Liliowce-Hemerocallis cz.II

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam!
Teraz najlepiej liliowce ściąć ,jeżeli mają brzydkie liscie ,ponawozić azofoską,hydrocomplexem,
Osmocote 3-4m i czekac na kwitnienie.Pozdrawiam
Ismena
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 mar 2008, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Liliowce-Hemerocallis cz.II

Post »

Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

fox pisze:Jako że nie przepadam za liliowcami posiadam tylko jedną bardzo starą odmianę

(...) i dobrze mi z tym ;)
... i baaardzo doooobrze :) ... "o taką Polskę walczyliśmy" ... :wink: :wink: :wink: :lol: :lol: :lol: ... każdy ma, co lubi :D
Pozdrawiam, Baśka
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kolejna odmiana "Must be heaven" o ładnych pastelowych kwiatach z szeroką falbanką wokół każdego płatka. Roślina kwitnie obficie i najprawdopodobniej powtórzy kwitnienie w pełni lata.
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam !!!
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładny. Ale bardziej biały, czy w innej tonacji?
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kolor płatków to mieszanka bardzo delikatnego różu, kremowego z największym chyba udziałem koloru dojrzałego melona. Każdy płatek ma na środku lekko łososiowy nadmuch i dodatkowo bardzo wydatne żyłki. Gardło jest zielono - żółte. Kwiaty są płaskie i bardzo ładnie się otwierają. Jasne barwy mocno opalizują co sprawia wrażenie jakby kwiaty były lekko podświetlone. Dodatkowo na płatkach jest cała masa migoczących w słońcu okruszków.
To znakomity przykład jak daleko posunęła się hodowla diploidów w ciągu ostatniej dekady.
Pozdrawiam !!!
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

em- dzięki za tak wyczerpujące informacje. Faktycznie, obecne diploidy są juz zupełnie inne niż jeszcze 10 lat temu. Teraz trzeba dobrze poobserwować, żeby odróżnić dip. od tet. Czekam na kolejne fotki ciekawych odmian.
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Zapomniałem dodać, że bardzo ładnie pachnie. Zapach przypomina konwalie z owocową nutką.
Pozdrawiam !!!
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To super. em- a co masz jeszcze z odmian liliowców?
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Z takich ciekawszych na dniach zakwitną Tropical Sensation, Marietta Princess, Gaudy Gaudy, Raspberry Masquarade, Jim McKinney, może Coquina Key, Volcano Queen i Spacecoast Sharp Tooth. Do tego klasyka czyli Darla Anita, Spacecoast Gator Eye, Lori Goldston, Fooled Me i inne.
Pozdrawiam - Emil
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

em pisze:Z takich ciekawszych na dniach zakwitną Tropical Sensation, Marietta Princess, Gaudy Gaudy, Raspberry Masquarade, Jim McKinney, może Coquina Key, Volcano Queen i Spacecoast Sharp Tooth. Do tego klasyka czyli Darla Anita, Spacecoast Gator Eye, Lori Goldston, Fooled Me i inne.
Pozdrawiam - Emil
:shock: oooooo :!:
... a ja tu zachęcam do zakupu Sammy Russel czy Stelli :;230 :;230 :;230
Emilu, kupujesz w Stanach czy w Europie? Kolekcjonujesz czy będziesz także eksperymrntował?
Pozdrawiam, Baśka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Basiu ale mnie rozbawiłaś :;230 :;230 :;230
Ja też nie mam takich pięknych odmian.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kupuje tu i tu :D
Ze sprawdzonych szkółek w Europie zajmujących się profesjonalnie liliowcami mogę polecić Państwa Zubrik ze Słowacji. Mają duży wybór i bardzo przyzwoite ceny.
Natomiast jeśli chodzi o Stany Zjednoczone to tej wiosny zrobiłem zakupy u Państwa Shooter. Kurs dolara jest niski więc mój budżet jakoś to przetrzymał, a sadzonki przyszły wielkie i już z pąkami kwiatowymi. Niektóre sadzonki były 4 pędowe, a pozostałe miały przynajmniej po 2 pędy.
Chciałbym spróbować swoich sił w krzyżowaniu ciekawszych odmian. Zobaczymy co z tego wyjdzie :wink:
Pozdrawiam serdecznie !!!
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Emil- mam pytanie, czy w Stanach lepiej kupować wiosną, czy jesienią? Zdania w tej sprawie są podzielone. Jedni twierdzą, że lepiej wiosną, a inni, że jesienią.
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Myśle, że wiosną. Wtedy mamy pewność, że rosliny ładnie się ukorzenią i przetrwają zimę (więszość szkółek produkuje rośliny w klimacie dużo cieplejszym niż nasz) no i część odmian zakwitnie - a przecież głównie o to nam chodzi. Dodatkowy plus to nowe przyrosty w pierwszym sezonie, które zawsze potem można wymienić na coś ciekawego :wink:
Aha, na jesieni w szkółkach często mają braki w asortymencie, bo ciekawsze odmiany rozchodzą się bardzo szybko.
Pozdrawiam serdecznie !!!
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”