnie.
Rudbekie jeszcze niziutkie ale one też mają czas. U mnie rudbekiom się nawet bardzo podoba, ale na jeżówki muszę
bardziej uważać bo wypadają zimą przez wilgoć.

mis20, witaj serdecznie w moich progach. ;:136 cieszę się że powojnik Ci się spodobał :heja uwielbiam ich
kwiaty. Są takie odmienne od innych.

Izuś, masz szczęście że jeżówki dobrze przeszły zimę. U mnie z nimi to raczej loteria. Szczególnie z białą 'White Swan'
dosadzam co roku przynajmniej trzy albo cztery i co roku mam tyle samo, czyli dwie kwitnące. ;:108 jakoś szybko
wypadają zimą. Też próbuję je wysiać, ale jak na razie nic nie wyszło ;:65

Reniu, jeśli swojego storczyka zimujesz w domu to faktycznie zakwitnie wcześniej. Ja mojego trzymam w gruncie
on nie boi się zimna a raczej wilgoci zimowej więc przykrywam go szybką i to wystarcza. Już ma u mnie dwie zimy za sobą
więc mam nadzieję że teraz tylko bedzie się rozrastał bo jest bardzo urokliwy.
Skuszę się może też na obuwnika. One są przesliczne ale jeszcze bardziej wymagające. A póki co mam na parapecie
orchideę którą dostałam jako prezent. Jak na razie dobrze kwitnie ale potem nie mam za bardzo gdzie ją trzymać.

Obrazek

Beatko, z takim powojnikiem durandii też musi prześlicznie wygladać. Czy to jest 'Princess Diana'? Jest piękny ;:138

Pozdrowionka
:wit

Lobelie bardzo obrodziły w skrzynkach i donicach. Jeszcze nigdy nie miałam takich dorodnych. Ta zupełnie zagłuszyła fuksję.

Obrazek

A to mój żabi książę. W tym roku pilnuje piwoni drzewiastej i jest jej dobrym duszkiem. Jeszcze nie próbowałam go pocałować
bo co zrobię jak się przemieni w księcia?

Obrazek

Milutkiego dnia dla wszystkich gości ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Walczysz jakoś z tym mączniakiem?
Róż Ci nie niszczy?

U mnie pojawia się sporadycznie pod koniec lata na kilku odmianach i pryskam je rozcieńczonym mlekiem.
Działa! :shock:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

No to do kompeletu z jeżówkami, rubbekiami dodam jeszcze gailardie :uszy
Miałam problem z siewkami tytoniu ozdobnego :evil: całe w mszycach ;:14 Nie byłam dla nich tak wsanialomyślana, poszły do kosza, bo zaczęły już zarażać datury ;:108
Wiesiu i do nas dotarała wreszcie iście letnia pogoda, dzisiaj 29 stopni, jednak te gwałtowne burze ;:224
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Za dużo deszczu miejscami :( , tak Wiesiu to Clematis Grupa Texensis 'Princess Diana'
Pozdrawiam.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

To ja chyba spóbuję część tego kłącza mojego storczyka ogrodowego posadzić w ogrodzie.
Tylko proszę, jakbyś mogła mi coś bliżej napisać jak tą szybką przykrywasz i gdzie on u ciebie rośnie.
Ja też choruje na obuwnika tylko nie mam odwagi - to chyba byłby eksperyment - u nas na południu są ostrzejsze te zimy.
A ten storczyk, którego dostałaś - przepiękny. Jak ci przekwitnie - a to jeszcze dłuuugo nie nastąpi - to sobie go przytnij i postaw w ogrodzie, gdzieś w cieniu - zobaczysz jak ci sie potem odwdzięczy.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Mały albumik z ogródka Pszczółki. Przy okazji ? jeszcze raz wielkie dzięki za wszystko, spotkanko było naprawdę wyjątkowo miłe. :-D

