Zwiędły kwiaty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
faza
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 cze 2008, o 09:34

Zwiędły kwiaty

Post »

Witam serdecznie. Mam problem, dopiero kupiłem moje kaktusy przesadziłem je do nowych doniczek dwa dni temu z ziemią do kaktusów "substral" oba były ładne rozkwitnięte aż tu patrze dzis rano i klapa:( dodam jeszcze że po przesadzeniu je podlałem co wynikło z mojej niewiedzy :( czy ktoś może mi pomóc ?? Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kwiaty u kaktusów są otwarte przez 1-3 dni. Więc nie wiązałbym ich zamknięcia się z przesadzeniem. Nie mniej podłoże jest zbyt ciężkie dla tych roślin. Sugeruję dodać co najmniej drugie tyle grubego żwiru, bo inaczej roślinki będą gnić.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
faza
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

dopiero je przesadziłem :( wiec co mam je wszystkie wyjąć i wymieszać tą ziemie ze żwirem do kwiatków czy lepiej może kupic im specjalne podłoże do kaktusów??
Awatar użytkownika
faza
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ps. 1-3 dni w ciągu roku czy jak ??
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nie kupisz dobrego gotowego podłoża dla kaktusów. Trzeba je skomponować samemu. Czy masz przesadzić swoje rośliny? To już Twoja decyzja. Ja bym tak zrobił.
Jeśli kaktus w ciągu roku wytworzy jeden kwiat to rzeczywiście jest on otwarty przez ok. 2-3 dni w roku. Jednak sporo kaktusów kwitnie częściej niż raz w roku i daje więcej niż jeden kwiat. Jednak kwitną one w określonym okresie (np. wiosną) a przez pozostały okres czasu kwiatów nie mają.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
faza
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

więc ok przesadze je raz jeszcze, teraz jak zrobic odpowiednie podłoże?? to bym je dziś może przesadził jeszcze. ja te kaktusy kupiłem w niedziele i juz miały kwiaty, dzis rano był taki oklapniety jak na foto
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Kwiaty odpadną za kilka dni i jest to rzecz naturalna i nie ma się tym co przejmować. Ponieważ roślinki zostały przesadzone oraz zmieniły swoje warunki życiowe bo zostały przez Ciebie kupione to przeżywają teraz spory szok i za bardzo na kolejne kwiatki w tym roku był nie liczył. Ale oczywiście wszystko się może zdarzyć.
Mogę napisać co ja bym zrobił w tej sytuacji a już od Ciebie zależy jaką podejmiesz decyzję.
Zatem po pierwsze wywaliłbym oba kaktusy z doniczek i ustawiłbym je w pionie bez podłoża w pionie w jakimś jasnym i suchym miejscu naokoło tydzień do dwóch. W ten sposób przekonałbym się w jakim stanie są korzenie, czy aby nie trzeba ich przyciąć itp. Dzięki temu korzonki sobie ładnie zaschną i wszystkie potencjalne rany się zasklepią i zagoją.
W tym samym czasie podłoże z doniczek bym wybił i wysuszył. A następnie przesiał przez sito. Wszystko o średnicy większej niż 1mm bym wywalił. Następnie do takiego suchego pyłu dodałbym jakieś 2x tyle suchego grubego żwiru, który można zdobyć z pobliskiej żwirowni, budowy, piaskownicy czy sklepu akwarystycznego. Po ok. dwóch tygodniach do tak skomponowanego i suchego podłoża wsadziłbym oba kaktusy. Oczywiście na dno doniczki dałbym drenaż (~2cm) i na górę także warstwę zwykłych kamyków o średnicy ok. 1cm. Nie wolno używać grysu marmurowego, który można kupić w każdej kwiaciarni!. Pierwsze podlanie roślinek po kolejnych 2 tygodniach od posadzenia, czyli po jakimś miesiącu od dziś.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
magi
500p
500p
Od: 30 maja 2009, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tonku aż sobie zapisałam na komputerze twój przepis na kaktusa :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jeśli ma się gotowy suchy substrat przed przystąpieniem do przesadzania i pewność, że korzenie są ok oraz roślinka jest wybijana z doniczki z suchym substratem to nie ma konieczności czekania 2 tygodni po jej wybiciu na powtórne posadzenie. Można posadzić ją do nowego podłoża od razu po wyjęciu ze starego. Ale zawsze z pierwszym podlaniem trzeba poczekać ok. 2 tygodni.
Mam nadzieję, że za bardzo nie zamotałem i rozumiecie, o co mi chodzi :oops:
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
magi
500p
500p
Od: 30 maja 2009, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jak najbardziej zrozumiałam :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomku - piszesz "2 x tyle suche grubego żwiru" - jak grubego? Piasek (polecasz piaskownicę) nie wydaje mi się gruby...
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Wielkość ziaren 0,5-3,0mm. Taki jest akurat w piaskownicy dla dzieci pod domem. Typowy płukany żwir używany do zapraw tynkarskich. Oczywiście mogą być też i większe kamyki, ale bez przesady. Gdzieś w moim wątku jest fotka podłoża, które używam.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”