Moja wielka improwizacja Fleur 78 - 3 cz.2009r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne polne kwiaty :D
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniałe te ronda, ale i w Polsce to coraz częstszy widok (na szczęście coś drgnęło w tej kwestii i systematycznie się poprawia). I widać to już nie tylko w miejscowościach nastawionych na turystykę, ale również w pozostałych. U mnie, w Piekarach Śląskich, po raz pierwszy w historii na latarniach pojawiły się efektowne donice z roślinami wiszącymi. Coraz bardziej władze zaczynają o to dbać. Wiem że na taki polot przy okazji urządzania zieleni jak we Francji to przyjdzie nam dłuuugo poczekać, ale cieszę się z każdego przejawu poprawy. W zeszłym roku widziałem w Katowicach wspaniale obsadzone ronda: na jednym przepiękna kolekcja traw, na innych rozmaite byliny. Bardzo się cieszę, że w końcu u nas również pozwalają sobie na odrobinę fantazji :) :wink:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiem, Mariolko, Hania nawet mi link podrzuciła, ale chyba już miałam wyczerpany limit na ten sezon.
Jesienią jeszcze coś dokupię, ale chciałabym u Flasha, bo nikt nie ma róż tak zdrowych i dorodnych jak on.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Kociaczku, naturalnie, że możesz ponarzekać!!! Jak sobie tak człowiek ponarzeka, to zaraz mu się lepiej zrobi! :D Na taką łączkę była chyba w zeszłym roku moda, bo widziałam podobna w kilku miejscach a tej wiosny widziałam w sklepie gotową mieszankę nasion. Ale ja tez nie mam już miejsca, bo żeby był efekt, trzeba by obsiać nieco większą powierzchnię... Zasiałam za to rezedę, bo byłam bardzo ciekawa jej zapachu. :D

Jadziu, Grażynko (Kogra), Moniu (Vertigo)
, w zasadzie wszystko co miałam do powiedzenia na temat łączki, napisałam w poście do Izy... :lol: Więc tylko Was pozdrawiam! ;:100

Ewelinko, dlaczego mnie nie dziwi, że zwróciłaś uwagę na te dzbany?... ;:198 :lol: Dobrze pamiętasz! To niedaleko Paryża a dokładniej w okolicach Vernon. :D Bardzo chętnie obejrzę zdjecia takich ładnych kompozycji w Polsce.

i Piterku, bardzo się cieszę, że w Polsce pojawiają się takie ładnie zagospodarowane ronda i tereny zielone. Przypuszczam, że cieszę się jeszcze bardziej niż Wy! Przecież my, Polacy nie jesteśmy gorsi, tylko mieliśmy więcej pecha w historii. Kiedy widzę jak tutaj, na skrzyżowaniu miedzy dwoma małymi miasteczkami, zmieniają po kilka razy do roku wystrój terenów zielonych, po to tylko, żeby było inaczej: na wiosnę jest kompozycja cebulowych, potem np. palmy, potem kompozycje trawowo- kwietne, na Wszystkich Świętych, chryzantemy, na zimę bratki a w międzyczasie jeszcze coś tam... A co robią z tym co wykopują? nie mam pojęcia! A wygląda to tak: Przyjeżdża kilkuosobowa ekipa z super sprzętem, wszystko wykopują, następnego dnia przygotowują teren a trzeciego dnia robią nowa aranżacje. W czasie mojego ostatniego pobytu w Polsce, w prawie 100 tys. mieście, widziałam 1 (słownie: JEDNEGO faceta, tylko z grabiami, na rondzie o średnicy chyba 10 metrów... Aż mi się płakać chce z żalu i chyba trochę z zazdrości.... To nie jest wina ludzi! Polacy nie są w niczym gorsi niż Francuzi! To tylko brak kasy! Czyli ta nasza pechowa historia... Ale teraz będzie już tylko lepiej, trzeba po prostu trochę cierpliwości.

