Pomidor czarny, granatowy, fioletowy Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Owoce w gronie powinny się zawiązać w małym odstępie czasowym . Jeśli tak nie wyszło , nie ma co trzymać dokwitającej końcówki , chyba że są to już ostatnie grona po ogłowieniu krzaka . W tym roku niestety z powodu złej pogody dużo odmian sobie nie poradziło i stąd takie szczątkowe grona . Teraz wyrastają zdrowe grona , ale z powodu nadchodzących upałów będą problemy z zapylaniem ( w takich warunkach potrząsamy krzakami wieczorem albo rano ) .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Napiszcie proszę jak dojrzewają wasze "czarnulki" black krim , otóż zauważyłam u siebie że góra pomidora jest ciemno zielona , natomiast reszta jest już ciemnoczerwono-brązowa i miękka , nadająca się już do spożycia. Mam nasiona black krima z dwóch różnych źródeł , jednak wszystkie rosną obok siebie i zauważyłam , że na jednej odmianie jest zielona piętka a na drugich nie bo rosną blisko siebie. Jak myślicie , czy będzie to zależało od odmiany? Nie jest możliwe że jedne mają za dużo azotu a drugie prawidłowo. Smak jak dla mnie jest dobry , nie wyczuwam jednak tej lekkiej słoności , która miała być. Pomidor smakiem przypomina malinowy i jest słodki.
Natomiast black cherry pobił rekord słodkości pomidorów które miałam do tej pory. Dojrzewają pierwsze grona , a walka o nie w domu jest niesamowita :D :wink:

Wieczorem wstawię fotki , a teraz zmykam do moich pomidorków ;)

pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Ariszo, z Black Krima przedwczoraj zerwano 3 szt, dwie szt mnie się dostało. Obydwa były bardzo miękkie (za miękkie, jak na mój gust). Na talerzyku z jednego zaczęło coś wyciekać, wylądował w koszu.
Drugiego przekroiłam, duża zielona piętka, w środku dużo zielonej galaretki. Spróbowałam i nie wyczułam słonawego smaku, miąższ bardzo wodnisty i w ogóle był taki nijaki! Może następne będą inne, smaczniejsze? Bo ten zdecydowanie mi nie smakował, może to przez te deszcze? I to chyba będzie koniec przygody z Black Krimem. Ale czy obfite opady potrafią zmienić smak pomidora?
Jutro będę próbować Black Cherry.
Dziś nie byliśmy na działce, okropna duchota.
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dojrzały Black Krim (zielona piętka)
Obrazek

Black Krim spód tego co powyżej
Obrazek

Black Krim
Obrazek

przekrój black krima
Obrazek

pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z tego co znalazłam w spisie odmian pomidorów , w USA z oryginalnego Black Crima wyhodowano dużo podobnych jego typów , ale żaden nie ma słonawego smaku oryginału . Jeśli nic nie daje się wyczuć , wychodzi na to , że handlują wszystkim , tylko nie oryginalną odmianą . Moje jescze młode , dopiero w sierpniu degustacja .

kozula
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koktajlowy Black Cherry, nawet smaczny, zjadłam dopiero 2 szt (obok czerwony Sprite- twardy, chrupki). Pierwsze dojrzałe grono (12 szt) rodzinka sprawiedliwie podzieliła po połowie, dostało mi się tylko 6. Prawdopodobnie będę musiała odszczekać, to co napyskowałam na Black Krima, bo następny zerwany jest już twardy i nie wygląda tak ciapowato jak te pierwsze, w ogóle wygląda zdecydowanie lepiej, jak go zjem to napiszę sprostowanie... albo i nie, to się okaże.

