Moje Oczko Wodne

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Prezes
50p
50p
Od: 14 cze 2009, o 19:43

Moje Oczko Wodne

Post »

Robiłem je jakieś 8-9 lat temu z ojcem :P zaczęliśmy mniej więcej w południe i nieważne czy deszcz noc trzeba było skończyć(w nocy padał deszcz to zrobiliśmy prymitywny namiocik na starych fotkach nawet go mamy ^^) około 2 w nocy dopiero skończyliśmy a trzeba było czuwać jeszcze przez kilka h żeby się kamienie nie z suwały.
...po 8-9 latach...
...Prócz niewielkiego pęknięcia to jest w całkiem dobrym stanie, woda nie ucieka gdyż po wymodelowaniu podłoża została położona gruba folia
miałem gdzieś fotki jak było robione ale niestety nie mam skanera i na razie wrzucę jak to wygląda na dzień 07.04.2008r. ;]

zapraszam do komentowania ;]

w czasie deszczu Obrazek w słoneczny dzień Obrazek Obrazek

zwierzęta ;]

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Te rybki są całkiem spore i mają mniej więcej tyle lat co te oczko czyli coś koło 8 lat mają po 30 cm co roku mają tarło i zawsze pływa po kilka set małych rybek gdy nabiorą kolorków idą do mojego sklepu na sprzedaż :P

Obrazek
Prezes
50p
50p

Post »

Jako że w temacie wieje chłodem odświeżam i zachęcam do komentowania ;]
Wymiana wody ;] niestety ale nie całej gdyż rybki się rozmnożyły i zatrzęsienie 1cm rybek :P :D

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Wypompowanie wody zajmuje około 2h napełnienie około 1h
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Prezes pisze: Wymiana wody ;] niestety ale nie całej ...
I całe szczęście że nie całej, b zostało trochę życia w wodzie i zaszczepiłeś w ten sposób wodę w bakterie nitryfikacyjne, odpowiedzialne za procesy oczyszczania się wody. Bo coś nie wyraźnie wygląda ta zielona woda, przejrzystość bardzo mała.
Napisz coś więcej o wyposażeniu oczka w filtry i jakiej jest wielkości - długość, szerokość i głębokość
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Prezes
50p
50p

Post »

jest to oczko niewielkich rozmiarów
Głębokość (w najgłębszym miejscu) 150cm, szerokość 160cm , długość ok 360cm nie wiem ile mieści się tam litrów wody ;] filtrów,napowietrzania(na zimę) nie posiada gdyż prąd włączają tylko w lato a na agregat miejsca niema jedynie w lato podłączana jest pompa i można w tedy cieszyć oko wodospadem ;] ale taka pompka nie wyczyści tego oczka więc wodę wymieniamy max 2 razy w miesiącu ale tylko w wakacje

zielony kolor wody zapewne jest przez to że słońce na nie świeci przez cały dzień , mam w planie posadzić jakieś drzewo żeby je trochę zasłoniło , jak się wymieni wodę to aż widać dno więc widać rybki jak pływają ;]

w tym oczku są też małże sztuk 5 jednak do oczyszczenia tego oczka potrzeba ich tyle żeby całe dno było pokryte nimi ale te 5 sztuk też potrafi oczyścić je z najgorszego syfu prócz zielonego kolorku

