Działka na Żuławach

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
sylwekw

Gratulacje

Post »

Kiedyś marzyłem o takim dużym OGRODZIE ..... potem sobie uświadomiłem ile pracy (dlw dwojga ludzi bez maszyn ogrodniczych) i pieniędzy wymagałoby urządzenie takiego ogrodu.
Ale Tobie gratuluje i zazdroszczę i pozwolę sobie tu zaglądać aby obserwować zmiany w Twoim ogrodzie.
Awatar użytkownika
kethry
100p
100p
Od: 12 wrz 2008, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w sumie jeszcze nie wiem pewnie na co sie rzuciłam :D

Ale mam plan - chcę zrobić duuży ogród taki jak kiedyś bywały ze starymi gatunkami drzew owocowych - to tak na ok 2000 m i do tego chyba taką kwietną łąkę.

To plany - a życie je pewnie zweryfikuje.

Zapraszam do odwiedzin będę wstawiała niedługo zdjęcia - powoli się zmienia ale na razie bardziej skupiamy się na remoncie domu (co oczywiste)

Co do maszyn rolniczych to zaletą posiadania takiej działki na wsi jest to, że tu mieszkaja rolnicy i takowe maszyny posiadają - na zasadzie tzw handlu wymiennego - przysługa za przysługe mozna cuda zdziałać :lol:
Pozdrawiam Sabina
Działka na Żuławach
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kethry - to wspaniale że dogadujesz się z sąsiadami. Przy takiej dużej powierzchni życzliwy sąsiad z dodrym sprzetem jest wręcz nieoceniony :lol:
Jestem baaaaaaaardzo ciekawa tych obiecanych zdjęć......
Awatar użytkownika
kethry
100p
100p

Post »

u mnie wszystko jak po wojnie :lol:
Ciężki sprzęt wyjechał - oczyściliśmy działke z krzaczorów (dokladnie tak to trzeba określic niestety)
Strasznie zarośnięte a teraz powoli porządkujemy wszystko.

Mamy glębokie koleiny bo sprzęcie ciężkim ale żeby wyrównać to muszę poczekac na deszcz i to porządny bo ziemia tam gliniasta i w tej chwili wszystko twarde jak kamień :cry:
Pozdrawiam Sabina
Działka na Żuławach
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Sabinko krajanko.Masz piękna działkę albo raczej hektary.Pracy będzie dużo ale wszystko planuj z głową.Zastanów się dwa albo trzy razy żebyś nie musiała przesadzać po pół roku.Możesz bardzo dużo posadzić pięknych roślin.Szukaj na forum o sadzeniu roślin na glinie.Ja też mam na działce glinę no i wiem z doświadczenia,że nie wszystko rośnie w niej.Bardzo dużo roślin padło i dużo wydałam ponieważ u mnie nie rosły.Jest to bardzo bogata ziemia jeśli chodzi o minerały ale ciężka .Życzę powodzenia,będę Ciebie dopingowała.Pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
kethry
100p
100p

Post »

Dzięki Grażynko za dobre rady- będę do Ciebie zaglądać i podglądać i podpytywać co tam u Ciebie dobrze rośnie - dzięki temu pewnie trochę mniej błędów popełnię :D
Pozdrawiam Sabina
Działka na Żuławach
Awatar użytkownika
kethry
100p
100p

Post »

Teraz trochę zdjęć

znalazłam zdjecia sikorki, co chciała sobie u nas zamieszkać w kuchni na karniszu - zdjęcia sprzed świąt więc proszę o wyrozumiałość odnośnie pajęczyny bo to przed porządkami

Obrazek

Zastanawialiśmy się jak ona się u nas w kuchni znalazła - bo było otwarte tylko uchylnie jedno okno
Ponieważ złożyła nam w sumie kilka wizyt doszliśmy do tego : po prostu lądowała na krawędzi okna i ukośnie łapka za łapką pod górę przesuwała się i siup była już w środku

Wizyty w srodku się zakończyły po awanturze jaką jej urządziła nasza kaukazica (kiedy w koncu dostrzegła intruza, który zaczął się zresztą panoszyć )

Następne wizyty to juz tylko tarasowe po sierść psią do gniazdka :lol:
Pozdrawiam Sabina
Działka na Żuławach
Awatar użytkownika
kethry
100p
100p

Post »

kilka zdjęć z prac na działce

Obrazek

Obrazek

No i nowsze jak już się ładnie zazieleniło

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pomieszkują u nas dzikie kaczki (parka) jak zajeżdżamy to odlatuja - może kiedyś uda mi siś pstryknąć im zdjęcie
Pozdrawiam Sabina
Działka na Żuławach
Awatar użytkownika
karolaipiotr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2009, o 20:29

Post »

Działka zazieleniona już wygląda dużo lepiej :D A sikorka w domu - to dopiero numer :lol:
Karolina
Moi zieloni przyjaciele-część 1
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

kethry pisze:Niestety niszczą zieleń i to mocno. Poza tym moja sunia uwielbia wprost kwiatki :lol:
Najpierw z lubością się zaciąga zapachem, aż oczy przymyka a potem idą w ruch ząbki i ciach nie ma kwiatka :evil:
Ta pierwsza część z wąchaniem zabawna ale ta druga już nie :?

