Sympathie i ...?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Sympathie i ...?

Post »

O gustach się nie dyskutuje ale chciałabym się poradzic w kwestii gustu właśnie. Po jednej stronie łuku posadziłam Sympatię i zastanawiam się co dac po drugie stronie. Czy żółta pnąca nie będzie zbyt dużym kontrastem? Czy jak dam białą, to nie będzie zbyt "patriotycznie" :wink:? Czy różowa nie pogryzie się z czerwienią? Myślę, że New Dawn będzie pasował... Poradzicie z własnego doświadczenia?
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Moja koleżanka ma Sympathie z różami wielkokwiatowymi w kolorze żółtym - wygląda pięknie. Widziałam u nas na wsi kilka takich zestawień kolorystycznych (nawet wczoraj w kościele były takie bukiety) :-) myślę, że to udane połączenie kolorów, bardzo dynamiczne i rozświetlające taką paskudną pogodę ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Osobiście posadziłbym tą samą różę po obu stronach łuku, w tym przypadku dwie Sympathie.
Wtedy łuk masz w miarę symetryczny i silnie zaakcentowany.

Jeśli posadzisz dwie różne róże, to będziesz miała problem ze symetrią łuku (dwa róże gatunki
rzadko rosną podobnie), problem z różnym kolorem liści, z różną "strukturą" kwiatów, liści,
i rozgałęziania się. Mogą kwitnąć w różnym terminie (większość róż obecnie dostępnych na
rynku kwitnie falami). etc.

Na przykład jeśli chiałabyś posadzić Sympathie z różą żółtą, to wtedy najlepiej pasowała by
Golden Gate, inna róża pnąca od Kordes'a. Pomimo że obie pochodzą od tego samego hodowcy,
są to dosyć różne róże. Sympathie ma cechy gatunku Kordesii, a Golden Gate cechy gatunku Wichurana.
To znaczy że one różnie reagują na ciepło, zimno, słońce, półcień, etc.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdecydowałam się na symetrię - będzie Sympathie z drugiej strony łuku :) chociaż bardzo lubię żółte róże... Dziękuję za sugestie :D
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

U mojego sąsiada 2 osiedla dalej... , jest łuk z Sympathią i Golden Gate ( przynajmniej tak mi sie wydaje ) , maja ponad 10 lat.. Obydwie odmiany spotykają sie na łuku równo ze sobą i rosną tak samo :shock: , kwitną o tej samej porze , coś pięknego... :shock: :roll: . Teraz przez te deszcze kwiaty namokły bardzo i sie zwiesiły.. , troche zaczyna sie sypać.. :lol: . Nie mam za bardzo jak fotki cyknąć.. :roll: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tulipan998 pisze:U mojego sąsiada 2 osiedla dalej... , jest łuk z Sympathią i Golden Gate... maja ponad 10 lat...
Poproś sąsiada by zrobić zdjęcie. Na pewno, tak jak każdy z nas, ucieszy sie że jego róże są
uwielbiane.... i pokaż nam zdjęcie. Chętnie zobaczymy. Ciekawy jestem co to za róże (Golden
Gate to nie jest, bo na rynek był wprowadzony tylko cztery lata temu).
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo proszę o zdjęcie. Róży jeszcze nie kupiłam...jest tyle ładnych róż i zestawień z nimi - trudno zdecydowac się na tę jedną. :)
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Róża pnąca SYMPATHIE ładnie sie komponuje z żółtą GRAHAM THOMAS. Obie maja takiej samej wielkości kwiaty- i podobnie rosną. / Nie przycinałam jeszcze, bo chciałam widzieć jak kwitną mocniej- ale przewidziane jest skrócenie mniej więcej do połowy- by zagęścić. Zrobię to pod koniec czerwca jak skończą wieksze kwitnienie. :wink: /

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za zdjęcia. Zestawienie żółtych i czerwonych róż jest radosne i energetyczne.
Marku czy Golden Gate długo utrzymuje kwiaty? Mam Golden Showers ale trochę mnie rozczarowuje, bo kwiaty w słońcu szybko blakną i opadają. Nelu a jak to wygląda u Twojego Grahama?
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

No, nie wiem jak długo są te same kwiaty...ja nie obserwuję każdego z osobna :wink:
Teraz nie mogę porównać- od kilku dni ciągle pada z małymi przerwami- to i róże zmordowane...

Znalazłam zeszłoroczną fotke jak wygląda przekwitający Graham Thomas...

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelu, Twoja róża jest piękna nawet gdy przekwita :) . Wiesz, ja też nie odliczam czasu każdemu kwiatkowi z osobna :) ale przy Golden Showers krótki żywot jest tak widoczny...Kwiaty ma piękne, duże, pachnące ale ulotne. To moja żółta róża Obrazek
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Post »

Nela pisze:Róża pnąca SYMPATHIE ładnie sie komponuje z żółtą GRAHAM THOMAS. Obie maja takiej samej wielkości kwiaty- i podobnie rosną. /
niestety zupełnie się z tym nie zgadzam i nie wyobrażam sobie takiego połączenia, a mam obie kilkuletnie krzaczory, zupełnie inne kwiaty, krzewy o odmiennym pokroju i charakterze. róża GRAHAM THOMAS to róża dostojana, z klasą, taka trochę "wyniosła i zarozumiała" - jeśli można użyć ludzkich cech :D i wg mnie powinna rosnąć bez różanego towarzystwa a z kolei SYMPATHIE to "radosna, szalona róża" no wiecie :D

ja dałabym z drugiej strony też SYMPATHIE
chociaż.. koło mojej SYMPATHIE przez przypadek rośnie jej siostra biźniaczka - róża różowa nn - kolor ładny brudny spokojny pastelowy róż, nie za jasny, nie za ciemny :D, nie przepadam za różowym kolorem ale ten jest bardzo ładny, pokrój krzewu, wigor, kolor liści wypisz wymaluj SYMPATHIE tylko kwiatki może odrobineczkę mniejsze i odrobinę inaczej ułożone płatki, ale ilość pąków i kwiatów oraz trwałość identyczna, u mnie się trochę w jednym miejscu wymieszały i wygląda to dobrze ale na pergoli, jakby to było na łuku :roll:
niestety nie wiem jak to róża, próbowałam zrobić zdjęcie, ale ciągle wychodzi jakiś dziwny ten róż, więc nie wstawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”