Prezes pisze:...zielony kolor wody zapewne jest przez to że słońce na nie świeci przez cały dzień ,
Moim zdaniem powinieneś wstawić więcej roślin. Na Twoim miejscu grzybienie rosnące na płytkiej wodzie przeniósł bym w to miejsce gdzie na fotce pływa karmik dla ryb, a na ich miejsce wstawił bym irysy syberyjskie, lub pałki są małe odmiany tych ostatnich np: pałka wąskolistna czy pałka minima. Bo to rośliny pomagają oczyścić wodę z azotanów, których nadmiar powoduje ten zielony kolor wody, glony je bardzo lubią.
Inną sprawą jest ilość ryb w oczku, moim zdaniem masz ich tam za dużo, myślę że ok 10 - 15 rybek, to wystarczająca ilość do tego oczka, bo to ryby są największym producentem amoniaku a co za tym idzie i azotanów w oczku.
Roślinki też wyglądają marnie, jeśli to fotki z przed kilku dni, to rośliny powinny być większe o tej porze roku. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być nadmiar amoniaku lub azotanów w wodzie.
mam w planie posadzić jakieś drzewo żeby je trochę zasłoniło ,
Nad tym zastanowił bym się. Posadzone liściaste drzewo będzie zaśmiecać oczko opadającymi liśćmi, te będą gniły i użyźnią oczko co jak już pisałem wcześniej bardzo pasuje glonom. Myślę, że jak grzybienie wreszcie zaczną rosnąć, to powinny wystarczająco zacienić oczko. A zaczną wtedy rosnąć, zresztą nie tylko grzybienie, jak będą miały co jeść, nie mają pokarmu bo wymieniasz wodą z pożywaniem na jałową czystą, to skąd rośliny mają brać pokarm.
jak się wymieni wodę to aż widać dno więc widać rybki jak pływają...
Jeśli będziesz za często wymieniał za dużą ilość wody, i czyścił oczko z osadów, nie osiągniesz w nim nigdy równowagi biologicznej.
Podejrzewam że i właściwości fizykochemiczne wody są nie prawidłowe. Myślę że pH masz powyżej 8, co również sprzyja powstawaniu amoniaku w wodzie z rozkładających się białek czyli części organicznych roślin, drobnych organizmów wodnych i odchodów ryb. pH w oczku powinno mieścić się w granicach między pH 6,5 a 7,5, czyli woda powinna być lekko kwaśna, wtedy również nie ma problemów z glonami.