Mieczyki w donicach,skrzynce i innych pojemnikach

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mieczyki w donicach

Post »

Czytam wypowiedzi na forum i ...zapaliłam się do takiego pomysłu, aby posadzić w doniczce mieczyki- cebulki malutkie, przyrastające do tych właściwych :) Czy ktoś już próbował? Jakie są szanse, że się powiedzie? ;:131
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p

Post »

:) Wczoraj zaryzykowałam. Groszek mieczyków posadziłam w doniczce i postawiam w oknie na kuchni. ;:218 Jestem ciekawa, czy coś z tego będzie. Nie mam nic do stracenia, a obserwacje będę notować i dzielić się nimi z Wami :)
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Małe bulwki /groszek/ Ci podrosną,ale w tym roku nie zakwitną,bo potrzebują jeszcze jednego roku.Ale to chyba za szybko na sadzenie mieczyków,chyba,że chcesz się cieszyć zielonymi listkami.Radziłabym Ci w kwietniu wysadzić je jednak do gruntu.
Halina
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p

Post »

;:196 Dziękuję za radę. To, co mi pozostało, posadzę w takim razie na działeczce:) Będę obserwować także to, co się dzieje w mojej doniczce ;:173 Cudownych ludzi spotykam na tym portalu ;:167
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Ja też nabrałam ogromnej chęci na gladiole w donicy. Balkon mam spory i ...... pusty kompletnie. Mam zamiar urządzić go trochę. W donicach posadzę pomidorki koktajlowe i gladiole. W 2012 miałam w gruncie i .... na 15 wsadzonych wzeszło i zakwitło mi 5. To mnie nauczyło jakie kupować cebule - mają być jak największe, z łupinką. Posadziłam chyba za późno ( po 15 maja ) ale zakwitły ...... w sierpniu
Obrazek
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Basienka napisała

"
basienka198919 pisze:Moje już jakiś czas są w donicy i jak na razie bez żadnego efektu :( a reszta dopiero dzisiaj poszła do gruntu :)
'

ciekawa jestem czy był w końcu efekt tych nasadzeń?
'
duduś
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witajcie
Mam problem z cebulkami , które są w dość ciepłej piwnicy.
Nie wiem, czy za słabo wysuszyłam cebule, ale w jednym kartonie wypuściły kiełki długości ponad 10 cm. :evil: Co zrobić, oberwać je czy zostawić ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

pelagia72 pisze:Witajcie
Mam problem z cebulkami , które są w dość ciepłej piwnicy.
Nie wiem, czy za słabo wysuszyłam cebule, ale w jednym kartonie wypuściły kiełki długości ponad 10 cm. :evil: Co zrobić, oberwać je czy zostawić ?
Mam podobny problem, tylko kiełki są malutkie na razie, co robić???
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny, nie mam zbytniego doświadczenia z mieczykami, ale wyczytałam na Forum, że po wysuszeniu powinny się chłodzić. Ja swoje od jakiegoś miesiąca trzymam w lodówce. Ciepła piwnica mogła rozlegulować ich rytm. Może postarajcie się przenieść bulwy w jakieś chłodniejsze miejsce, by spowolnić proces kiełkowania.... Nic bym im nie obrywała. Ale niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Magdo, dziękuję za odpowiedź :D , tak zrobię,może przestaną te kiełki rosnąć, ale czy w lodówce nie jest za zimno? Mam niewiele cebulek i szkoda by mi je było stracić.
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Najlepsza temperatura przechowywania mieczyków to od +4 do +7. Ważne aby, aby nie było poniżej zera. W lodówce pod tym względem będzie im idealnie. Zagrożeniem może być tylko zbyt duża wilgotność. Różnie z nią bywa w poszczególnych egzemplarzach. Aby się przed nią zabezpieczyć radzę owinąć każdą bulwę w papier, może być gazeta. Trzeba przy tym uważać, aby nie zniszczyć kiełki, bo nowe mogą nie wyrosnąć. Bulwy umieścić w pojemniku na warzywa lub na półkach w drzwiach lodówki.

Co do tytułu wątku - uważam, że mieczyki nie za bardzo nadają się do uprawy w donicach.

Pozdrawiam
Adam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Trzymam je w lodówce w papierowej torebce w pojemniku na warzywa, tak jak pisze Adam. Pojemnik jest wyłożony ręcznikami papierowymi, bo tam dość wilgotno jest i papier dobrze wchłania tę wilgoć. Zaglądam co jakiś czas do cebulek - mam tam też kalle i szczawika.
Co do uprawy w donicach - w 2012 pierwszy raz miałam mieczyki na balkonie. Nie zakwitły. Może bulwy były za młode lub...rzeczywiście nie nadają się do donic. W tym roku posadzę ponownie. Jeśli znowu nie zakwitną, dam sobie spokój.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Adam, Magda, bardzo dziękuję za rady, moje mieczyki wylądują dzisiaj w lodówce. A co do mieczyków w donicach, to ja już drugi rok sadzę mieczyki i tygrysówki do donic, kwitną, jeśli znajdę fotkę to wstawię, ale nie obiecuję bo tych zdjęć ogrodowych, to każdy z nas ma chyba tysiące :D . oczywiście do ziemi też sadzę, ale również do jednej lub dwóch donic, Magdo nie wiem dlaczego Ci nie zakwitły, bardzo ładnie wyglądają w donicy, ale w zeszłym roku posadziłam za płytko i musiałam dociążać donice bo się przewracały. Tulipany, krokusy, szafirki, też uprawiam w donicach, pięknie kwitną.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

No to się ekspercko wypowiedziałam a dziś zajrzałam do lodówki i na dwóch cebulkach zauważyłam szary nalot pleśni - tam na tej - za przeproszeniem - dupce, z której rosną korzenie :evil: :twisted: Odseparowałam je od pozostałych i posypałam te zagłębienia cynamonem, bo to podobno pomaga. Adam ratuj. Jest jakaś szansa dla tych cebulek? Czy do wyrzucenia?
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Najpierw usuń pleśń, przemywając zarażone miejsca miękką szczoteczką, uważając aby nie uszkodzić małych korzonków.
Możesz użyć wody z czosnkiem (ok. 10 gram czosnku zalać 0,5 l gorącej wody, odczekać 2 godziny, odcedzić), lub roztworem wodnym nadmanganianu potasu (do kupienia w aptece).
Po przemyciu koniecznie dobrze wysuszyć (np. suszarką do włosów, ale zimnym powietrzem).
Na koniec, miejsca po pleśni posypać sproszkowanym węglem aktywnym lub węglem drzewnym.

Będzie dobrze :)

Powodzenia

Pozdrawiam
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”