Obrazek
syn Gieni
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2009, o 19:42

Post »

bardzo dobry, strasznie szybko dojzewa, smak faktycznie delikatnie slonawy
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj zjadłam black krima z drugiego grona. Pomidor całkiem dojrzały jest bardzo dobry w smaku. Przypomina i malinowego lekko słonego. Jest mięsisty. Największy ważył 50 dag.
Ogólnie są to pomidory wielkoowocowe.
Piszcie jak czarnulki u was????

pozdrawiam ;)
Agnieszka
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje czarne różności z tłem kolorowym :!: :lol: ObrazekCzarna śliwka od kozuli jeszcze nie dojrzewa.Rośnie w gruncie .Big zebra -na dniach ja skonsumuję ;:80
Jakie one są pyszne :lol: :!: :!: :!: Jem je kilogramami. :wink:
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

Moje black krimy są z dwóch źródeł. Jedne jeszcze nie dojrzały, owoców jest w porównaniu z tymi drugimi raczej mało na krzaku i są zdecydowanie mniejsze. Te drugie są duże, z dużą zieloną piętką, skórka jest "typu paskudnego" czyli oddzielająca się od pomidora w trakcie jedzenia. Żeby go obrać nie trzeba go w ogóle parzyć wrzątkiem. Smak jest raczej jako taki, co w moim mniemaniu oznacza, że po posypaniu solą i pieprzem dało się zjeść. Przynajmniej był wtedy jakiś smak, bo tak sam pomidor jest okropny. Słoności nie czuć w nim za grosz. Są mięsiste i ładnie wybarwione więc jak dodaję do sosu pomidorowego to kolorek jest ładniutki, intensywny. Z innych czarnych mam Chreokee Purple. Zjadłam jak na razie jednego, zobaczę czy następne też takie będą. Czuć lekko słony smak, w porównaniu z black krim to był pyszniutki. Nie ważyłam go, bo za daleko do domu mam ze szklarni żeby takie cudo do ważenia dotrwało. Był mniejszy od Black Krim, rozmiarów nektarynki. Zielona piętka też była, ale podobno ten pomidorek tak ma. Jeśli następne też będą podobne w smaku to w przyszłym roku na sto procent będzie dla niego miejsce w mojej szklarni. O ile nie zapomnę nasion zebrać (mam nadzieję, że to nie F1).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

http://www.tomatogrowers.com/black.htm

Milu, na tej stronce Cherokee Purple jest oznaczony jako "heirloom", czyli nie jest to żaden "F". Można zbierać nasionka jeśli jest to słówko w opisie, qrczę, miałam dokładne wyjaśnienie tego "heirloom", ale gdzieś wtryniłam, nie znalazłam, diabeł ogonem nakrył czy cóś!!
ida74
---

Post »

Podpisuję się wszystkimi członkami pod tym co napisała Mila .Zgadzam się we wszystkim.Już suszę nasionka Cherokee.Owoce są rewelacyjne w smaku,śmiem twierdzić,że o niebo lepsze od Black Creem .
Mam jeszcze Prudense Purple z czarnych lub czarno podobnych -owoc kształtu jak tradycyjna malinówka,duży ,bardzo soczysty z lekko słonawą nutą.Nasionka się suszą .Będą do wydania chętnym.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Skoro tak zachwalacie Cherokee zaraz jutro popędzę go ożenić z Black Zebrą . Ma paskudne grona , a czarna zebra całkiem kulturalne , więc krzyżówka powinna lepiej rosnąć . Co do smaku nie wiadomo czy się wzbogaci czy zubożeje . U mnie do degustacji jeszcze ze dwa tygodnie .
Niedawno dostałam nasiona Black Japanese Trifle który właśnie kwitnie i wygląda w tej chwili bardzo zachęcająco . Podobno te skośnoookie są wyjątkowo smaczne . Cóż , pożyjemy , zobaczymy .
Black Krima ożenię z Black Zebrą , może wtedy dostąpi zaszczytu sadzenia .

Pozdrawiam , kozula .
ida74
---

Post »

Właśnie zjadłam Carbon z czarnych.Wygląda prawie jak Cheeroki.Smak mdły,nijaki .Moim zdaniem może być tylko ciekawostką na talerzu .

KOZULO sama jestem ciekawa tych skośnookich :roll: Miałam je ,ale nie zdążylam spróbować,bo siewki mi padły :? Czekam cierpliwie na zdjęcia i opis . Obrazek
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Black Krim 74 dag
Obrazek
Black Krim 85 dag
Obrazek

pozdrawiam :wink:
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”