Małe co nieco od Ave ...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 3
- Od: 28 maja 2009, o 21:42
Witam serdecznie.
Polecam wypróbowane - Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Ciasto kruche:
1 3/4 szklanki maki
2 lyzki cukru pudru
1/2 kostki masla
Masa śmietanowo-żółtkowo-owocowa:
1 1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki maki
szczypta soli
6 zoltek
1 szklanka slodkiej smietanki
4 szlanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki
1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki
Beza:
6 bialek
1/2 szklanki cukru
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z maslem aż utworzą się drobne grudki. Wsypać na blachę 33x23cm i dobrze wcisnąć w dno. Piec ok.10-12 minut do lekkiego zrumienienia.
W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać i wymieszać ze smietanką - wlać do suchych składników, wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spod. Piec w temeraturze 180 st.C przez godzinę. Bialka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, wylożyc pianę na upieczone ciasto i piec aż beza się zrumieni, okolo 10-15 minut.
Palce lizać - polecam
Polecam wypróbowane - Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Ciasto kruche:
1 3/4 szklanki maki
2 lyzki cukru pudru
1/2 kostki masla
Masa śmietanowo-żółtkowo-owocowa:
1 1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki maki
szczypta soli
6 zoltek
1 szklanka slodkiej smietanki
4 szlanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki
1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki
Beza:
6 bialek
1/2 szklanki cukru
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z maslem aż utworzą się drobne grudki. Wsypać na blachę 33x23cm i dobrze wcisnąć w dno. Piec ok.10-12 minut do lekkiego zrumienienia.
W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać i wymieszać ze smietanką - wlać do suchych składników, wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spod. Piec w temeraturze 180 st.C przez godzinę. Bialka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, wylożyc pianę na upieczone ciasto i piec aż beza się zrumieni, okolo 10-15 minut.
Palce lizać - polecam
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Sprawdzony przepisik na pyszny kremik do ciast tortów i pucharków:
2 masła prawdziwe
2 szkl cukru pudru
1 całe jajo
2 żółtka
2 budynie białe
0.5 litra wody lub soku owocowego
1. Budynie gotujemy w 0.5L wody lub soku(jeśli chcemy mieć owocowy kremik).
Po ugotowanu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Miękkie masło ucieramy z jedną szklanką cukru na puch.
3. Jajo i żółtka ucieramy ze szklanką cukru pudru (koniecznie w kąpieli wodnej do momentu aż masa zrobi się puszysta i
gęsta).Studzimy aż będzie zimna.
4. Do utartego masła dodajemy pomału masę jajeczną cały czas miksując dokładnie.
5. Do masy maślano jajecznej dodajemy bardzo powoli cały czas miksując budyń.
Można dodać kakao, kawę rozpuszczalną tylko wcześniej rozprowadzić proszek w bardzo małej ilości wody(2-3 łyżki).
Kremu wychodzi naprawdę sporo.
2 masła prawdziwe
2 szkl cukru pudru
1 całe jajo
2 żółtka
2 budynie białe
0.5 litra wody lub soku owocowego
1. Budynie gotujemy w 0.5L wody lub soku(jeśli chcemy mieć owocowy kremik).
Po ugotowanu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Miękkie masło ucieramy z jedną szklanką cukru na puch.
3. Jajo i żółtka ucieramy ze szklanką cukru pudru (koniecznie w kąpieli wodnej do momentu aż masa zrobi się puszysta i
gęsta).Studzimy aż będzie zimna.
4. Do utartego masła dodajemy pomału masę jajeczną cały czas miksując dokładnie.
5. Do masy maślano jajecznej dodajemy bardzo powoli cały czas miksując budyń.
Można dodać kakao, kawę rozpuszczalną tylko wcześniej rozprowadzić proszek w bardzo małej ilości wody(2-3 łyżki).
Kremu wychodzi naprawdę sporo.
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 3847
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Słońca moje kochane
Tylu tu przemiłych Gości, a mnie do mojego własnego wątku nie przychodza powiadomienia...
Agniesiu, potrawkę kurczakową zamieszczę jutro... bo dzisiaj jeszcze na działce (na necie jestem "gościnnie")
Beatko i Listopadziku - bardzo Wam dziękuję, za zamieszczenie przepisów - uratowaliście mój wątkowy honor
W przygotowaniu mam karkówkę w sosie (ponoć pyszota ;)) ale muszę zrobić fotki
Pozdrawiam wszystkich Zaglądaczy baaaardzo serdecznie



