Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

Witaj Dominiko! Właśnie podglądam Twoje zmagania z trawnikiem i jestem pełna podziwu, mnie też to czeka w najbliższej przyszłości. Jeszcze nie zaczęłam, a już wątpię. Na szczęście mam pomocników, bo inaczej to chyba bym się sama zapłakała. Maluję też altanę pomalowałam kawałek - jeśli chcesz to możesz sobie moje poczynania obejrzeć. Zaczęłam już marudzić nad kolorem... eh co za życie. Nam ogrodnikom trzeba dużo cierpliwości.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Dominiko , u Ciebie pomidory już zaczynają dojrzewać?? :shock: Nie przesadzasz czasami?? :lol: :lol: :lol:
Róże śliczne!
Masz taki zapał do pracy ,że strach pod Twoją "opieką" zostawić jakiekolwiek narzędzia ( patrz grabki)... :lol:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O matko, jestem pod wrażeniem Twojej pracowitości, szok :shock:

Mnieeeee byyyyy sięęęęęę nieeeeee chciało... ;-)

Tą Elfe muszę mieć. Rzeczywiście przepiękny kolor.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Madziu, przygotowywanie trawnika łatwe nie jest, ale cóż. Potem już nie trzeba kopać :wink: U ciebie są wyrwy po karpach, łatwo nie będzie, ale dasz radę :wink: My robiliśmy tylko z mężem, no raz brat pomógł wozić ziemię.

Basówka, ty tu wpadłaś i od razu złośliwości takie, no ładnie :roll: :lol:

Aga - chciałoby się, chciało, mus to mus. Mi też się nie chce :oops: No ale co zrobić :roll: Elfe jest w rzeczywistości jeszcze ładniejsza.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Dominiko

elfe rzeczywiście ładna- potwierdzam :lol: a ja dziś poległam... :cry: :cry: znowu zakupy
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Kontakt:

Post »

Dominiko obserwuję Waszą nierówną walkę i mam "deja vu" - jeszcze niedawno my się tak szarpaliśmy... Czas szybko płynie a ogród rośnie jeszcze szybciej więc niebawem zapomnisz o tej orce. Zawzięta z Ciebie ogrodniczka a to świetnie rokuje! Wielki szacun dla Twojej pracy!
Ja jeszcze poproszę o zdjęcie kiwi, jeśli mogę.
Trzymam kciuki, będzie pięknie :uszy !
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trawka posiana, a jak wrócisz od nas przeżyjesz szok :) nie poznasz własnego ogródka, będziesz miała ogromny kawał nowego trawnika i będziesz nam foteczki podsyłać ;:177
A dzisiaj objadaj co tylko się da i pakuj manatki :)
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Witaj.
No gratuluję zapału i pracowitości.Otoczenia pięknie się zmienia...ale kawał roboty za wami :shock:
Teraz tylko czekać na piękną trawke :D
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Och Kochane, lejecie miód na moje serce, i ręce (cholerna alergia, po tych robotach rozdrapuję się okropnie :cry: )

Pyzia - foty kiwi może uda mi się jeszcze dziś wrzucić, a jak nie to http://images.google.com/images?hl=en&c ... =0&ndsp=20

W pełni sezonu mają spore, zdrowo wyglądające, intensywnie zielone liście o ładnym kształcie, i takie czerwonawe ogonki/pędy. Ładnie to wygląda. I chyba nie jest to tak niebezpieczne dla konstrukcji pnącze jak wisteria (glicynia). No i niezaprzeczalny bonusik w formie owoców.
Polecam właśnie actinidię ostrolistną, bo chyba ma najlepsze owoce (pstrolistne jakieś poza tym jak dla mnie za pstrokate). na stronie clematis.com.pl znajdziesz wszystko co potrzeba - wpisz tam w wyszukiwarkę actinidia arguta.

