Hosta FOTO 2009/2010
-
x_P-42
- Ellaa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Qurczę nie dostaję powiadomień, nie wiem dlaczego, klikam w link jak tylko sie pojawi nowe powiadomienie,muchazezlotym pisze:Przycięłaś kwiat zanim przekwitł? Czy to powoduje szybsze rozrastanie?Ellaa pisze:Hosta 'Piedmont Gold' po przycięciu kwiatostanu ładnie się rozrasta![]()
a mimo to coś się przywiesza
Nie pozwalam w ogóle rosnąc kwiatostanom u młodych host, bo będą się niepotrzebnie wysilały na kwiaty i nasiona zamiast się rozratac.
Nie wszystkie są takie 'grzeczne' jak 'Piedmont Gold', np. 'Regal Splendor' wyłamałam jeden z 2 - pędów na wiosnę i przycięłam kwiatostan, a ona nic....
-
x_P-42
Ella, ja tez tak robię i pisałam o tym na forum. ktos odpisał mi ,że niepotrzebnie je ścinam, bo powinno się usuwać pędy dopiero , jak zawiązują nasiona. Ja jednak nadal robię tak z wszystkimi roślinami, nie tylko hostami.Dopiero, kiedy roślina jest rozrośnięta i silna, pozwalam jej zakwitnąćEllaa pisze:Qurczę nie dostaję powiadomień, nie wiem dlaczego, klikam w link jak tylko sie pojawi nowe powiadomienie,muchazezlotym pisze:Przycięłaś kwiat zanim przekwitł? Czy to powoduje szybsze rozrastanie?Ellaa pisze:Hosta 'Piedmont Gold' po przycięciu kwiatostanu ładnie się rozrasta![]()
a mimo to coś się przywiesza![]()
![]()
![]()
![]()
Nie pozwalam w ogóle rosnąc kwiatostanom u młodych host, bo będą się niepotrzebnie wysilały na kwiaty i nasiona zamiast się rozratac.
Nie wszystkie są takie 'grzeczne' jak 'Piedmont Gold', np. 'Regal Splendor' wyłamałam jeden z 2 - pędów na wiosnę i przycięłam kwiatostan, a ona nic....![]()
....nie przyrosła w tym sezonie o ani jeden pęd więcej...może za to za rok to zrobi
-
x_P-42
-
muchazezlotym

- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki, wezmę z Was przykładPola42 pisze:Ella, ja tez tak robię i pisałam o tym na forum. ktos odpisał mi ,że niepotrzebnie je ścinam, bo powinno się usuwać pędy dopiero , jak zawiązują nasiona. Ja jednak nadal robię tak z wszystkimi roślinami, nie tylko hostami.Dopiero, kiedy roślina jest rozrośnięta i silna, pozwalam jej zakwitnąćEllaa pisze:Qurczę nie dostaję powiadomień, nie wiem dlaczego, klikam w link jak tylko sie pojawi nowe powiadomienie,muchazezlotym pisze:Przycięłaś kwiat zanim przekwitł? Czy to powoduje szybsze rozrastanie?Ellaa pisze:Hosta 'Piedmont Gold' po przycięciu kwiatostanu ładnie się rozrasta![]()
a mimo to coś się przywiesza![]()
![]()
![]()
![]()
Nie wszystkie są takie 'grzeczne' jak 'Piedmont Gold', np. 'Regal Splendor' wyłamałam jeden z 2 - pędów na wiosnę i przycięłam kwiatostan, a ona nic....![]()
....nie przyrosła w tym sezonie o ani jeden pęd więcej...może za to za rok to zrobi

- paco
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Polecam przeczytać coś na ten temat tu - Przyspieszanie wzrostu kłączyEllaa pisze: Nie wszystkie są takie 'grzeczne' jak 'Piedmont Gold', np. 'Regal Splendor' wyłamałam jeden z 2 - pędów na wiosnę i przycięłam kwiatostan, a ona nic....![]()
Przy okazji pytanie (związane z HVX) - ile macie sekatorów lub noży do obcinania kwiatostanów u wielu host w jednym czasie
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- Ellaa

- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Kontakt:
Każdy może miec własne zdanie i postępowac wegług uznaniaPola42 pisze:Ella, ja tez tak robię i pisałam o tym na forum. ktos odpisał mi ,że niepotrzebnie je ścinam, bo powinno się usuwać pędy dopiero , jak zawiązują nasiona. Ja jednak nadal robię tak z wszystkimi roślinami, nie tylko hostami.Dopiero, kiedy roślina jest rozrośnięta i silna, pozwalam jej zakwitnąć
Z mojego doświadczenia wynika, że opłaca się usunąc kwiatostan, lub wyłamac wiosenny pęd.
Np. hosty: 'White Christmas' - 2 nowe przyrosty, 'Fire and Ice' - 4 nowe przyrosty, 'Great Expectations' - 2 nowe przyrosty, a już 'Piedmont Gold', rekordzistka, ma chyba z 6 nowych przyrostów
'Great Expectations'

paco pisze: Przy okazji pytanie (związane z HVX) - ile macie sekatorów lub noży do obcinania kwiatostanów u wielu host w jednym czasie![]()
![]()
Wiem, wiem, zwykle tnę, lub obrywam pęd kwiatowy, tylko jednej hoście w danym dniu, ale przecież można miec 10 sekatorów i 10 noży.... byleby się nie pomyliły....
Póżniej myję ręce, a sekator gotuję
Bardzo słuszna uwaga, bo chyba nie wszyscy zdają sobie sprawę z zagrożenia, a wygląda ono
TAK - HVX na hoście 'Striptease'

-
muchazezlotym

- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.