Początek przygody

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Początek przygody

Post »

Mi z Vandowatych teraz kwitnie jak zwykle niezawodna niebieska, mam ją dopiero 2 lata, a już czwarty raz kwitnie, z kupnym piąty. Ty masz bardzo dużo Vand, więc pewnie na wiosnę bedzie zatrzesienie pędzików, to bedzie ich czas kwitnień...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiunieczka- jak Odzyskasz aparat, koniecznie Pochwal się fotkami ;)
Mi się marzy zobaczyć Twoje wszystkie MM zapędzikowane, niezależnie czy peloric czy "zwykłe " ;) ;:108

Gratuluję też pączuszka na E. vittelinie ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko mam 3 zwykłe i dwa w formie peloric :P

Dusiu mam nadzieję, że wiosną się ruszą i zechcą wypuścić pędy, teraz mocno inwestują w korzenie i liście ;:108

Justynko ;:196 zapraszam na oglądanie i kawkę :wink:

Okazało się, że aparat wrócił szybciej niż się spodziewałam, więc teraz kilka fotek.

Phalaenopsis equestris 'alba' otwiera pierwsze pączki. Kupiony z pędzikiem na wystawie.
Wczoraj wieczorem:
Obrazek
Dziś rano:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Pęd na Vascostylis Thai Sky 'Blue Ocean"

Obrazek

Pochewka na Encyclia vittelina otwiera się

Obrazek

Bifrenaria aureofulva

Obrazek Obrazek

I jeszcze rzut oka na moje kuchenne okno :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Nie no właśnie zemdlałam :shock: coś pięknego ;:152 Małe bialutkie kwiatuszki są cudne i cały parapecik prezentuje się imponująco ;:138
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Kasiu, piękne, piękne, piękne ;:138
Promenea dla Ciebie puszcza 2 cosie :D
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Kasiu, już niedługo a będzie kolorowo. Cudowne kwitnienia się szykują. ;:138 ;:138 ;:138
A parapet kuchenny zastawiony jak mój. Pięknie tam roślinki rosną. ;:108

Gratuluję zielonych rączek i ;:77 ;:77 karty. ;:196
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

No no, parapecik ładnie zapełniony. Equestris jest cudny, małe delikatne i jakże urokliwe kwiatuszki ;:152
Lada moment będzie można podziwiać u Ciebie unikaty w pełnej krasie, na pewno będę śledzić!

Nie przyznałam Ci się wcześniej, ale... pokażę mężowi Twój kącik z półeczkami jako przykład (o ile oczywiście pozwolisz :) ). Zdolny jest, to niech kombinuje, a co! Bardzo mi się on u Ciebie podoba: grubość, kolor półek, ich rozmieszczenie, no i mnie oświeciło, że przecież mogę doświetlać na takich półkach roślinki (miejsce które mam do zagospodarowania jest dość ciemne). Tak więc przy okazji, dziękuję ;:196
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witaj Kasiu. Widzę, że u ciebie wysyp pędzików, tak jak u mnie. A już miałam okropny przestój, aż poczułam się w pewnej chwili trochę zniechęcona.
Gdzieś przeczytałam, że planujesz kolekcję fiołeczków odmianowych. Bardzo popieram, bo gdy storczyki przeżywają stagnację, można zająć się fiołkami.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Kasiu pięknie ujęłaś delikatne kwiatuszki na Phal equestris komponując je z białym tłem ;:108 ;:63
No i widzę, że pączki na pędzie Vascostylis nabierają pomalutku kolorku :tan Ale będzie obfite kwitnienie ;:1 Nie mogę doczekać się pełni rozkwitu. Z ochotą obejrzę również zbliżające się kwitnienie na Bifrenarii oraz na Encyclii. Możesz się czuć przeze mnie śledzona ,bo będę tu dzień w dzień zaglądać w poszukiwaniu kwitnących skarbów ;:77 ;:195
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale pędziki... Equestris alba jest super. Też sobie kupiłam na wystawie, ale szybko przekwitł, czekam na następne pędy. Musiałam go przesadzić, bo spadł z okna.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Kasiunieczka- co prawda kawy nie piję, ale herbatkę z sokiem truskawkowym, tak :D Siedzę sobie przy kubeczku...i co widzę początek kwitnienia u Eq. alby < a mój właśnie kończy kwitnąć>. Będę sobie tu często przychodzić, żeby pooglądać te cudne kwiatuszki ;)

Vascostylis ma cale mnóstwo pączuszków, ależ będzie widok, jak zaczną się otwierać :lol: ;:108

I parapet okienny w kuchni, jaki kolorowy :D I sabotek w pełnej krasie tam stoi... cudny ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Śliczna śnieżynka :wit
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Byłam, podziwiałam, mam ochotę na więcej :)

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Kasiu, ja również zawitałam po dłuższym czasie i widzę same wspaniałości.
Na widok E. Alba aż oczy mi się śmieją, jest na mojej liście chciejstw, mam nadzieję, że na wystawie go dostanę ;)

Pędziki wspaniałe, teraz jest najwspanialszy czas dla naszych storczyków, czas pędzików, a dla nas raj dla oczu i nagroda za opiekę :D
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Wszystkim wielki ;:196 za odwiedziny i komplementy

Agatko ;:196

Martuś już nie mogę się doczekać ;:65

Asieńko ;:196 i całe szczęście, że to nie parapet lecz blat kuchenny, który ma szerokość 75 cm, tylko jakoś miejsca do pracy ubywa :;230

Agatko bardzo się cieszę, że możesz mój pomysł wykorzystać u siebie i czekam na efekty ;:65 (a półeczki są z Ikei :wink: )

Wando to właśnie teraz na jesieni jest okres, gdy pojawia się najwięcej pędów, szczególnie u phalaenopsisów, aby w zimie, gdy za oknem śnieg i ponuro, cieszyć nas egzotycznymi kolorami ;:3 A co do fiołeczków to się zgadza i pisałam o tym tez u Ciebie :wink:

Moniu ;:196 zapraszam, gdy tylko będziesz mogła, cieszę się, że podoba Ci się u mnie i mam nadzieję, że moje storczyki postarają się, aby zawsze było kolorowo.

Dusiu tak, jest niezwykle delikatny i "niewinny" przez tą swoją biel. Niestety ilość pączków nie jest zbyt duża, ale mam nadzieję, że się jeszcze weźmie za siebie.

Justynko może być herbatka :wink: dziękuję i zapraszam ;:196

Nyskadu ;:180

Ewelinko ;:196 miło mi, że wpadłaś i poganiam te moje kwiatuszki, aby się starały, bo mnie także wciąż mało :wink:

Asiu cieszę się, że znalazłaś chwilkę aby wpaść do mnie :P Na pewno coś ciekawego sobie przywieziesz z wystawy a ja czekam kiedy pokażesz u siebie przygotowania Twoich storczyków do zimowych kwitnień ;:65

Jeszcze rzut oka na Encyclia vittelina dziś rano
Obrazek

Parę wariacji Phal. equestris var rosea i var alba z Phal. Purple Precious
Obrazek Obrazek

Na razie jeden tylko w pełni rozwinięty kwiatuszek Phal. equestris var alba
Obrazek Obrazek

Na koniec samotny kwiatuszek Phal. bellina
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”