Małe co nieco od Ave ...

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9774
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: południe kraju

Post »

Jeszcze nie ma przepisiku, więc będzie rabarbar cukrem!
listopadzik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 3
Od: 28 maja 2009, o 21:42

Post »

Witam serdecznie.
Polecam wypróbowane - Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto kruche:
1 3/4 szklanki maki
2 lyzki cukru pudru
1/2 kostki masla

Masa śmietanowo-żółtkowo-owocowa:
1 1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki maki
szczypta soli
6 zoltek
1 szklanka slodkiej smietanki
4 szlanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki
1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki

Beza:
6 bialek
1/2 szklanki cukru

Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z maslem aż utworzą się drobne grudki. Wsypać na blachę 33x23cm i dobrze wcisnąć w dno. Piec ok.10-12 minut do lekkiego zrumienienia.

W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać i wymieszać ze smietanką - wlać do suchych składników, wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spod. Piec w temeraturze 180 st.C przez godzinę. Bialka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, wylożyc pianę na upieczone ciasto i piec aż beza się zrumieni, okolo 10-15 minut.
Palce lizać - polecam
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3191
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post »

oj, tego mi było trzeba :) uwielbiam kruche ciasto z owocami :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2030
Od: 28 sie 2008, o 22:29
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

Dzięki za "rabarbarowca" :D
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Posty: 393
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Post »

Sprawdzony przepisik na pyszny kremik do ciast tortów i pucharków:


2 masła prawdziwe
2 szkl cukru pudru
1 całe jajo
2 żółtka
2 budynie białe
0.5 litra wody lub soku owocowego

1. Budynie gotujemy w 0.5L wody lub soku(jeśli chcemy mieć owocowy kremik).
Po ugotowanu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Miękkie masło ucieramy z jedną szklanką cukru na puch.
3. Jajo i żółtka ucieramy ze szklanką cukru pudru (koniecznie w kąpieli wodnej do momentu aż masa zrobi się puszysta i
gęsta).Studzimy aż będzie zimna.
4. Do utartego masła dodajemy pomału masę jajeczną cały czas miksując dokładnie.
5. Do masy maślano jajecznej dodajemy bardzo powoli cały czas miksując budyń.

Można dodać kakao, kawę rozpuszczalną tylko wcześniej rozprowadzić proszek w bardzo małej ilości wody(2-3 łyżki).
Kremu wychodzi naprawdę sporo.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 3847
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuś a masz sprawdzony przepis na potrawkę z kurczaka?
Kiedyś jadłam taką pyszną pamiętam że tam rodzynki były :roll: .
Mi zawsze jakaś taka niedoprawiona wychodzi :roll: mdła :cry: .
Ale może być inna.
Dzieciaki mnie gnębią :evil:
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Ave
Wpadłam podziękować za wspaniały przepis na ciasto pierogowe.
Pierogi robiłam z jagodami,wyszły rewelacyjne .
Jeszcze raz dziękuję :D :D :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Słońca moje kochane :D :D Tylu tu przemiłych Gości, a mnie do mojego własnego wątku nie przychodza powiadomienia... :?

Agniesiu, potrawkę kurczakową zamieszczę jutro... bo dzisiaj jeszcze na działce (na necie jestem "gościnnie")

Beatko i Listopadziku - bardzo Wam dziękuję, za zamieszczenie przepisów - uratowaliście mój wątkowy honor :)

W przygotowaniu mam karkówkę w sosie (ponoć pyszota ;)) ale muszę zrobić fotki :)

Pozdrawiam wszystkich Zaglądaczy baaaardzo serdecznie :)
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 3847
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Noja zaglądam i czekam :D .
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

No to bardzo proszę Agniesiu...

Na słodko...

Potrawka z kurczaka z bananami wg Ilki76

Składniki

pierś z kurczaka – duża, albo mniejsza podwójna
1 cebula
2 banany
1,5 szklanki bulionu rosołowego, drobiowego z kostki
rodzynki (1-2 łyżki, sparzyć wrzatkiem.)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka przyprawy curry

sól, pieprz
2 łyżki masła +1 łyżka mąki (na zasmażkę)

Wykonanie

Mięso pokroić w paski, posypać curry i dokładnie wymieszać.
Cebulę drobno pokroić.
Na patelni podsmażyć kurczaka i cebulę.
Dodać sos sojowy, sól i pieprz.
Przełożyć wszystko do naczynia i zalać bulionem.
Dusić na średnim ogniu ok. 30 minut.
Banany obrać i rozetrzeć na papkę (można widelcem).
Dodać do potrawki.
Dodać rodzynki .
Zagęścić zasmażką z masła i mąki (jeśli potrawka będzie gęsta można z tego zrezygnować)


Słodka potrawka z kurczaka ... wg Wiśnióweczki

Składniki

Pierś z kurczaka (podwójna)
2 łyżki rodzynek
2 łyżki migdałów (sparzonych, bez skórki!)
2 łyżki orzechów nerkowca
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki startego imbiru
przyprawy: kurkuma, kolendra, pieprz, sól
100g śmietany 12%
3-4 łyżki mleka
1 łyżka oleju

Wykonanie

Pierś kurczęcia kroimy na kawałki, niezbyt małe. Podsmażamy na oleju.
W międzyczasie rozdrabniamy orzechy (też nie za malutkie),
Zalewamy rodzynki wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut, odcedzamy.
Do kurczaka dodajemy miód, przyprawy, wedle uznania, rodzynki i imbir.
Dusimy kilka minut, aż wszystko się połączy smakowo.
Wsypujemy orzechy.
Śmietanę rozrabiamy z mlekiem i szczyptą soli, dodajemy do kurczaka uważając, żeby się nie zważyło.
Mieszamy, dalej dusząc, dosypujemy wiórki kokosowe.
Trzymamy na małym ogniu jeszcze kilka minut.
Podajemy z ryżem (taki jaki najbardziej lubimy)



Moja rodzinka lubi potrawkę z kurczaka taką typową, z warzywami.

