Pierwsza działka w moim życiu - pomocy!

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A widzisz-a mi pomidory zarosły oegano-jutro muszę go poszukać :lol: .
Awatar użytkownika
Gosiejka
100p
100p
Od: 22 maja 2008, o 21:52

Post »

Agnieszko, czemu w Twoim temacie "Ogródek- Agnieszka72 cz.2" nie można nic dopisać? :shock: . Rozumiem, że był zbyt duży i został zablokowany, tak? Jeśli tak, to masz jakiś inny temat, gdzie można pooglądać bieżące fotki Twojej działeczki??
Poszukaj poszukaj oregano w swoich pomidorkach, bo jest bardzo dobre :D. Ja dodaję je i do spaghetti i do wszelkiego rodzaju zapiekanych kanapek z żółtym serem - pycha! Do naleśników na słono - też :D. Wiadomo, kupuję w sklepie gotową przyprawę ale to z działki będzie smaczniejsze, bo zasuszę same listki, a w tych kupnych jest chyba wszystko, tylko zmielone 8).
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

A widzisz Gosiu ja jestem tak inteligentna że suszone kupuję :;230.
A widzę że już znalazłaś mój wątek :lol: jak będę miała chwilkę to w stopce poprawię.
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Gosiejko słoneczniki piękne :roll: :roll: Czy masz jeszcze jakieś ziółka?A co z lawendą?Tylko dla ozdoby?Czy ona pachnie?Bo planuje sobie kupić :roll:

Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
Gosiejka
100p
100p

Post »

Agnieszko, jesteś genialna! Słuchajcie, byłam dziś na działce plewić :roll: i co odkryłam? Odkryłam, że pół mojej działki porasta OREGANO! To straszne! Nie wiem, jak to się stało, bo miałam tylko 2 krzaczki. Kwiatków było dosłownie kilka na nich. Jak to możliwe? Wykopałam obie roślinki, bo się po prostu przeraziłam. Nawet perz się tak szybko nie rozrasta! Reszta idzie pod randap, którym i tak mieliśmy pryskać chwaściory, więc może się jakoś tego oregano pozbędę 8) . No cóż - wyleczyłam się z tego ziółka. Pozostaje uprawa w domu, w doniczce :roll: lub kupowanie w paczkach, jak do tej pory :lol: .

Aniu, oto obiecane iglaczki:

Obrazek

Słonecznik z bliska :D

Obrazek

Winobluszcz. Macie może dziewczynki pomysł co mu dolega? Czy to może być grzyb? :shock:

Obrazek

Jejku, dopiero na zdjęciach dobrze widzę jak fatalną mam ziemię na tej działce :(. Ona jest prawie biała :roll: . Słuchajcie, jadę dziś robić rabatę z folią pod spodem, wiesz Aniu, taką, jak Ty masz :D. Rano ją poplewiłam i koniuszki palców, a także wszystkie kończyny bolą mnie okropnie i stwierdziłam, że koniec z tym! Miałam poczekać do sierpnia, bo wyjeżdżamy i z kasą krucho ale trudno, wolę zjeść jedną pizzę mniej, a mieć spokój przynajmniej z tym odcinkiem. Aniu lawenda ładnie pachnie i można ją suszyć, pakować do płóciennych woreczków i trzymać w szafie, bo jej zapach odstrasza mole. Nie mam na szczęście moli ale moja mama ma :lol:, więc może jej trochę tej lawendy podaruję jak urośnie. W sumie, to pewnie i bez moli można trzymać w szafie dla zapachu. Na razie jest tak maleńka, że w tym roku zostawię ją w spokoju, niech się troszkę rozrośnie.
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p

Post »

Gosiejko no śliczne te iglaczki ;:6
Ja uwielbiam zapach lawendy...ale nigdy nie miałam świeżej ani suszonej :oops: :oops: mam tylko lawendowe zapachy w sprayu i na prąd :lol: :lol: pytałam,bo jestem ciekawa czy taka świeża też pachnie :roll:
Pomysł z folią super ;:63 Zobaczysz Gosiu różnicę od razu.Rabatki będą wyglądać dużo lepiej i mniej będzie pracy na działce.. ;:26
Nie mam pojęcia co z Twoim winobluszczem się dzieje.. :oops: :cry:
Awatar użytkownika
Gosiejka
100p
100p

Post »

Aniu, iglaczki też mi się podobają :D. Moim zdaniem lawenda naturalna nie pachnie tak ładnie jak sztuczna ale jednak pachnie i to dość mocno, zwłaszcza, gdy "poczochrasz" krzaczek łapką :lol:. Rabatkę wczoraj zrobiłam, a dzisiaj, po tych plewieniach i całej tej gimnastyce boli mnie chyba każdy mięsień :shock:. Folię przyłożyłam kamieniami, bo nic innego nie miałam pod ręką. Powiedziano mi w sklepie, że robi się to haczykami wykonanymi z drutu, który można zakupić w dowolnym sklepie budowlanym, pociąć i samemu wykonać haczyki. Oczywiście nie chciało mi się tego robić ale może będę musiała, bo mam jeszcze kilka rabatek w planie, a kamienie mi się skończyły :(. Aniu, a czym Ty przymocowywałaś folię, czy agrowłókninę do podłoża?
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p

Post »

Gosiu mocowałam właśnie takimi haczykami z druta w kształcie literki U.Zatrudniłam M do tej robótki. :lol:
Pozdrawiam Ania. :wit
Awatar użytkownika
Gosiejka
100p
100p

Post »

Ale sami je robiliście, czy kupiliście?
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p

Post »

Sami robiliśmy..dużo tego druta poszło :lol: Ale lepiej bardziej przymocować,bo póżniej fruwa na wietrze :roll: Ja jeszcze będę poprawki robić..
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p

Post »

Sami robiliśmy..dużo tego druta poszło :lol: Ale lepiej bardziej przymocować,bo póżniej fruwa na wietrze :roll: Ja jeszcze będę poprawki robić..
Awatar użytkownika
Gosiejka
100p
100p

Post »

Ok, dzięki Aniu :D. Jejku, u nas znów "piekło" na dworze. Wczoraj 3 godziny, w słońcu, pryskałam chwasty randapem. Pot kapał mi po twarzy. Przestaję chyba lubić słońce :evil: . A u Was Aniu jaka pogoda?
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nie wiem jak u Ani ale napiszę ci jak u mnie-ciemne chmury że nieba nie widać :roll: .
A ja się kurna z dziećmi na basen wybierałam :evil:

Gosiu kurczę zapytaj Amby z tym obornikiem :roll: bo ja tylko na suszonym jadę i nie wgłębiałam się w temat :roll:
Awatar użytkownika
Gosiejka
100p
100p

Post »

O kurczę, zazdroszczę tych chmur 8) . U mnie w domu robi się coraz cieplej :(. Mieszkamy na ostatnim piętrze, więc już mam 25 st. W przyszłym roku kupujemy klimatyzator przenośny, bo mamy już naprawdę dość :(. Nawet nad wodę nie chcę się jechać - z żaru do żaru? :roll:
Ok Agnieszko, zapytam Amby :D.
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p

Post »

Gosiejko u nas pogoda codziennie taka sama :lol: Trochę deszczu,słońca i chłodno 19 stopni..
Współczuje upałów :roll: Ja lubię gorąco ale tylko jak jestem na wczasach :lol: :lol:
Przepraszam za podwójne posty ale coś z internetem nie tak :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”