Kwiaty polne

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

anulka pisze:Aniu żle zrozumiałaś.Jest przytulia pospolita ta co kwitnie na biało i pachnie i jest przytulia czepna co nie kwitnie tylko ma te kulki :D
Przymiotno taką ma nazwę i kwiaty mogą byc o zabarwieniu fioletowym lub czerwonym.Tyle podaje ksiązka
aha ! :shock: Dzięki Anulko :D
Po dzisiejszej burzy chyba nie za bardzo kumam .. ;:24 ;:113

Ps. Mam zaległy zakup w "Świecie książki" , więc ruszam niedługo do księgarni i też się 'uzbroję' w tę pomoc naukową :lol:

Poozdrówki :D
ppawlak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2007, o 21:28

Post »

Uwielbiam zrywać kwiaty polne , zawsze jak wracm ze spaceru przynoszę ogromny bukiet.

Szkoda ,że nie są bardziej trwałe.
Pozdrawiam, Patrycja
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

To nie przymiotno kanadyjskie Conyza canadensis lub nowa nazwa Erigeron canadensis wygląda tak: http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Cony ... densis.htm

Na zdjęciu jest Erigeron annuus czyli przymiotno białe
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

ppawlak pisze:Uwielbiam zrywać kwiaty polne , zawsze jak wracm ze spaceru przynoszę ogromny bukiet.
Ja też, ha ha, wierzcie lub nie, ale w ostatnie święta Bożego Narodzenia przyniosłam ze spaceru bukiecik polnych kwiatów - m.in. chabry, krwawnik oraz kilka łodyżek rzepaku (kwitnącego oczywiście) i świeżych kłosów jakiegoś zbóżka. Jednym słowem zima stulecia.

Wybieram się z aparatem w jakieś pole i wybieram, a tu już prawie wszystkich moich ulubieńców sfotografowano :? :D
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

A ja na ulubionej spacerowej łączce mojej suni wypatrzyłam ;:177 dzisiaj to:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
A jak grało ;:146 i pachniało ;:173 ..... ech!

P.S. Łączka jest niemal w samym środku niemałego miasta :).
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Myszo -piękna musi być ta łaka Twojej suni :roll:
Większość to zioła myszo.
Roślina z 2 zdjęcia jest bomba-sama bym chciała sprowadzić ja do swojego ogródka,posadzona w dużej ilości obok siebie da niesamowite wrażenie. Jak ja zdobyć ?Pojechać na Twoja łąkę może - to niedaleko w końcu.Tylko czy nie jest ona pod ochroną-musze poszukać gdzies informacji ale przydałby sie wygląd liścia i pokroju - czy mogę prosić o ich zdjęcie podczas następnego spaceru suni?

Na 6 zdjęciu to dziurawiec - ten leczniczy ,który się zbiera i odstawia do Herbapolu.
Mam u siebie sadzonkę-płaciłam wyjątkowo dużo za nią ,nie 2,50 oj nie.
Nie cięty wyrasta wysoki nawet do 80cm i można go wziąć za chwast ale systematyczne cięcie no i kwiaty robią
z niego gwiazdę nr 1 zielnika.
A mydlnica ,a rumianek :roll: :D - twoja sunia chodzi na spacery do ogrodu botanicznego w pewnym niemałym mieście myszo. :)
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Uwielbiam kwiaty łąkowe. margerytki, maki i chabry.. i jak się im oprzeć???
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

KaRo pisze:Myszo -piękna musi być ta łaka Twojej suni :roll:
Większość to zioła myszo.
Roślina z 2 zdjęcia jest bomba-sama bym chciała sprowadzić ja do swojego ogródka,posadzona w dużej ilości obok siebie da niesamowite wrażenie. Jak ja zdobyć ?Pojechać na Twoja łąkę może - to niedaleko w końcu.Tylko czy nie jest ona pod ochroną-musze poszukać gdzies informacji ale przydałby sie wygląd liścia i pokroju - czy mogę prosić o ich zdjęcie podczas następnego spaceru suni?

- twoja sunia chodzi na spacery do ogrodu botanicznego w pewnym niemałym mieście myszo. :)
Taak, dziewanna robi wrażenie. Na łączce jest tylko jeden jej okaz, za to całkiem dorodny.
Nigdzie nie znalazłam informacji aby była chcroniona, a występuje na słonecznych zboczach, suchych pastwiskach, nasypach i przy drogach (więc może przy okazji jakichś wycieczek poszukać i wykopać :)) Ta nasza rośnie własnie przy bardzo ruchliwej trasie. A oto połowiczny pokrój liścia (na razie tylko taki mam) i pokrój całej roślinki (w tej chwili jakieś 1,60m):
Obrazek Obrazek
W ogóle łączke odkrywam (patrząc na nią pod kątem kwiatków) po raz pierwszy, bo 1 lipca minie dopiero rok jak sunia jest z nami. I już żałuję, że nie uwieczniłam przepięknych, ogromnych koniczyn (w trzech kolorach), które już niestety tam przekwitły.
I jeszcze ciekawostka na temat dziewanny - podobno myszy i szczury nie znoszą jej zapachu, więc można ją wykorzystywać do ich zwalczania. (informacje o dziewannie za http://parda.w.interia.pl/047.html)
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Na drugim zdjęciu jest Verbascum nigrum :)
Reposit-10

Post »

myszek pisze:A ja na ulubionej spacerowej łączce mojej suni wypatrzyłam ;:177 dzisiaj to ..
A jak grało ;:146 i pachniało ;:173 ..... ech!
Myszko, wzięłam dziś z Ciebie przykład i też wybrałam się z psiakiem na łąkę. :D
Wysokie , kwitnące trawy niezbyt mu się podobały :twisted: , a ja pstrykałam :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

cdn ...
Reposit-10

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Było bardzo sielsko ... a potem zaczęło padać , więc aparat za pazuchę i biegiem do samochodu ... :wink:
Ale 'łupy' zostały i teraz się nimi z Wami dzielę. :D :D :D
Wszystkie kwiatki, a nawet trawy są piękne - nie tylko te wyhodowane na swoim ogródku ;:84
Grzegorz B

Post »

Aniu Twoje łupy są wspaniałe. Ja dopiero co wróciłem ze spaceru, wypędzony przez burzę i deszcz. Ale również mi się udało pstryknąć parę zdjęć. Przedstawię tylko te których nie ma w wątku, chyba, że coś przegapiłem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie :D :P :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Piękne te kwiaty:) I popatrzcie czym obdarza nas natura!
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piąta fotka to geranium a ostatnia wiciokrzew pomorski (jest pod ochroną)
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Jak nam się przepięknie rozwija ten wątek. Zobaczcie co ja napotkałam przy drodze na moją działkę. Nazywa się toto barszcz Sosnowskiego, pochodzi z Kaukazu i jest wrednie parzący i uczulający. Odradzam bliski kontakt trzeciego stopnia!!!!
Roślinka owa została nam sprezentowana przez Wielkiego Brata ze Wschodu w latach siedemdziesiątych i była esperymentalnie uprawiana w PGR-ach. Ekspryment nie wypalił bo nasze bydło miało oględnie mówiąc sensacje żołądkowe (pomimo posiadania czterech żołądków) po jej spożyciu. Roślinka wymknęła się z pod kontroli i sobie rośnie w okolicach gospodarstw gdzie niegdyś ją sadzono, stwarzając zagrożenie dla nieświadomej niebezpieczeństwa większej częsci naszego społeczeństwa.
Pytanie: Czy jeszcze ktoś z tego forum widział barszcz w swojej okolicy? Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”