Mariolu, przykro mi, że Ciebie dobiłam... ;:158
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-d-a

Post »

Witaj Kwiatuszku,
dołączam się do dyskusji na temat zagospodarowania terenów zielonych - we Francji jest kasa, są ludzie, jest długa tradycja, ale na szczęście, tak jak pisze Piterek, w Polsce też coś drgnęło. Ja obserwuję Wrocław, który ma piękne, zadbane parki i małe, turystyczne miasteczko - Sobótkę. Co do tego drugiego, to jestem zadziwiona - śliczna sezonowa zieleń na rabatach, łany róż w centrum miasta, zadbane trawniki i żywopłoty. I co więcej, prawie codziennie widać pracujących ludzi z firmy zajmującej się zielenią. Wkrótce zrobię kilka fotek, żeby nie być gołosłowną.
I ludzie też zaczynają dbać o swoje obejścia i ogrody, chociaż tu to jeszcze daleka droga....
Pozdrawiam serdecznie :lol:
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Daluniu, bardzo, bardzo mi miło to słyszeć ;:97 ! Oby tak dalej!!! ;:136 :D Wierzę Ci na słowo, ale zdjęcia chętnie obejrzę po prostu dla przyjemności.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alutka, miałam kiedys taka własnie mieszankę, jak jeszcze miałam troche wolnego miejsca i wysiałam ja pod płotem. Powstał pas roslin szer. ok. 0,5 m, wzbudzając powszechny zachwyt! Teraz nie mam ju z miejsca :(
Rezedę tez kiedys wysiałam z tych samych powodów co Ty, ale zapach okazał sie słaby, choć ładny. Uznałam, ze jest za słaby, zeby zajmować miejsce tą niespecjalnie atrakcyjną wizualnie rosliną :?
Awatar użytkownika
biedronka171
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 mar 2008, o 06:56

Post »

Dziekuje Alu za cieple przywitanie,tak przyznaje ze od dlugiego czasu odwiedzam ogrodyTwoich gosci,bardzo lubie to robic zwlaszcza w dlugie zimowe wieczory i mysle ze dojrzewam do tego zeby pokazac moj ogrodek, ale to po powrocie z urlopu.Pozdrawiam goraco (doslownie), bo i u mnie nareszcie jest goraco!
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Alu jestem w twoim ogrodzie po raz pierwszy tak mi się wydaje.
Trafiłam dzięki rozmowie o różach podczas spotkania z Grażynką/ kogra/
i Izą /chatte/ opowiadały że masz olbrzymią kolekcję pięknych róż.Więc
musiałam się przekonać na własne oczy.
Skończyłam zwiedzanie pierwszej twojej części i jetem pod ogromnym
wrażeniem.Trudno uwierzyć że osoba która nie przywiązywała na początku
dużej uwagi roślinom potrafiła zebrać tak piękną kolekcję.Dam o sobie znać
gdy skończę drugą część.Już nie mogę się doczekać tej podróży.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

Alusia zaglądam do Ciebie często nie zawsze zdażę się wpisać ;:196 :wink: Twoja różyczka fioletowa bardzo mi przypomina moją jednak nie sądze żeby to było to chodzi o De Gaulle'a jak będziesz miała chwilke zajrzyj wstawie dzisiaj specjalnie i jest również w poprzednich postach może przyjdzie Ci na myśl jakaś nazwa dla niej, pachnie bardzo intensywnie (dla mnie mydełkiem toaletoym dla dzieci :D )
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Alutko, kochana witaj.

