Mój ogródek - KarolinaL

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Jeszcze tylko dwa na razie - miskant chiński i różyczka (oczywiście nie wiem jaka :oops: ), która tak się ukryła wśród gałązek, że ledwo ją widać. W zeszłym roku zwycięsko wyszła z konfrontacji z ząbkami mojego piesia ( :evil: :D ), ale teraz trzyma się dobrze. A ostatnio mój pies uczył się też rozumu od jeża, chyba widziała go po raz pierwszy w życiu, szkoda, że tego nie widzieliście :;230 W każdym razie już wie, ze jeża nie przegada (przeszczeka) :lol:

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cieszę się że twój piesio "nabrał rozumu" co do jeża, bo moja psinka stale chce go przegadać.Widzę twój miskant i chcę ci powiedzieć a raczej napisać, że miskant jest bardzo ekspansywny i kiedy się rozrośnie to bardzo trudno go przesadzić w całości. Więc jeżeli są obok niego jakieś roślinki to albo je przesadż albo ogranicz rozrost miskanta bo potem może to być bardzo trudne. Wystarczy kawałeczek korzonka i już odrasta - mam z nim niemiłe doświadczenia .
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Szczerze mówiąc to na razie tylko czekam aż się rozrośnie. Może podzielę go już na przyszłą wiosnę, bo mam co do niego plany. A potem jak będzie rozrabiał, to zobaczymy :D
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dwa fragmenty widoku z mojego okna. Jakby zdjęcia nie kadrować zawsze załapie się kawałek sznura do prania... :evil:
Obrazek Obrazek

Ślaz leśny i czerwony rozchodnik świeżo zadomowiony. Na razie wygląda trochę mizernie, ale mam nadzieję, że przyszłego lata nabierze optymizmu.
Obrazek Obrazek

A teraz z cyklu Wielki Błękit:
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

aha, jeszcze błękit z kontrastem :)
Obrazek

Tu chciałam zrobić taką półdziką łączkę z trawkami ozdobnymi i jednorocznymi kwiatkami. Dzika owszem wyszła, ale to nie do końca tak miało wyglądać :?
Obrazek Obrazek

Języczka, tawułka i druga edycja kwitnienia dąbrówki :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Błękity są śliczne i języczka Przewalskiego też.Uwielbiam ją. Powiedz jak chronisz ją przed ślimakami - mam z tym wielki kłopot.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje języczki zawsze są objedzone przez ślimaki,ale ja nic nie robię.Ślimak też stworzenie i musi żyć :wink: Po takim oskalpowaniu języczki wypuszczają nowe liście i jakoś potem slimaki ich nie jedzą.Najlepszym sposobem jest wysypanie granulek na ślimaki pod języczką.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolinko ja kupuję mieszankę kwiatów polnych w Lidlu.Są przesliczne i zawsze wschodzą .Oprócz kwiatów (mak.kąkol,anyż,ogórecznik,i jeszcze inne) są też trawy.Polecam
A kwiatki masz śliczne :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No właśnie. Ja nie chcę wysypywać granulek , bo padnięte ślimaki jedzą jeże i potem one giną. Wysypuję popiół ale to pomaga tylko wtedy kiedy jest sucho ,kiedy pada - zapomnij o ochronie. Slimaczki nadrabiają to czego nie zjadły wcześniej. Więc trzymam języczki w donicach, ale już działa mi to na nerwy, bo to ciągłe sprzątanie donic na zimę już mnie wykańcza.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, Anulko, dziękuję za odwiedziny! Jakoś że tej języczki jeszcze ślimaki nie zaczęły, widocznie łubin, hortensja i dalie im bardziej smakują :evil: Kupiłam nawet preparat na ślimaki w przypływie złości, ale jak to ja, nie mogę się zebrać żeby go użyć. Jednak żal mi ślimaków ;:24 , jakoś boję się chemii no i przede wszystkim zawsze ucierpią na tym też inne zwierzątka, np. jeże. Na razie mam nadzieję, że ten jeż, który uczył mojego psa rozumu może zamieszka tu na stałe i je w końcu zeżre. Byłby jeż syty i moje sumienie całe :wink:
A te donice pomagają? Ja mam dalie w donicach i całe obżarte :( :evil:
A co do polnych kwiatków, to marzy mi się kawałek takiej prawdziwej łączki, ale w tym miejscu posadzę jednak jakieś trawy ozdobne i np. rudbekie, jeżówkę i margerytki, coś w tym stylu, a z jednorocznych może kosmos. Na prawdziwą łąkę jest tam za mało miejsca. Ale to tak na przyszłość :D
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pięknie się dziś od rana podlewa (a nawet od wczorajszego wieczora), ale słoneczko wyszło na chwilę, a tu budleja zaczyna kwitnąć, no to ja cap za aparat :wink:

Obrazek Obrazek

A tu różyczka jeszcze z kropelką deszczu
Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

I słusznie ,że zrobiłaś to Cap... bo każda minuta się liczy ...Moje budleje nawet pąków nie maja jeszcze w tym roku :( ,przesadzałam je jesienią a poza tym to chyba mają jeszcze trochę czasu ...do końca lata i jesieni. :D
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja moją budlejkę przycięłam na wiosnę, nawet nie byłam pewna czy dobrze robię, bo ciągle jeszcze nie pamiętam które krzaczki kiedy się tnie :oops: , ale chyba jej to posłużyło. W zeszłym roku kwitła drugi raz jak obcięłam przekwitnięte kwiatostany. Zamarzyła mi się ostatnio taka żółta, jaką widziałam chyba u Orchidei (?), ale miejsca brak :( Mam nadzieję, że wkrótce będziemy podziwiać budleje w Twoim ogrodzie :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Budleja piękna i już? Moja ma dopiero niewielkie pączki :( Jakaś zapóźniona chyba , muszę jej powiedzieć ,że koleżanka już kwitnie. Może się zmobilizuje ? :wink:
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Może będziemy Karolinko,jak zakwitną :wink: mam trzy i najbardziej czekam na kwiaty skrętnolistnej.

O cięciu i przycinaniu krzewów jest na forum taka ściąga ,ułatwia nam robotę.

Z budleją jednak dobrze zrobiłaś,intuicja Cię nie zawiodła,bo te krzewy zawiązują kwiaty na tegorocznych pędach więc wskazane jest ich silne cięcie wiosną jeśli nie chce się mieć w ogródku wyłącznie zielonego krzewu.
A poza tym, w naszych małych ogródkach, zbyt szybko zrobiłoby się za ciasno...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”