Fascynacja pięknościami Paulinki Z

ODPOWIEDZ
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dostałam odpowiedź z jednego sklepu zoologicznego. I tutaj moje pytanie czy to nasze sphagnum to to samo co mech torfowiec?
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mech torfowiec inaczej nowozelandzki. To jest ten!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Paulinko, jesteś z Poznania, byłam przekonana, że u Was jest Leroy Merlin - tam jest na bank sphagnum (to z OrchidSklepiku) ale aż zerknęłam na stronę LM i się okazuje, że go w Poznaniu nie ma... ale jest w Swarzędzu - to już blisko. Powiadają, że Poznańska 4a, a jak Poznańska tzn., że na wylocie z Poznania :lol: :lol: :lol:

sphagnum = sphagnum moss = mech nowozelandzki = mech torfowiec
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja nowości zawsze ustawiam z dala od reszty, a do pierwszego podlewania dodaję Grevit- bakteriobójczy, do kolejnego Diazol- na szkodniki. Lepiej dmuchać na zimne, niż leczyć wszystkie!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja moje stawiam razem, ale dostają do doniczki po pół pałeczki grzybobójczej i owadobójczej...Każdy sobie inaczej radzi, jak widzę :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja też zawsze stawiam razem, a poza tym jeszcze mi się nigdy nie zdarzyło kupić storczyka ze szkodnikami. w ogóle nie miałam szkodników na storczykach. a roślin, które mają zgnite korzenie lub dziwne plamy staram się nie kupować.
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Limona właśnie słyszałam że w LM jest sphagnum więc pewnie będę musiała podjechać. I rzeczywiście ta Poznańska nie jest tak daleko:)

Mąż podszedł do mojego storczykowego ołtarzyka... Ten biały nawet ładny ale inne brzydkie... Wreszcie wchodzi chłop na dobra drogę!!! Niedługo polubi i krowę i cytrynka i całą resztę już moja w tym głowa:)
W pracy też stwierdzili, że zaczynam mieć fioła...
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Dziś dostałam moje 4dzieciątka do oddziału przedszkolnego. Oto one:
penang girl, stuartiana nobilis, corningiana,venosa dark
Obrazek Obrazek
Postawiłam przy tych dorosłych. Niech się uczą maluchy a małe niech mają na nie oko!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ładnie ci kwitną storczyki. a skąd wzięłaś sadzonki? chciałabym mieć penang girl i stuartiana... bo fajnie kwitną, szkoda, że nie ma na wystawach (ani dorosłych roślin ani sadzonek).
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Kupiłam od jednego z użytkowników forum. Bałam się podjąć opieki nad mniejszymi sadzonkami a tym chyba krzywdy nie zrobię.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

może też kiedyś spróbuję, ale zdobycie sadzonek jest chyba trudniejsze niż ich uprawa... bo na wystawach nie ma sadzonek, nawet dorosłe botaniczne bardzo trudno spotkać. chciałabym takie sadzonki już trochę większe, nie takie prosto ze słoika.
Paulinka Z
200p
200p

Post »

W moim mieszkaniu (poddasze z 3 oknami dachowymi) panuje istny ukrop. Dziś po 12 godzinach jak wróciłam do domu było 31stopni. Martwię się o moje roślinki. Wiem wiem, że to w końcu kwiaty żyjące w naturze w takich warunkach ale boję się, że mogę im jakoś zaszkodzić...
W korytku mają warstwę keramzytu z wodą. Ale jak je podlewać...Przez ten lęk codziennie rano zraszam je wodą a w zasadzie korę na wierzchu czy to aby nie za często? No ale przy tych upałach?W sumie nic niepokojącego nie widzę, pąki rozkwitają, liście rosną w oczach.
Proszę uspokójcie mnie! :oops:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u mnie dzisiaj też jest w pokoju ok. 30 stopni i nawet uchylanie okna nie pomaga. ja storczyków nigdy nie pryskam, a podlewam zwykle co 2 tygodnie i to im wystarcza. ostatnio zostały podlane 16 dni po poprzednim podlewaniu, bo niektóre długo miały mokro.
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Długo mokro przy 30 stopniowym upale...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u mnie zawsze mają długo mokro. bo nie leję im tylko paru kropelek, ale dość dużo, wycieka im na podstawkę, a potem sobie piją z podstawki. ale nie jest źle, nie gniją. jak zaczynałam znierać storczyki to miałam skłonności do przesuszania, bo bałam się przelać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”