Tess - ty mnie już nie dobijaj tymi różami :lol:

Aga - dziś zrywam następną (trzecią cukinię) i kabaczka :D Jak się zabierzemy, to przywiozę. No i zobaczę, może pomidorek już gotowy :wink:

mme33 - tak, zapał jest ale nachodzi falami. Jak sobie pomyślę o następnym kawałku, to ;:135 ;:223
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Post »

Dońka, po takiej przeprawie z trawnikiem należy sie Wam urlop jak nic, sama wspominam nieciekawie ten czas w naszym ogrodzie, zap... jak te malutkie samochodziki i nic to , zapomniało by sie jak poród, gdyby......no właśni gdyby to co później wyrosło choć trochę przypominało trawnik, ale pewnie u Ciebie nie bedzie tak źle, my trafiliśmy na lato stulecia, po posianu ze 2 miesiące nie padało, nie to co w tym roku, no ale na wakacjach to życzę ;:3 jednak
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No co ty gadasz, u ciebie jest śliczny trawnik! :shock:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ach, przyjechała dziś śliwa wiśniowa Nigra, piękna :D Tym razem dotarła w całości :wink: Na razie zostawiam ją w domciu, bo nie mam czasu sadzić, a boję się, że by ją wiatr uszkodził. Cyknęłam jej fotkę, ma piękny kolor liści, cudowny po prostu!!!
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Post »

mówię Ci, to co urosło po posianiu to katastrofa, tak gdzie podlewaliśmy to powyrastały kępy trawy, która następnie zdziczała, wybujała się, musieliśmy wreszcie ją od nowa powyrywać, kręgosłupy bolały jak szlak, i tak kilkakrotnie jak tylko znowu zaczęła w którymś miejscu dziczeć, mówię Ci masakra, nikomu nie życzę takich perypetii trawnikowych , potem strzyżenie co tydzień, co tydzień, co tydzień, i tak do dzisiaj, jest o niebo lepiej niż wtedy, ale marzy mi siętaki trawniczek jak u Eweliny, ale to w przyszłości, najpierw muszę zapomnieć o tych "bólach porodowych" hihm
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm... a dlaczego zdziczała? :roll: Może w mieszance były jakieś lewe nasiona trawy pastewnej - podobno tak bywa niestety :evil: W zeszłym roku jak kupowałam coś w ogrodniczym, to jakaś babka przyszła i rozmawiała ze sprzedawcą - skarżyła się, że trawa rośnie jej kępiasto i to głupio wygląda, no i sprzedawca właśnie twierdził, że to wina mieszanki :roll:
W każdym razie, współczuję, bo nie ma nic gorszego, jak gdy się człowiek naharuje jak wół, a rezultaty mierne :evil: Ja też przez pewnien czas (jeszcze z miesiąc temu) byłam załamana, bo trawa wyglądała kiepsko. Miejscami ładnie, ale w wielu miejscach pożółkła. Mimo nawożenia, i podlewania (zresztą padało ciągle, więc na pewno nie była to wina braku wody). No ale teraz jest duuuużo lepiej, choć jeszcze nie jest to ideał :wink:

U nas koszenie też co tydzień minimum, a przeważnie co 5 dni. Nie wiem, co będzie, jak wrócimy - chyba busz :lol: Skosiłam wczoraj wieczorkiem krótko, krócej niż zwykle, ale nie mam złudzeń :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka ostatnich fot przed wyjazdem :wink:

Borówki zaczynają dojrzewać w jakichś konkretnych ilościach (a nie po 1 - 2 dziennie) - dziś każdy dostał po 8 owocków :wink: - ubiegliśmy bażanty (choć kto wie, może one rano już były :roll: )
Obrazek

Actinidia ostrolistna (odm. Jumbo) - właściwie to najładniejsze liście ma Weiki (mam męską jako zapylacz), ale ta też niczego sobie. To zeszłoroczna sadzonka:

Obrazek

Moja wyczekana śliwa wiśniowa Nigra )jej liście w słońcu wyglądają niesamowicie, ale wiało więc fota z domku:

Obrazek

No i w końcu ogórki zmusiły się do jakiegoś wysiłku:
Obrazek

Pozdrawiam was Kochani, jutro w drogę (mam nadzieję, że opiekujący się moim domem nie zawiodą, i trawa mi wyrośnie, a wszystkie doniczkowce przetrwają :wink: )

Od jutra znajdziecie mnie tu:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=266

:D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”