Agniesiu, potrawkę kurczakową zamieszczę jutro... bo dzisiaj jeszcze na działce (na necie jestem "gościnnie")
Beatko i Listopadziku - bardzo Wam dziękuję, za zamieszczenie przepisów - uratowaliście mój wątkowy honor

W przygotowaniu mam karkówkę w sosie (ponoć pyszota ;)) ale muszę zrobić fotki

Pozdrawiam wszystkich Zaglądaczy baaaardzo serdecznie

- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 3847
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
No to bardzo proszę Agniesiu...
Na słodko...
Potrawka z kurczaka z bananami wg Ilki76
Składniki
pierś z kurczaka – duża, albo mniejsza podwójna
1 cebula
2 banany
1,5 szklanki bulionu rosołowego, drobiowego z kostki
rodzynki (1-2 łyżki, sparzyć wrzatkiem.)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka przyprawy curry
sól, pieprz
2 łyżki masła +1 łyżka mąki (na zasmażkę)
Wykonanie
Mięso pokroić w paski, posypać curry i dokładnie wymieszać.
Cebulę drobno pokroić.
Na patelni podsmażyć kurczaka i cebulę.
Dodać sos sojowy, sól i pieprz.
Przełożyć wszystko do naczynia i zalać bulionem.
Dusić na średnim ogniu ok. 30 minut.
Banany obrać i rozetrzeć na papkę (można widelcem).
Dodać do potrawki.
Dodać rodzynki .
Zagęścić zasmażką z masła i mąki (jeśli potrawka będzie gęsta można z tego zrezygnować)
Słodka potrawka z kurczaka ... wg Wiśnióweczki
Składniki
Pierś z kurczaka (podwójna)
2 łyżki rodzynek
2 łyżki migdałów (sparzonych, bez skórki!)
2 łyżki orzechów nerkowca
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki startego imbiru
przyprawy: kurkuma, kolendra, pieprz, sól
100g śmietany 12%
3-4 łyżki mleka
1 łyżka oleju
Wykonanie
Pierś kurczęcia kroimy na kawałki, niezbyt małe. Podsmażamy na oleju.
W międzyczasie rozdrabniamy orzechy (też nie za malutkie),
Zalewamy rodzynki wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut, odcedzamy.
Do kurczaka dodajemy miód, przyprawy, wedle uznania, rodzynki i imbir.
Dusimy kilka minut, aż wszystko się połączy smakowo.
Wsypujemy orzechy.
Śmietanę rozrabiamy z mlekiem i szczyptą soli, dodajemy do kurczaka uważając, żeby się nie zważyło.
Mieszamy, dalej dusząc, dosypujemy wiórki kokosowe.
Trzymamy na małym ogniu jeszcze kilka minut.
Podajemy z ryżem (taki jaki najbardziej lubimy)
Moja rodzinka lubi potrawkę z kurczaka taką typową, z warzywami.
Składniki
Podwójna, duża pierś z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
5-6 marchewek
3-4 pietruszki
1 seler (mniejszy)
1 por
1/2 szklanki bulionu wołowego
tłuszcz do smażenia
zielona pietruszka i koperek
sól pieprz vegeta
1 łyżka mąki + tłuszcz (na zasmażkę) , albo zaklepka z mąki i wody
Wykonanie
Kurczaka kroimy w paseczki, opruszamy przyprawą do kurczaka – zostawiamy w lodówce na czas przygotowania warzyw.
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy
- marchewkę, pietruszkę, selera w kostkę
- por w półtalarki
Marchewkę, pietruszkę, selera wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy wodę w takiej ilości, aby warzywa były przykryte do 2/3. Gotujemy na średnim ogniu.
W międzyczasie...
Pierś wyjmujemy z lodówki, podsmażamy na złoty kolor , dodajemy do warzyw.
Dodajemy pora
Dosmaczamy vegetą, solą. pieprzem.
Gotujemy ok 30-40 min (do miękkości wszystkich warzyw) .
Na koniec dodajemy pokrojony koperek i natkę pietruszki (ja daję dużo , bo lubię),
oraz zaklepujemy maką z wodą lub zasmażką .