w zimę wkładam styropianowe koło o wyglądzie takiej kopuły z gumową rurką która idzie do połowy zbiornika nawet się spisuje dobrze rybki mają powietrze i żyją , lód też zrywam w zimę(niewielkie 30cm koło) ale ten lód to zawsze ma po 10cm grubości
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Prezes pisze:...zielony kolor wody zapewne jest przez to że słońce na nie świeci przez cały dzień ,
Moim zdaniem powinieneś wstawić więcej roślin. Na Twoim miejscu grzybienie rosnące na płytkiej wodzie przeniósł bym w to miejsce gdzie na fotce pływa karmik dla ryb, a na ich miejsce wstawił bym irysy syberyjskie, lub pałki są małe odmiany tych ostatnich np: pałka wąskolistna czy pałka minima. Bo to rośliny pomagają oczyścić wodę z azotanów, których nadmiar powoduje ten zielony kolor wody, glony je bardzo lubią.
Inną sprawą jest ilość ryb w oczku, moim zdaniem masz ich tam za dużo, myślę że ok 10 - 15 rybek, to wystarczająca ilość do tego oczka, bo to ryby są największym producentem amoniaku a co za tym idzie i azotanów w oczku.
Roślinki też wyglądają marnie, jeśli to fotki z przed kilku dni, to rośliny powinny być większe o tej porze roku. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być nadmiar amoniaku lub azotanów w wodzie.
mam w planie posadzić jakieś drzewo żeby je trochę zasłoniło ,
Nad tym zastanowił bym się. Posadzone liściaste drzewo będzie zaśmiecać oczko opadającymi liśćmi, te będą gniły i użyźnią oczko co jak już pisałem wcześniej bardzo pasuje glonom. Myślę, że jak grzybienie wreszcie zaczną rosnąć, to powinny wystarczająco zacienić oczko. A zaczną wtedy rosnąć, zresztą nie tylko grzybienie, jak będą miały co jeść, nie mają pokarmu bo wymieniasz wodą z pożywaniem na jałową czystą, to skąd rośliny mają brać pokarm.
jak się wymieni wodę to aż widać dno więc widać rybki jak pływają...
Jeśli będziesz za często wymieniał za dużą ilość wody, i czyścił oczko z osadów, nie osiągniesz w nim nigdy równowagi biologicznej.
Podejrzewam że i właściwości fizykochemiczne wody są nie prawidłowe. Myślę że pH masz powyżej 8, co również sprzyja powstawaniu amoniaku w wodzie z rozkładających się białek czyli części organicznych roślin, drobnych organizmów wodnych i odchodów ryb. pH w oczku powinno mieścić się w granicach między pH 6,5 a 7,5, czyli woda powinna być lekko kwaśna, wtedy również nie ma problemów z glonami.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Prezes
50p
50p

Post »

Jak bym przeniósł grzybienie tam gdzie te kółko to donica by wystawała z wody na jakieś 20cm czy dostępne są w sprzedaży takie płaskie donice ? z tymi pałkami może nieźle wyglądać ;](na tym zdjęciu widać taką pałkę ?! http://img5.imageshack.us/img5/920/img1226m.jpg ) obecnie na wodzie jest rzęsa która zasłoniła całą powierzchnie wody (niestety nie mam zdjęć) czy taka rzęsa wpływa jakoś na wodę ?

rybek jest 20 tych dużych i około 25-30 tych mniejszych ( te mniejsze co kilka lat wyławiam i sprzedaje w zoologicznym sklepie )

z drzewem przy oczku już było przerabiane ze 4 lata temu - syf niesamowity ;] ale może jakaś roślinka która nie zrzuca liści, może jakaś tuja lub coś w tym stylu ?

już były nawet stosowane różne środki przeciw glonom które działały ale tylko przez 2 dni potem znów zarastało ale koloru wody nie zmieniały

ten grzybień(kwitnie na biało ;] ) to też mi sie nie podoba bo te listki są bardzo małe czasem sie zdarzy że przekroczy te 10-15 cm ale zazwyczaj jest ich z 8

czyli przeniesienie jej na płytszą wodę powinno wpłynąć na rozwój liści
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

grzybień im głębiej rośnie tym ma większe liście
a im płycej tym ich więcej ale drobne
Odnośnie roślin nie gubiących liści to takowe nie istnieją.
Lepiej posadzić roślinę liściastą i mieć kłopot tylko jesienią, niż męczyć się przez cały rok z igłami iglaków czy zaschniętymi liśćmi roślin zimozielonych.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Prezes
50p
50p

Post »

Byłem na działce wczoraj i zrobiłem fotkę

Obrazek
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28

Post »

Witaj Prezesie.Zastanów się nad radami Pawła-tylko równowaga biologiczna da odpowiednie wyniki.żadnych drzew to tylko problem,lilie wodne dają wystarczającą ilość cienia.W moim oczku kiedy słonko grzeje rybki siedzą pod liśćmi lilii.Kępa irysów czy pałki też da odpowiedni cień.Ja mam filtr w beczce,lampe UV a najlepszy efekt daje w moim oczku kompresorek powietrza.Natlenia on nieustannie przez 12 miesięcy w roku wodę.W tym roku nie podmieniałem nawet częściowo wody jedynie dolewałem świeżą.Prezesie życzę Ci w Twoim oczku równowagi-równowagi i jeszcze raz równowagi.Tadeusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”