Zaglądam do Ciebie regularnie ale nie zawsze zdażę się wpisać. Obiecuję poprawę i nadrobię zaległości!!!
Ostatnio miałam najazd rodzinkiz zagramanicy i prawie cały czas stałam w kuchni robiąc im nasze smakołyki.
Takich gości mieć.... ;:223
Na komendzie(Mąż kuzynki miał stłuczkę z taryfiarzem) cały czas gadał, że w Polsce najlepsze są ......gołąbki i .... żubrówka :lol: :lol: :lol: Dyżurny mało nie udusił się ze śmiechu....
Te pierwsze oczywiście zabrał pomrożone :;230 :;230 :;230 :;230

Twoja cudna różyczka fioletowa bardzo mi przypomina moją.
Wygląda ona sobie tak Obrazek
Obrazek
Będę wdzięczna za zerknięcie.
Buziaki.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Alu

zerknij u mnie, w sklepie u mnie masa róż, ale francuskich- napisz czy znasz jakąś...
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

chatte pisze: Rezedę tez kiedys wysiałam z tych samych powodów co Ty, ale zapach okazał sie słaby, choć ładny. Uznałam, ze jest za słaby, zeby zajmować miejsce tą niespecjalnie atrakcyjną wizualnie rosliną :?
Kociaczku, to fakt że zapach jest bardzo slaby ... Coś tam niby czuć, ale... :wink: Jednak właśnie ta strona wizualna mi w rezedzie odpowiada. Jak wiesz, mam dużo róż. Ich kwiaty są duże i aż prawie "agresywne" w swojej urodzie. Dlatego delikatne i skromne kwiatki rezedy bardzo ładnie komponują się z otoczeniem. :D

Biedroneczko, baw się dobrze na wakacjach, nie zapomnij tylko robić zdjęcia Obrazek!

Danusiu, bardzo się ciesze, że podoba Ci się mój ogródek! A żeby Ci było przyjemniej kontynuować zwiedzanie w te upalne dni, napij się proszę! Obrazek

Isiu, ja też zaglądam do ogrodów znacznie częściej niż wpisuję. Przede wszystkim nie mam dużo czasu, i wolę poświecić więcej czasu na "zwiedzanie" ogrodów niż na "gadanie". Ale też i nie zawsze mam natchnienie do pisania... :lol: Do Twojej róży zaglądałam, ale chyba niestety nie mogę Ci pomóc... :? Może łatwiej będzie coś powiedzieć jak krzaczek będzie nieco starszy...

Agniesiu
, ja też mam wielką słabość do gołąbków! Na samą myśl o nich cieknie mi ślinka...! ;:152 Z lenistwa :oops: , nie robię ich często... a właściwie to nie tylko z lenistwa, ale też trochę z rozsądku! Za bardzo je lubię, żeby zjeść ich jakąś rozsądną ilość... :roll: Latem robię natomiast dosyć często faszerowane takim samym lub podobnym farszem papryki, bakłażany, pomidory lub cukinie. Znacznie mniej roboty i odpada sos, więc i kalorii nieco mniej... ;:198 Co do Twojej róży, mogę w zasadzie powtórzyć to samo co powiedziałam Isi... :?

Tess, bardzo chętnie zajrzę, ale gdzie ten sklep? :lol: Zajrzałam do Twojego chomika i ogrodu, ale tam wszystko podpisane... Podaj link, gdzie zajrzeć... :roll:

Moja rezeda:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Witaj Alusiu, widzę, że oprócz rewelacyjnych róż ... masz bardzo ciekawie ukwiecone obszary :D
Ja nieśmiało wchodzę na różaną drogę i bardzo jestem ciekawa dokąd mnie zaprowadzi ;)
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Obrazek Obrazek

Eglantyne......................................................................................................Abraham Darby

Obrazek Obrazek

Elie Semoun......................................................................................................Aloha

Obrazek Obrazek

Jubilée du Prince de Monaco...................................................................................Rose des Cisterciens

Obrazek Obrazek

Pegasus.................................................................................................."Clair" Renaissance

Obrazek Obrazek

Zéphirine Drouhin...........................................................................................The Alexandra Rose

Obrazek Obrazek

Falstaff...................................................................................................................Rosa Gallica Versicolor (Rosa Mundi)

Obrazek Obrazek

Sherwood........................................................................................................................Rosomane Janon

Obrazek Obrazek

Michèle Morgan.................................................................................................................Lavender Pinocchio
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”