Podajemy z ryżem.
Na słodko...
Potrawka z kurczaka z bananami wg Ilki76
Składniki
pierś z kurczaka – duża, albo mniejsza podwójna
1 cebula
2 banany
1,5 szklanki bulionu rosołowego, drobiowego z kostki
rodzynki (1-2 łyżki, sparzyć wrzatkiem.)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka przyprawy curry
sól, pieprz
2 łyżki masła +1 łyżka mąki (na zasmażkę)
Wykonanie
Mięso pokroić w paski, posypać curry i dokładnie wymieszać.
Cebulę drobno pokroić.
Na patelni podsmażyć kurczaka i cebulę.
Dodać sos sojowy, sól i pieprz.
Przełożyć wszystko do naczynia i zalać bulionem.
Dusić na średnim ogniu ok. 30 minut.
Banany obrać i rozetrzeć na papkę (można widelcem).
Dodać do potrawki.
Dodać rodzynki .
Zagęścić zasmażką z masła i mąki (jeśli potrawka będzie gęsta można z tego zrezygnować)
Słodka potrawka z kurczaka ... wg Wiśnióweczki
Składniki
Pierś z kurczaka (podwójna)
2 łyżki rodzynek
2 łyżki migdałów (sparzonych, bez skórki!)
2 łyżki orzechów nerkowca
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki startego imbiru
przyprawy: kurkuma, kolendra, pieprz, sól
100g śmietany 12%
3-4 łyżki mleka
1 łyżka oleju
Wykonanie
Pierś kurczęcia kroimy na kawałki, niezbyt małe. Podsmażamy na oleju.
W międzyczasie rozdrabniamy orzechy (też nie za malutkie),
Zalewamy rodzynki wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut, odcedzamy.
Do kurczaka dodajemy miód, przyprawy, wedle uznania, rodzynki i imbir.
Dusimy kilka minut, aż wszystko się połączy smakowo.
Wsypujemy orzechy.
Śmietanę rozrabiamy z mlekiem i szczyptą soli, dodajemy do kurczaka uważając, żeby się nie zważyło.
Mieszamy, dalej dusząc, dosypujemy wiórki kokosowe.
Trzymamy na małym ogniu jeszcze kilka minut.
Podajemy z ryżem (taki jaki najbardziej lubimy)
Moja rodzinka lubi potrawkę z kurczaka taką typową, z warzywami.
Składniki
Podwójna, duża pierś z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
5-6 marchewek
3-4 pietruszki
1 seler (mniejszy)
1 por
1/2 szklanki bulionu wołowego
tłuszcz do smażenia
zielona pietruszka i koperek
sól pieprz vegeta
1 łyżka mąki + tłuszcz (na zasmażkę) , albo zaklepka z mąki i wody
Wykonanie
Kurczaka kroimy w paseczki, opruszamy przyprawą do kurczaka – zostawiamy w lodówce na czas przygotowania warzyw.
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy
- marchewkę, pietruszkę, selera w kostkę
- por w półtalarki
Marchewkę, pietruszkę, selera wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy wodę w takiej ilości, aby warzywa były przykryte do 2/3. Gotujemy na średnim ogniu.
W międzyczasie...
Pierś wyjmujemy z lodówki, podsmażamy na złoty kolor , dodajemy do warzyw.
Dodajemy pora
Dosmaczamy vegetą, solą. pieprzem.
Gotujemy ok 30-40 min (do miękkości wszystkich warzyw) .
Na koniec dodajemy pokrojony koperek i natkę pietruszki (ja daję dużo , bo lubię),
oraz zaklepujemy maką z wodą lub zasmażką .
Podajemy z ryżem.
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 3847
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Ewuniu, zrobiłam Twoje faszerowane skrzydełka. Rewelacja
. Wszyscy wcinali, aż się skończyły. Moja koleżanka stwierdziła, że następnym razem, jak do mnie przyjedzie to mi wróbla przywiezie do wyfiletowania. Oczywiście żartowała, bo ona raczej się ptaszków boi, a i wie doskonale, że ja zwierzątek nie daję męczyć
.
Bardzo Ci dziękuję za inspirację.


