Wsadziłam karpę do doniczki- wystawało trochę tych bulw nad ziemię. Gdy wyrosły roślinki na 10 cm- urywałam przy bulwie- i do doniczki./ Urywałam- nie cięłam. Miały takie okrągłe zakończenie .../ Doniczka stała obok tej z karpą- na parapecie wschodniego okna. Tylko podlewałam. Nie zamgławiałam- wstawiłam tylko tę drugą doniczkę do cienkiego foliowego woreczka- takiego po zakupach, przezroczystego...Górą było otwarte. Stało tak dopóki te roślinki złapały konkretnie pion- czyli byly sztywne Potem wyjęłam/po kilku dniach/. Ja się nie cackam z roślinami- bo mi wtedy padają. No i mam z jednej karpy na dorodną roślinę w dużej donicy. / Kilka razy tak obrywałam- i byłam zdziwiona jak szybko wyrastały nowe.../
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Witam
Proszę o poradę moje dalie sadziłam jakiś miesiąc temu i nic nie wschodzi
Czy to możliwe, że za głęboko je wsadziłami i dlatego trudno im sie przebić?
Tylko pamiętaj delikatnie żeby nic nie uszkodzić.
Ja dziś znów zaglądałam do karpy mojej miniatury bo też mi nie wychodzi z ziemi.Niestety korzonki powoli rosną a zieleniny ani widu ani słychu Nie wiem co robić.Prawie 2 mieniące siedzi i sie leni.
JustynaK pisze:Bardzo duże Fox! Moje są o połowę mniejsze, kiedy wysadzałeś do gruntu? Podpędzałeś je wcześniej w domu?
Sadziłem przed połową kwietnia i na czsa tych przymrozków były pod osłonkami, jako że już częściowo miały listki na wierzchu. A kto by się tam bawił w podpędzanie za dużo tego.
JustynaK pisze:Bardzo duże Fox! Moje są o połowę mniejsze, kiedy wysadzałeś do gruntu? Podpędzałeś je wcześniej w domu?
Sadziłem przed połową kwietnia i na czsa tych przymrozków były pod osłonkami, jako że już częściowo miały listki na wierzchu. A kto by się tam bawił w podpędzanie za dużo tego.
a moje właśnie zmroziło w maju i niestety odbijały od korzeni
Moje dalie powoli pokazują się na rabatach, pierwsze wystartowały największe karpy, ładnie rosną, osiągają już jakieś 20 - 30 cm wysokości. Mniejsze jeszcze się grzebią i są nadal w glebie lub mają zaledwie 5 cm. Czekam z niecierpliwością na kilkanaście odmian. Na dzień dzisiejszy rośliny wyglądają tak:
witam
wczoraj podkopałam moje dalie i nieśmiało wypuściły kłącza - jest nadzieja, chyba jeszcze tydzień lub 2 będę musiała poczekać aż wkońcu wyjdą na powierzchnię.
Dziękuję za porady.
Ja już na niektórych postawiłam krzyżyk, ale machnełam rękąi nic nie robiłam. A teraz zaczęły wychodzić, praktycznie 100% Aż sie boję, taki będzie gąszcz Większość z nich nieznana mi jest z odmiany i będą niespodzianki!
Ja w tym roku pierwszy raz sadziłam moje dalie 16 odmian , wszystkie już są na powierzchni ale nie wszystkie idą jednakowo , niektóre to już duże krzaczory ( i już wiem ,że za ciasno posadziłam ) a chyba trzy to ledwo od ziemi widać - Jak były już na powierzchni i miały listki to dawałam Substral do Ogrodu , jak zresztą innym moim kwiatom - podlewka z kurzaka , gnojóweczka jest bardzo dobra ale należ poamiętać ,że kurzak jest mocniejszy niż krowiak i odpowiednio trzeba go rozcieńczyć.
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa