Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Heh, wreszcie załadowałam foty, więc najpierw foty z górnego (dachowego okna). Okno jest po prawej stronie domu, więc widok nieco przesuniety, ale tak to mniej więcej wygląda (fotki sprzed kilku dni):

Obrazek
Obrazek

Klon, który ma być u nas największym drzewem (nie będę go przycinać za bardzo), na razie wygląda nie za okazale :?
Obrazek

Marcin prosił o foty wrzosowiska - oto kilka:
Obrazek
(niestety aparat trochę zniekształca i proporcje są nieco inne. Przez środek wrzosowiska biegnie dróżka, nieco zachwaszczona obecnie, jak wszystko wokół :evil:
Obrazek

Ten wrzos ma w rzeczywistości bardziej żółtawe listki niż na focie (kwitnie na biało):
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i hebe, które uwielbiam (musze kupić kilka na jesieni, żeby dokończyć nasadzenia wzdłuż ścieżki - niestety kilka przemarzło troche podczas zimy i chyba będę je jednak okrywać):
Obrazek
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Hej, powiedz mi proszę co lubi hebe. Mam taką małą sadzonkę w domu i ciągle jeszcze jej nie posadziłam... ;-)
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisienka, której zdjęcie w czasie kwitnienie wrzuciłam na początku wątku (widać, jak ładnie urosła, wreszcie są porządne gałązki i zaczyna wyglądać jak drzewko, a nie jak patyk):
Obrazek

Na tym zdjęciu wiśni widać, że trawa pozostawia wiele do życzenia, jest pożółkła w niektórych miejscach, a w innych rośnie szybciej i ma zielony kolor. W rzeczywistości wyglądało to jeszcze gorzej. Później wrzucę zdjęcia z wczoraj - widać ogromną różnicę w stanie trawnika.

Tymczasem rośliny czekające na usypanie skarpy dookoła tarasu i posadzenie (3 tawuły Little Princess - chyba taka nazwa, tawuła Magic Carpet, 2 thuje Aurea Nana - jeśli nie pokręciłam nazwy, kosodrzewina o pogiętych igłach i 2 jałowce płożące):

Obrazek

Jest jeszcze laurowiśnia i perukowiec, ale ten ostatni nie wiem, czy pójdzie na skarpę. Prawdopodobnie posadzę go gdzieś indziej.

Dzieło kotów, a właściwie 1 kotki :?
Obrazek

A to koty (te nie drapały drzewek, trzecia za karę nie wystąpi w tym odcinku :wink: )
Słodka Nelka - postrach okolicznych norników :wink:
Obrazek
Obrazek

i indywidualistka Luśka (norniki też jej nie lubią, oj nie 8) )
Obrazek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hrsta pisze:Hej, powiedz mi proszę co lubi hebe. Mam taką małą sadzonkę w domu i ciągle jeszcze jej nie posadziłam... ;-)
Witaj Basiu :D

Hebe podobno lubi kwaśniejszą ziemię. U mnie ma warunki identyczne jak wrzosy (czyli piasek zmieszany z torfem działkową ziemią). Rośnie dobrze (przynajmniej te, które dobrze przezimowały). Przemarznięte również odbiły, ale są łysawe od środka, bo to hebe raczej wolno rośnie, więc musi upłynąć trochę czasu zanim odbuduje to, co straciło w zimie.
Awatar użytkownika
OK
100p
100p
Od: 14 kwie 2009, o 00:20

Post »

No, piękne masz te kociska :lol:
Pozdrawiam, Olga
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Hm, będę musiała coś pokombinować. Ogólnie jestem straszna jeśli chodzi o ziemię - sadzę gdzie mi się podoba, a jak ziemia nie pasuje to cóż... ;-D Nie mniej jednak może wcisnę hebe w okolice iglaków, przykryję korą to będzie ok. Dzięki!
PS. Koty świetne. Moja dla odmiany psuje nie drzewa, a dekoder co C+. Wraca z polowań i hyc na dekoder...
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hrsta pisze:Hm, będę musiała coś pokombinować. Ogólnie jestem straszna jeśli chodzi o ziemię - sadzę gdzie mi się podoba, a jak ziemia nie pasuje to cóż... ;-D Nie mniej jednak może wcisnę hebe w okolice iglaków, przykryję korą to będzie ok. Dzięki!
PS. Koty świetne. Moja dla odmiany psuje nie drzewa, a dekoder co C+. Wraca z polowań i hyc na dekoder...
Nooo, nieźle z tym dekoderem :lol:

Przy iglakach hebe powinny się czuć nieźle, zresztą myślę, że one tolerancyjne są bardziej niż wrzosy.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry Pani :D
Dopiero teraz zauważyłam, ze masz link do ogródka w podpisie :shock:
Nic się nie chwaliłaś :roll:
Pięknie bedzie u Ciebie, ale pracy przed Tobą sporo jeszcze, jak u mnie :lol: :lol:
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne kocice :D . I wiedzę, że jedna też lubi taczki, jak mój Filip.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Dominiko ale się napracowałaś, zazdroszczę konsekwencji w tworzeniu ogrodu, mi jej brakuje idę bardziej na żywioł, potem jestem niezadowolona z efektów.
Ja wczoraj okrywałam siatką podrapane drzewka przez moje kotki.
Mam nadzieję że to pomoże.
Fajne te kociaki ale szkodniki straszne.
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, witaj :D

Tak, pracy jest ogrom, ale idziemy do przodu :lol: Właśnie była u mnie koleżanka, powyrywałyśmy chwasty wokół tarasu :lol:

Bogusiu, tak, z tą taczką to dziwne, nie wszystkie koty lubią włazić, ale niektóre uwielbiają :lol:

Asiu, nie wiem, czy jestem konsekwentna, ale muszę się trzymać jakiegoś planu, bo inaczej moja nietypowa działka by się zrobiła kompletnie dziwaczna. Poza tym też sadzę w nieprzemyślanych miejscach, a potem przesadzam :?
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Dominika :) będziesz miała muskuły jak facet po siłowni, po tym grabieniu i targaniu kamieni :lol: :lol:
Z tym deszczem to byś się jakoś dogadała wreszcie, ileż może lać?? To nie znasz powiedzenia "gdzie diabeł nie może..."
Trawniczek piękny... tylko koszenia masz mało a kosiarka tak kusi :lol: . Przyjedziesz do mnie to się wyżyjesz :;230 :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takie mniej więcej plony zbieramy z naszych truskawkowych krzaczków - ten zważyłam z ciekawości, jak porządnie się truskawki sypnęły (oczywiście waga wyzerowana z talerzem, żeby była "netto" :lol: ):
Obrazek

Przygotowania pod trawnik ;:213 ;:219

Obrazek

A potem lunęło i było tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aguskac pisze:Dominika :) będziesz miała muskuły jak facet po siłowni, po tym grabieniu i targaniu kamieni :lol: :lol:
Z tym deszczem to byś się jakoś dogadała wreszcie, ileż może lać?? To nie znasz powiedzenia "gdzie diabeł nie może..."
Trawniczek piękny... tylko koszenia masz mało a kosiarka tak kusi :lol: . Przyjedziesz do mnie to się wyżyjesz :;230 :;230
Oj ja nie wiem czy się wyżyje, u ciebie nie ma kamieni do wydłubywania :lol: :lol: :lol:

Ale do koszenia zawsze chętnie :wink:
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Fajnie to wygląda z góry :) W porównaniu do ubiegłego roku... nie ma porównania hihihihi
Fajne masz te roślinki na skarpę, kiedy się nad nimi zlitujesz?
Pozdrowienia dla kociaków :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”