Bardzo Ci dziękuję za inspirację.

pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
W bardzo gorące dni, nie mamy ochoty na zbyt słodkie wypieki, robię wtedy ten sernik
Sernik na zimno z owocami, mało słodki

Składniki
800-1000g sera białego drobno mielonego (w zależności od wielkości tortownicy) – ja kupuję wiaderko Ulubionego na tortownicę średnicy 24 cm
(jak ktoś lubi słodkie ciasta może wziąć serki waniliowe)
2 galaretki smakowe (w zależności jakie owoce weźmiemy – tu: truskawkowe)
2 galaretki smakowe inne (tu: brzoskwiniowe)
Oczywiście można wykorzystać inne swoje ulubione owoce i takie smaki galaretek
1 paczka biszkoptów okrągłych
Truskawki (umyte, odsączone)
Brzoskwinie (mogą być z puszki, jeśli nie ma świeżych)
Wykonanie
W osobnych naczyniach rozpuszczamy osobno galaretki truskawkowe i brzoskwiniowe.
Jedną galaretkę truskawkową i jedną brzoskwiniową rozpuszczamy (każdą osobno) w 350-400 ml wrzącej wody (będziemy nimi zalewać owoce
Drugą galaretkę truskawkowa i brzoskwiniową rozpuszczamy (każdą osobno) w 250 ml wody - (będziemy ją dodawać do sera)
Pozostawiamy galaretki do wychłodzenia.
Wycinamy z papieru do pieczenia pasek odpowiadający szerokości brzegu tortownicy, natłuszczamy jedną stronę i „przyklejamy” do wewnętrznego rantu tortownicy – zapobiega to wchłanianiu zapachu blaszanego rantu, przez ser.
Na tortownicy układamy biszkopty, nasączamy trochę sokiem z wodą – może też być woda z cytryną i cukrem.
Do połowy sera dodajemy, po trochu, wychłodzoną galaretkę truskawkową i mieszamy łyżką do połączenia składników
Przekładamy ser „truskawkowy”, lekko wciskamy w niego truskawki i powolutku zalewamy galaretką truskawkową.
Wkładamy do lodówki, żeby galaretka się ścięła.
W międzyczasie do pozostałej części sera dodajemy galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy łyżką do połączenia składników.
Przekładamy ser „brzoskwiniowy” na zastygniętą galaretkę truskawkową, lekko wciskamy w niego plasterki brzoskwiń i powolutku zalewamy galaretką brzoskwiniową.
Wkładamy do lodówki, żeby sernik się schłodził.
Trochę jest zabawy z tym zastyganiem galaretek, ale za to potem…. ;:8
Sernik na zimno z owocami, mało słodki

Składniki
800-1000g sera białego drobno mielonego (w zależności od wielkości tortownicy) – ja kupuję wiaderko Ulubionego na tortownicę średnicy 24 cm
(jak ktoś lubi słodkie ciasta może wziąć serki waniliowe)
2 galaretki smakowe (w zależności jakie owoce weźmiemy – tu: truskawkowe)
2 galaretki smakowe inne (tu: brzoskwiniowe)
Oczywiście można wykorzystać inne swoje ulubione owoce i takie smaki galaretek
1 paczka biszkoptów okrągłych
Truskawki (umyte, odsączone)
Brzoskwinie (mogą być z puszki, jeśli nie ma świeżych)
Wykonanie
W osobnych naczyniach rozpuszczamy osobno galaretki truskawkowe i brzoskwiniowe.
Jedną galaretkę truskawkową i jedną brzoskwiniową rozpuszczamy (każdą osobno) w 350-400 ml wrzącej wody (będziemy nimi zalewać owoce
Drugą galaretkę truskawkowa i brzoskwiniową rozpuszczamy (każdą osobno) w 250 ml wody - (będziemy ją dodawać do sera)
Pozostawiamy galaretki do wychłodzenia.
Wycinamy z papieru do pieczenia pasek odpowiadający szerokości brzegu tortownicy, natłuszczamy jedną stronę i „przyklejamy” do wewnętrznego rantu tortownicy – zapobiega to wchłanianiu zapachu blaszanego rantu, przez ser.
Na tortownicy układamy biszkopty, nasączamy trochę sokiem z wodą – może też być woda z cytryną i cukrem.
Do połowy sera dodajemy, po trochu, wychłodzoną galaretkę truskawkową i mieszamy łyżką do połączenia składników
Przekładamy ser „truskawkowy”, lekko wciskamy w niego truskawki i powolutku zalewamy galaretką truskawkową.
Wkładamy do lodówki, żeby galaretka się ścięła.
W międzyczasie do pozostałej części sera dodajemy galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy łyżką do połączenia składników.
Przekładamy ser „brzoskwiniowy” na zastygniętą galaretkę truskawkową, lekko wciskamy w niego plasterki brzoskwiń i powolutku zalewamy galaretką brzoskwiniową.
Wkładamy do lodówki, żeby sernik się schłodził.
Trochę jest zabawy z tym zastyganiem galaretek, ale za to potem…. ;:8