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

oliwka pisze: Walczysz jakoś z tym mączniakiem?
Róż Ci nie niszczy?
U mnie pojawia się sporadycznie pod koniec lata na kilku odmianach i pryskam je rozcieńczonym mlekiem.
Działa! :shock:
Walentynko, niszczy mi róże i atakuje wiele innych roślin i to od samego poczatku sezonu. Ale nie znam jakiś skutecznych srodków
na niego bo u nas są szczególnie sprzedawane siarczane płyny które potem pokrywają białą powłoką liście która nie schodzi nawet
z deszczami, więc zamiast mieć białego mączniaka ma się na roślinach brzydką białą siarkę. Okropieństwo, dlatego juz jej nie stosuję.
Wszystkie inne przeciwgrzybowe ponoć nie działają, trzeba niszczyć wszystkie części zaatakowane, ale ja nie mam serca bo bym
wygoliła pół ogrodu. Mleko też nie podziałało jak do tej pory, ale może spróbuję jeszcze raz.

Jolu, cieszy mnie że też macie teraz ładną letnią pogodę. ;:3 u mnie gailardie jakoś nie przechodzą zim bo jest dla nich za mokro.
Już sobie odpuściłam, a tytoniu ozdobnego to by mi było szkoda ;:108

Beatko, on jest naprawdę uroczy :shock:

Reniu, u mnie ten storczyk rośnie pod drzewem i ma bardzo duzo cienia. Latem jest sucho i zimą mokro więc składam dwie szybki
razem tak aby woda po nich ciekła i wtedy nogi storczyka mają sucho nawet jak spadł śnieg. A ten domowy storczyk juz stoi w cieniu
na parapecie okna ale po zewnętrzej stronie i nawet to miejsce mu się bardzo podoba, bo mu przypomina ściółkę leśną pod osłonem liści.
jest ciepło nawet w nocy więc będzie tam stał do jesieni, a potem się zobaczy z zimowaniem.

Loki, bardzo nam było miło Was poznać i gościć i wielkie dzięki za fotki z naszego ogródka. ;:138 Pozdrowionka dla Ciebie i Gosi :wit

Żeby nie wypaść z wprawy to kilka fotek ostatnich ogrodowych nowości. Jeżówka 'Irresistible' jest naprawdę przepiękna i do tego pełna
taka jak powinna być.

Obrazek

Obrazek

Towarzyszą im trytomy których jest coraz więcej

Obrazek

Milutkiego wieczorka :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wiesiu, te jeżówki mają bardzo ciekawy kolorek. :wink: I zgrały się z trytomą. ;:224 Pięknie prezentują się na tle błękitnych dzwonków . ;:138
Czy w Paryżu jeszcze kwitną róże ?
Miłego wieczoru ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Wiesiu, czasem trzeba się wpisać, ale już brakuje słów, można dostać zawrotu głowy od tych piękności. ;:167
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Dzięki za pozdrowienia ? i my pozdrawiamy również. Pozdrów też małżonka ? wyjątkowo sympatyczny i dowcipny z niego człowiek. :-D

...a fotki jak zwykle śliczne. :-) Bo i ogródek cudowny. :-)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiesiu jeżówki bajeczne, ja mam tylko ta najpopularniejszą, uwielbiam ją, ale niestety już więcej nie wcisnę, chociaż bardzo się podobają :roll:
Lobelia śliczna, ja bardzo lubię te kwiatuszki, kiedyś zawsze wysiewałam do ogrodu na miejsca po tulipanach, teraz jakoś zaniechałam tego....sama nie wiem czemu. Sadzę je w kompozycje doniczkowe do towarzystwa pelargoniom.
Wciąż zachwycam sie Twoimi dzwoneczkami,są takie piękne, delikatne i romantyczne....cudo :D
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

ch nasyciłam oczy, uwielbiam te przenikające się, lekkie rabatki :) są takie urocze...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”