Ogród Moni cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

vertigo pisze:
dominikams pisze:Ooo, widzę że tu i na temat kolorów gaci można się sporo dowiedzieć 8) :lol:

Właśnie się zastanawiam, z czym pomieszać Rhapsody, sadziłabym przemiennie, ale to miejsce kiedyś będzie zacienione od południa, jak urośnie żywopłot (pewnie za 100lat :evil: ) Ale żadnych wielkokwiatowych, nie lubię, za mało kwiatów. Jak wam coś wpadnie do głowy, to dajcie znać :wink:

Monia, ja też taką okrywową chcę!!! Da sie je jakoś rozmnożyć? :roll:
pewnie będą w sprzedaży znowu i mogłabym Ci kupić, ale wiesz, problem jest tego rodzaju, że nie wiadomo, czy się taka trafi, bo ja kupiłam dwie i myślałam, że będą identyczne, a tymczaem jedna okazała się być ta (jest naprawdę urocza), a druga to Fairy. Mnie to absolutnie nie przeszkadza i zamierzam dokupić ich więcej (zwłaszcza, zę cena mi bardzo odpowidała), ale nie wiem, czy Ty chcesz podjąć takie ryzyko :lol: Ja kupowałam w ciemno, nie wiedząc co w ogóle z tego wyrosnie :lol: Cieszę się, że trafiłam (wyciągając z gąszczu sadzonek) akurat dwie różne i obie śliczne :lol: U nas sporo różnych gołokorzeniowych można było rok temu kupić i żałuję, że się nie pokusiłam o inne, bo cena naprawdę była super. Skupiłam się wtedy na zakupach w Rosarium i później już zapomniałam o tych miejscowych. Na razie nie ma ich w sprzedaży, ale jesienią powinny się pojawić ponownie :wink:

A Rhapsody posadź z bielą - będzie się pięknie odznaczało, a biel podkreśli moc tego fioletu i odwrotnie :wink:
Hmmm.... w tym sęk, że TAKĄ chcę, a nie jakąś Fairy :lol: (wiem, wiem, fajna jest, ale taką bym chciała). Może Hania będzie wiedziała, jaka to odmiana :roll:

Co do bieli z Rhapsody - nie wiem, czy to nie za ostry kontrast. A może szukam jakiegoś pretekstu po prostu, bo mi się tam wciska jak tylko może Clair ;:214 ;:214 :lol: Zwariowałam normalnie na punkcie tej róży :roll:

Może coś w stylu Heritage będzie fajna, albo ta Queen of Sweeden :roll:

A może jednak fajnie z tą bielą, hmmm... Może moje Icebergi tam przesadzić :roll: Idę do ogrodu i będę myśleć :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dominiko, może Hania tu zajrzy i rozszyfruje tę nieznajomą okrywową :roll: :wink: Ja w pierwszej chwili skojarzyłam tę różę z Mozartem, ale jednak Mozart ma więcej bieli w środeczku :roll: Chociaż... czy ja wiem ...
http://www.helpmefind.com/plant/l.php?l=21.88636
http://www.helpmefind.com/plant/l.php?l=21.75919
jeśli to jednak byłby Mozart, to trzeba mu zmienić miejsce, bo z okrywowej moze się zrobić taki: :shock:
http://www.helpmefind.com/plant/l.php?l=21.120373

Mój dość szybko zaczął się rozrastać :roll: Czy to Mozart?????????? Oto jest pytanie :roll:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O kurczę, to niezła perspektywa dla tej "okrywowej" :shock: :shock: :shock: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dominikams pisze:O kurczę, to niezła perspektywa dla tej "okrywowej" :shock: :shock: :shock: :lol: :lol: :lol:
właśnie to do mnie powoli dociera, że chyba to jednak ten Mozart :roll: :D
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale on i tak piękny jest!!!
I z tego co piszą, to kwitnie cały czas. Okrywowy, czy nie, też będę polować na niego :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vertigo pisze:właśnie to do mnie powoli dociera, że chyba to jednak ten Mozart :roll: :D
Monia, a on pachnie?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dominikams pisze:
vertigo pisze:właśnie to do mnie powoli dociera, że chyba to jednak ten Mozart :roll: :D
Monia, a on pachnie?
sprawdzę dzisiaj, nie wiem :oops:
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Monia ta Fellowship trochę do Westerlanda podobna...
czy tylko tak na zdjęciu?
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

vertigo pisze: ....Twój ogród gdzieś mi zniknął i nie masz go już w podpisie.

Zawsze możesz odnaleźć wątek ogrodowy każdego forumowicza,również mój :D tutaj
Alfabetyczny spis linków do ogrodów forumowiczów
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

liska pisze:Monia ta Fellowship trochę do Westerlanda podobna...
czy tylko tak na zdjęciu?
Podobna, ale zdecydowanie bardziej żarówiasta. Westerland przy Fellowhip wypada bladziutko :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawdzałam zapachy i... :

1. Charles de Gaulle pachnie (delikatnie, ale zapach jest) i kolor jest zdecydowanie fioletowy, a nie gaciowy, niemal siny jak u Maizner :wink: :lol:
2. okrywowa a la Mozart nie pachnie :roll:

3. sprawdziłam też (a w zasadzie nie musiałam, bo czuć na kilometr) zapach tej pięknej podejrzanejogła , ze to William Shakespeare - pachnie niesamowicie, aż dech zapiera - zapach mocny, różany, aż dusi z bliska :wink: :D :D Chyba żadna róża nie ma u mnie tak mocnego zapachu jak ta, a mam ich na dzień dzisiejszy 165 sztuk :roll: :D :D - właśnie dzisiaj policzyłam ponownie. Kolor zrobił się jeszcze bardziej ciemnofioletowo-purpurowy :D Nareszcie będę mogła wsadzić tę piękność, bo miejsce dla niej już się znalazło :wink: Cieszą mnie dalie, które po tych deszczach urosły i zawiązały pierwsze pąki.

Pracuję nad nową rabatą, jednak pogoda nie sprzyja pracy. Nie wiem też czy to był dobry pomysł z tym rozpoczynaniem kolejnej rabaty, skoro poprzednie porastają chwastami i nie nadążam z plewieniem :roll: :roll:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie to chyba nie Mozart, bo ten ma silnie pachnieć :roll:

U mnie też wszystko zarasta, koszmar :evil:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem przeciwniczką wszelkiej włókniny i kory na wierzchu, ale zdaje się, że zacznę się skłaniać w tym kierunku, bo nie nadążam z plewieniem :? Posadziłam sporo zadarniających rośłinek, które mają zrobić zielony dywan pomiędzy roślinami, ale zanim one się rozrosną, to jeszcze trzeba co najmniej dwóch lat. Mam też kłopot z plewieniem ostów - ciężkie do wytępienia :evil:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Osty to moja zmora :evil: I jeszcze trzcina - choć ta przynajmniej nie kłuje. Ja też nie zamierzałam wcześniej kłaść włókniny, ale mnie to przerasta- prawie w dosłownym tego słowa znaczeniu :roll:
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moni-ja też zastanawiam się nad sensem kory przy różach.Przecież na zimę trzeba kopczykować i po korze :cry: :cry:
u mnie z kolei króluje szczaw :evil: :evil: dosłownie zarasta korzenie ma długaśne
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”