Składniki

Podwójna, duża pierś z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
5-6 marchewek
3-4 pietruszki
1 seler (mniejszy)
1 por
1/2 szklanki bulionu wołowego
tłuszcz do smażenia
zielona pietruszka i koperek
sól pieprz vegeta
1 łyżka mąki + tłuszcz (na zasmażkę) , albo zaklepka z mąki i wody

Wykonanie

Kurczaka kroimy w paseczki, opruszamy przyprawą do kurczaka – zostawiamy w lodówce na czas przygotowania warzyw.

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy
- marchewkę, pietruszkę, selera w kostkę
- por w półtalarki

Marchewkę, pietruszkę, selera wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy wodę w takiej ilości, aby warzywa były przykryte do 2/3. Gotujemy na średnim ogniu.
W międzyczasie...
Pierś wyjmujemy z lodówki, podsmażamy na złoty kolor , dodajemy do warzyw.
Dodajemy pora
Dosmaczamy vegetą, solą. pieprzem.

Gotujemy ok 30-40 min (do miękkości wszystkich warzyw) .
Na koniec dodajemy pokrojony koperek i natkę pietruszki (ja daję dużo , bo lubię),
oraz zaklepujemy maką z wodą lub zasmażką .

Podajemy z ryżem.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 3847
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:138 ;:138 ;:138 Ewuniu jesteś wielka :D .
Dzięki.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

No, duża owszem, ale... wszerz :lol: :lol: ;)
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2177
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wieś pod Łodzią

Post »

Ewuniu, zrobiłam Twoje faszerowane skrzydełka. Rewelacja :D. Wszyscy wcinali, aż się skończyły. Moja koleżanka stwierdziła, że następnym razem, jak do mnie przyjedzie to mi wróbla przywiezie do wyfiletowania. Oczywiście żartowała, bo ona raczej się ptaszków boi, a i wie doskonale, że ja zwierzątek nie daję męczyć :D.

Bardzo Ci dziękuję za inspirację. ;:196
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Rosiowo, bardzo mi miło czytać takie komentarze :D i ja dziękuję za wykorzystanie przepisu :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

W bardzo gorące dni, nie mamy ochoty na zbyt słodkie wypieki, robię wtedy ten sernik

Sernik na zimno z owocami, mało słodki

Obrazek

Składniki

800-1000g sera białego drobno mielonego (w zależności od wielkości tortownicy) – ja kupuję wiaderko Ulubionego na tortownicę średnicy 24 cm
(jak ktoś lubi słodkie ciasta może wziąć serki waniliowe)

2 galaretki smakowe (w zależności jakie owoce weźmiemy – tu: truskawkowe)
2 galaretki smakowe inne (tu: brzoskwiniowe)
Oczywiście można wykorzystać inne swoje ulubione owoce i takie smaki galaretek

1 paczka biszkoptów okrągłych

Truskawki (umyte, odsączone)
Brzoskwinie (mogą być z puszki, jeśli nie ma świeżych)

Wykonanie

W osobnych naczyniach rozpuszczamy osobno galaretki truskawkowe i brzoskwiniowe.
Jedną galaretkę truskawkową i jedną brzoskwiniową rozpuszczamy (każdą osobno) w 350-400 ml wrzącej wody (będziemy nimi zalewać owoce
Drugą galaretkę truskawkowa i brzoskwiniową rozpuszczamy (każdą osobno) w 250 ml wody - (będziemy ją dodawać do sera)
Pozostawiamy galaretki do wychłodzenia.

Wycinamy z papieru do pieczenia pasek odpowiadający szerokości brzegu tortownicy, natłuszczamy jedną stronę i „przyklejamy” do wewnętrznego rantu tortownicy – zapobiega to wchłanianiu zapachu blaszanego rantu, przez ser.
Na tortownicy układamy biszkopty, nasączamy trochę sokiem z wodą – może też być woda z cytryną i cukrem.

Do połowy sera dodajemy, po trochu, wychłodzoną galaretkę truskawkową i mieszamy łyżką do połączenia składników

Przekładamy ser „truskawkowy”, lekko wciskamy w niego truskawki i powolutku zalewamy galaretką truskawkową.

Wkładamy do lodówki, żeby galaretka się ścięła.

W międzyczasie do pozostałej części sera dodajemy galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy łyżką do połączenia składników.

Przekładamy ser „brzoskwiniowy” na zastygniętą galaretkę truskawkową, lekko wciskamy w niego plasterki brzoskwiń i powolutku zalewamy galaretką brzoskwiniową.

Wkładamy do lodówki, żeby sernik się schłodził.

Trochę jest zabawy z tym zastyganiem galaretek, ale za to potem…. ;:8
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”