Mieczyki w donicach,skrzynce i innych pojemnikach
- Wolusia
- 1000p

- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mieczyki w donicach
Czytam wypowiedzi na forum i ...zapaliłam się do takiego pomysłu, aby posadzić w doniczce mieczyki- cebulki malutkie, przyrastające do tych właściwych
Czy ktoś już próbował? Jakie są szanse, że się powiedzie? 
- Wolusia
- 1000p

-
halina522
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Małe bulwki /groszek/ Ci podrosną,ale w tym roku nie zakwitną,bo potrzebują jeszcze jednego roku.Ale to chyba za szybko na sadzenie mieczyków,chyba,że chcesz się cieszyć zielonymi listkami.Radziłabym Ci w kwietniu wysadzić je jednak do gruntu.
Halina
- Wolusia
- 1000p

- Ruda2011

- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Ja też nabrałam ogromnej chęci na gladiole w donicy. Balkon mam spory i ...... pusty kompletnie. Mam zamiar urządzić go trochę. W donicach posadzę pomidorki koktajlowe i gladiole. W 2012 miałam w gruncie i .... na 15 wsadzonych wzeszło i zakwitło mi 5. To mnie nauczyło jakie kupować cebule - mają być jak największe, z łupinką. Posadziłam chyba za późno ( po 15 maja ) ale zakwitły ...... w sierpniu

Basienka napisała
"
ciekawa jestem czy był w końcu efekt tych nasadzeń?
'
"
'basienka198919 pisze:Moje już jakiś czas są w donicy i jak na razie bez żadnego efektua reszta dopiero dzisiaj poszła do gruntu
ciekawa jestem czy był w końcu efekt tych nasadzeń?
'
duduś
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Witajcie
Mam problem z cebulkami , które są w dość ciepłej piwnicy.
Nie wiem, czy za słabo wysuszyłam cebule, ale w jednym kartonie wypuściły kiełki długości ponad 10 cm.
Co zrobić, oberwać je czy zostawić ?
Nie wiem, czy za słabo wysuszyłam cebule, ale w jednym kartonie wypuściły kiełki długości ponad 10 cm.
- zielonajagoda

- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Mam podobny problem, tylko kiełki są malutkie na razie, co robić???pelagia72 pisze:Witajcie
Nie wiem, czy za słabo wysuszyłam cebule, ale w jednym kartonie wypuściły kiełki długości ponad 10 cm.Co zrobić, oberwać je czy zostawić ?
- Magdallena
- 1000p

- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziewczyny, nie mam zbytniego doświadczenia z mieczykami, ale wyczytałam na Forum, że po wysuszeniu powinny się chłodzić. Ja swoje od jakiegoś miesiąca trzymam w lodówce. Ciepła piwnica mogła rozlegulować ich rytm. Może postarajcie się przenieść bulwy w jakieś chłodniejsze miejsce, by spowolnić proces kiełkowania.... Nic bym im nie obrywała. Ale niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony.
- zielonajagoda

- Kontakt:
Magdo, dziękuję za odpowiedź
, tak zrobię,może przestaną te kiełki rosnąć, ale czy w lodówce nie jest za zimno? Mam niewiele cebulek i szkoda by mi je było stracić.
- rotos
- 1000p

- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Najlepsza temperatura przechowywania mieczyków to od +4 do +7. Ważne aby, aby nie było poniżej zera. W lodówce pod tym względem będzie im idealnie. Zagrożeniem może być tylko zbyt duża wilgotność. Różnie z nią bywa w poszczególnych egzemplarzach. Aby się przed nią zabezpieczyć radzę owinąć każdą bulwę w papier, może być gazeta. Trzeba przy tym uważać, aby nie zniszczyć kiełki, bo nowe mogą nie wyrosnąć. Bulwy umieścić w pojemniku na warzywa lub na półkach w drzwiach lodówki.
Co do tytułu wątku - uważam, że mieczyki nie za bardzo nadają się do uprawy w donicach.
Pozdrawiam
Adam
Co do tytułu wątku - uważam, że mieczyki nie za bardzo nadają się do uprawy w donicach.
Pozdrawiam
Adam
- Magdallena
- 1000p

Trzymam je w lodówce w papierowej torebce w pojemniku na warzywa, tak jak pisze Adam. Pojemnik jest wyłożony ręcznikami papierowymi, bo tam dość wilgotno jest i papier dobrze wchłania tę wilgoć. Zaglądam co jakiś czas do cebulek - mam tam też kalle i szczawika.
Co do uprawy w donicach - w 2012 pierwszy raz miałam mieczyki na balkonie. Nie zakwitły. Może bulwy były za młode lub...rzeczywiście nie nadają się do donic. W tym roku posadzę ponownie. Jeśli znowu nie zakwitną, dam sobie spokój.
Co do uprawy w donicach - w 2012 pierwszy raz miałam mieczyki na balkonie. Nie zakwitły. Może bulwy były za młode lub...rzeczywiście nie nadają się do donic. W tym roku posadzę ponownie. Jeśli znowu nie zakwitną, dam sobie spokój.
- zielonajagoda

- Kontakt:
Adam, Magda, bardzo dziękuję za rady, moje mieczyki wylądują dzisiaj w lodówce. A co do mieczyków w donicach, to ja już drugi rok sadzę mieczyki i tygrysówki do donic, kwitną, jeśli znajdę fotkę to wstawię, ale nie obiecuję bo tych zdjęć ogrodowych, to każdy z nas ma chyba tysiące
. oczywiście do ziemi też sadzę, ale również do jednej lub dwóch donic, Magdo nie wiem dlaczego Ci nie zakwitły, bardzo ładnie wyglądają w donicy, ale w zeszłym roku posadziłam za płytko i musiałam dociążać donice bo się przewracały. Tulipany, krokusy, szafirki, też uprawiam w donicach, pięknie kwitną.
- Magdallena
- 1000p

No to się ekspercko wypowiedziałam a dziś zajrzałam do lodówki i na dwóch cebulkach zauważyłam szary nalot pleśni - tam na tej - za przeproszeniem - dupce, z której rosną korzenie
Odseparowałam je od pozostałych i posypałam te zagłębienia cynamonem, bo to podobno pomaga. Adam ratuj. Jest jakaś szansa dla tych cebulek? Czy do wyrzucenia?
- rotos
- 1000p

- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Najpierw usuń pleśń, przemywając zarażone miejsca miękką szczoteczką, uważając aby nie uszkodzić małych korzonków.
Możesz użyć wody z czosnkiem (ok. 10 gram czosnku zalać 0,5 l gorącej wody, odczekać 2 godziny, odcedzić), lub roztworem wodnym nadmanganianu potasu (do kupienia w aptece).
Po przemyciu koniecznie dobrze wysuszyć (np. suszarką do włosów, ale zimnym powietrzem).
Na koniec, miejsca po pleśni posypać sproszkowanym węglem aktywnym lub węglem drzewnym.
Będzie dobrze
Powodzenia
Pozdrawiam
Adam
Możesz użyć wody z czosnkiem (ok. 10 gram czosnku zalać 0,5 l gorącej wody, odczekać 2 godziny, odcedzić), lub roztworem wodnym nadmanganianu potasu (do kupienia w aptece).
Po przemyciu koniecznie dobrze wysuszyć (np. suszarką do włosów, ale zimnym powietrzem).
Na koniec, miejsca po pleśni posypać sproszkowanym węglem aktywnym lub węglem drzewnym.
Będzie dobrze
Powodzenia
Pozdrawiam
Adam