Dalie wymagania,problemy - cz.1
- Nela
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie
Wsadziłam karpę do doniczki- wystawało trochę tych bulw nad ziemię. Gdy wyrosły roślinki na 10 cm- urywałam przy bulwie- i do doniczki./ Urywałam- nie cięłam. Miały takie okrągłe zakończenie .../ Doniczka stała obok tej z karpą- na parapecie wschodniego okna. Tylko podlewałam. Nie zamgławiałam- wstawiłam tylko tę drugą doniczkę do cienkiego foliowego woreczka- takiego po zakupach, przezroczystego...Górą było otwarte. Stało tak dopóki te roślinki złapały konkretnie pion- czyli byly sztywne
Potem wyjęłam/po kilku dniach/. Ja się nie cackam z roślinami- bo mi wtedy padają. No i mam z jednej karpy na dorodną roślinę w dużej donicy.
/ Kilka razy tak obrywałam- i byłam zdziwiona jak szybko wyrastały nowe.../

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
-
morellette
- 100p

- Od: 5 mar 2010, o 07:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Fox ? mam identyczne krzaki (karpy sadzone w połowie kwietnia, bezpośrednio na balkonie). Jeden z nich ma już nawet mały pąk kwiatowy. 
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- myrtille1986
- 1000p

- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Ja bym je odkopała delikatnie i już zaglądała co tam sie dzieje.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- myrtille1986
- 1000p

- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Tylko pamiętaj delikatnie żeby nic nie uszkodzić.
Ja dziś znów zaglądałam do karpy mojej miniatury bo też mi nie wychodzi z ziemi.Niestety korzonki powoli rosną a zieleniny ani widu ani słychu
Nie wiem co robić.Prawie 2 mieniące siedzi i sie leni.
Ja dziś znów zaglądałam do karpy mojej miniatury bo też mi nie wychodzi z ziemi.Niestety korzonki powoli rosną a zieleniny ani widu ani słychu
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
-
_fox_
Sadziłem przed połową kwietniaJustynaK pisze:Bardzo duże Fox! Moje są o połowę mniejsze, kiedy wysadzałeś do gruntu? Podpędzałeś je wcześniej w domu?
- bonia244
- 1000p

- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Kontakt:
a moje właśnie zmroziło w maju i niestety odbijały od korzeni_fox_ pisze:Sadziłem przed połową kwietniaJustynaK pisze:Bardzo duże Fox! Moje są o połowę mniejsze, kiedy wysadzałeś do gruntu? Podpędzałeś je wcześniej w domu?i na czsa tych przymrozków były pod osłonkami, jako że już częściowo miały listki na wierzchu. A kto by się tam bawił w podpędzanie
za dużo tego.
- Justka
- 500p

- Od: 26 lip 2010, o 18:24
A czym zasilacie swoje dalie? Zastanawiam sie czy gnojówka made in chicken
jest dla nich odpowiednia teraz czy raczej czyms innym?
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- moniczek
- 1000p

- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Moje dalie powoli pokazują się na rabatach, pierwsze wystartowały największe karpy, ładnie rosną, osiągają już jakieś 20 - 30 cm wysokości. Mniejsze jeszcze się grzebią i są nadal w glebie lub mają zaledwie 5 cm. Czekam z niecierpliwością na kilkanaście odmian. Na dzień dzisiejszy rośliny wyglądają tak:

witam
wczoraj podkopałam moje dalie i nieśmiało wypuściły kłącza - jest nadzieja, chyba jeszcze tydzień lub 2 będę musiała poczekać aż wkońcu wyjdą na powierzchnię.
Dziękuję za porady.
wczoraj podkopałam moje dalie i nieśmiało wypuściły kłącza - jest nadzieja, chyba jeszcze tydzień lub 2 będę musiała poczekać aż wkońcu wyjdą na powierzchnię.
Dziękuję za porady.
Pozdrawiam:
Kama
Kama
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja już na niektórych postawiłam krzyżyk, ale machnełam rękąi nic nie robiłam. A teraz zaczęły wychodzić, praktycznie 100%
Aż sie boję, taki będzie gąszcz
Większość z nich nieznana mi jest z odmiany i będą niespodzianki! 
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- bina12
- 1000p

- Od: 17 mar 2011, o 13:15
Ja w tym roku pierwszy raz sadziłam moje dalie 16 odmian , wszystkie już są na powierzchni ale nie wszystkie idą jednakowo , niektóre to już duże krzaczory ( i już wiem ,że za ciasno posadziłam
) a chyba trzy to ledwo od ziemi widać
- Jak były już na powierzchni i miały listki to dawałam Substral do Ogrodu , jak zresztą innym moim kwiatom - podlewka z kurzaka , gnojóweczka jest bardzo dobra ale należ poamiętać ,że kurzak jest mocniejszy niż krowiak i odpowiednio trzeba go rozcieńczyć.
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2