Witam :P
Milko , to jest normalny cykl w storczykach , musisz się do tego przyzwyczaić.
Jak je traktować:
1/pędy po kwitnieniu---->nie jestem zwolennikiem obcinania przekwitniętego pędu- sama roślina zdecyduje co zrobi. Jezeli będzie schnięcie na pewnym odcinku ------>odcinamy na *granicy zielonego*
Bywa, ze pęd po odpoczynku wypuści nowe rozgałęzienie, wydłuży pędy istniejące.
Więc pozostaje obserwować , a ciąć kiedy już widać , że jest uschnięte.
2/cykl wzrostu --------> zawsze jest tak, że nie wszystko naraz rośnie . Było kwitnienie,
pod koniec pewnie zaczął robić *bazę*=nowe liście.Ważne, czy już zakończył ich wzrost, czasami są dwa nowe

i w tym czasie trzeba traktować storczyk normalnie. Tzn.jest pełnia wegetacji, musi być nakarmiony , mieć normalne dobre warunki świetlne i wilgotnościowe.
3/cykl przygotowania do następnego kwitnienia------->
falenopsis , aby zakwitł wymaga różnic temperatury.Wystarczy mu w dzień 18-24 stop dzień w nocy parę stopni niżej .Okres chłodniejszy może trwać 4-6 tygodni ,w tym czasie powinien storczyk rozpocząć budowę nowego pędu lub rozgałęzienia. .Jak uzyskać zmiany temp.??? --->wystarczy nocą powiew lekki, okienny
lub gdy jest takie miejsce balkon - ogród. Ale do tego potrzebne jest troszkę *wprawki*
aby nie poparzyć roślin=poddatne!!! i aby nie były zalewane deszczem.
Obniżenie temperatury skutkuje koniecznym skorygowaniem podlewania--->czyli troszkę mniej,bo nie *skonsumuje*. Nawożenie----> normalnie utrzymywać , przy mniej częstym podlewaniu i tak dawka będzie mniejsza. Można zastosować nawóz o mniejszej ilości azotu
czyli z przewagą potasu i fosforu - zawsze dawka 1/4 do zalecanej.
4/Technikę trzeba i tak samemu wypracować- :P -->każdy ma inne warunki,ale jak się
przyzwyczaimy ,ze tak trzeba postępować---->to już będzie * bułka z masłem* :P
Na co zwracać uwagę gdy na zewnątrz są storczyki i nie tylko!!!! ;:95
U P A Ł Y - EKSPOZYCJA NA SŁOŃCE - ŚLIMAKI +
INNE BRZYDACTWA itp...
Mam nadzieję

że pomogłam
Przy wątpliwościach , pytaj dalej
pozdrawiam Jovanka