A kaukazy to nie są psy dla kazdego niestety i stąd ta zła opinia, bo ktoś sobie rady z psem nie dał.
Mój młodszy azjata też ma takie zamiłowania. Ostatnio przesadzałam storczyki to jednego musiałam mu z paszczy wyciągnąć, bo sobie ssał końcówkę pędu... Poza tym zjada wszystko, obgryza wszystko, wącha wszystko... Kupiłam goździki, dałam siostrzeńcowi do powąchania, zaraz przybiegł pies i też chciał wąchać. Na szczęście wielkie kły nie poszły w ruch. Wczoraj postanowiłam wkopać płotek z małych palików, to zanim wykopałam otwory to już mi ten zbój płotek obgryzł. Ale... to tylko rzeczy, a psy są świetne. ;-)

Na Twoim ogrodzie widać już ruch, nabrał kolorów. Najważniejsze, że pozbyłaś się największych krzaczorów, teraz już będzie z górki. ;-)
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
Awatar użytkownika
kethry
100p
100p

Post »

zostawiliśmy sobie klonik i niektóre dzikie samosiejki - osłaniają nas od sąsiada, który lubi sobie potrunkować. I chyba juz wiecej ciąc nie będziemy - teraz czas dosadzania. Już się zastanawiam co tu na jesień posadzić ale chyba w tym roku to tylko ałycza na żywopłot bedzie posadzona, a reszta jak się odgrodzimy płotkiem od dzikiej zwierzyny i od tej dwunożnej :D

Co do psów to nieźle szkodują ale ja sobie nie wyobrażam nie mieć psa - jego obecność rekompensuje wszystkie szkody 100 razy :lol:

Obecność psa wiele razy pozwoliła mi uniknąć klopotów w stylu jakichś zaczepek czy włamań :)
Pozdrawiam Sabina
Działka na Żuławach
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko pewnie siedzisz na Żuławach i tyrasz.No to powodzenia,znam ten ból .Wszędzie glina i glina po deszczach tragedia.Najlepsze wodery bo inaczej nie da rady.
Obrazek
Na pocieszenie u mnie było tak.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kethry
100p
100p

Witam

Post »

Niedługo robimy drenaż wokół domu bo bez tego rzeczywiscie bedzie grząsko...
Im częściej przebywam na działce tym bardziej ze zgrozy włos mi sie podnosi ...
Wszyscy tylko chemię stosują na polach i to w takich ilościach ... zastanawiam sie czy aż tyle tego potrzeba ?

Jestem laikiem, ale niech mnie ktoś oświeci - bo mam wrażenie, że przynajmniej raz w tygodniu są jakieś opryski - to widzę akurat, bo raz w tygodniu jestem na działce ( w sobotę )
a jak jest w inne dni tygonia?

Ostatnio sąsiad robił jakieś opryski i zajechał na miedzę i troche na nasz teren bo nie ma tam płotu - rosła tam sobie taka malutka wisienka 1,70 cm z drobnymi owockami - został z niej brazowy kikut :shock: różę pienną też mi spalił :evil:

Teraz zastanawiam się gdzie ulokować warzywnik, żeby go opryski nie dostały
Chciałam też posadzić żywopłot obronny z ałyczy, ale po tej wisience widze, że to chyba nie jest najlepszy pomysł - dobrze, że na wiosne nie sadziłam żywopłotu, bo pewnie nic by z niego nie zostało.

No i teraz mam problem - muszę poszukać jakiegoś sensownego rozwiązania.
Pozdrawiam Sabina
Działka na Żuławach
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko ja też najpierw grodziłam,żeby uchronić nasadzenia.Chociaż i tak od czasu do czasu zatrzymywał się jakiś ciężki pojazd na płocie,ale roślinki nie ruszone.Koszt płotu z siatki jest spory ale warto to zrobić.Nie martw się małymi kroczkami ale do przodu.
Awatar użytkownika
kethry
100p
100p

Hmm

Post »

:D wszystko fajnie z tym grodzeniem ale koszt ogrodzenia całej mojej działki to tak skromnie licząc od 18 tysięcy 8)

dlatego liczyłam, że w pewnej części będzie żywopłot obronny, ale z tego co widze to nie zda to egzaminu bo będzie rósł do pierwszych oprysków :?
Pozdrawiam Sabina
Działka na Żuławach
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”