Róże z zielnej

gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Popieram opinie o Pilgrimie! Wspaniały kwiat i zapach!
Tak kwitnie mój krzak
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=448
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Edytko a gdzie dostałaś taką podporę do tej róży?
Czy ona wytrzyma jej ciężar jak się rozrośnie?
Właśnie o czymś takim myślę dla Elfe, bo nie mam gdzie dać pnących róż :roll:
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Aniu Elfe ma stosunkowo sztywne pędy, teoretycznie bez podpór może rosnąć. Moja znajoma kupiła takie drewniane kratki i do nich przywiązała róże tego typu. Ja swoją podwiązuję z dwóch powodów - jednym jest Mały Człowiek i jego bezpieczeństwo, a drugim, że na położonych poziomo pędach pojawi się więcej kwiatów. W wypadku Eden możesz z powodzeniem kupić kantówkę z kotwą i po takiej podporze ją poprowadzić np. tak jak tu.
Podpora pod Pilgrima jest bajecznie prosta i tania - to dwa łukowato wygięte pędy bambusa związane u góry. Stabilna mocna konstrukcja wbita w ziemię. Jeśli chodzi o wytrzymałość bez problemu. Ekologicznie ;),tanio, łatwo wymienić, zimą róża nie przemarznie. Wiosną pozwoliłam się mu pokładać - z powodów jak wyżej, a kiedy już pąki były zawiązane, podwiązałam je do tej konstrukcji. Tak jak pisałam naszczepiony jest na climbing, jak się ostatecznie zachowa zobaczę (w tym momencie ma długie, cienkie pędy do 1.6 -1.7m), bo jest młodziutki - ma dopiero drugi rok i wtedy zdecyduję jaką podporę dostanie. W założeniu miał być łuk w przejściu między przedogródkiem, a częścią za domem. Mam kilka wymarzeńców i łuków i obelisków w angielskim stylu.
Ewo, a jak wysoki jest u Ciebie?? I jak długo go masz. Z mojego (niezbyt długiego i skromnego odmianowo) doświadczenia z angielkami wynika, że w pierwszych latach mają wiotkie pędy i skłonności do pokładania (ale np. nie Charles Austin), a później się wzmacniają. ciekawa jestem, czy tu tez tak będzie.
Oliwko, a zobacz jakie piękne zdjęcie Alchemista dała u siebie Cilla, mam na myśli to z soboty, gdzie są trzy kwiaty na kratce. Marzenie różane. Ja jesienią będę jednego przesadzać w bardziej eksponowane miejsce i zainspirowana tym forumdosadzę mu Constance Spry. Co tym myślicie?? Ciekawa jestem, czy ktoś ją u nas na forum ma, żeby pooglądać na "prawdziwych" zdjęciach. Ale musicie przyznać że zdjęcia są bajeczne, bez złudzeń u nas takie róże nie wyrosną, ale pooglądać zawsze można. Ja wsiąkłam.
Edyta
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Edytko, ja nie myślałam o Edenie, bo mój jeszcze malutki a o Elfe, która właśnie jest na tym zdjęciu co wkleiłaś :wink: :lol: :lol:
Ona tez jest tak wyprostowana i się nie przewiesza?

Boskie te zdjęcia, aż sie rozkleiłam.... :shock:
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p

Post »

Tak Aniu o cały elaborat o Elfe jest. :shock: Nie o Edenie. Zaraz poprawię. Eden teraz zachowuje się jak parkowa, ale też jest młoda i się okaże w przyszłym roku, jaką ma u mnie siłę wzrostu i pokrój. :wink:
Edyta
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Edytko, a Elfe mogłabym dać na kolumny??
Nie mam czym obsadzić kolumn od balkonu, mam tam teraz Westerlandy ale one ponoć nie spełnią tej roli... :?
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p

Post »

Gdyby poprowadzić ją spiralnie..... to może?? Byłby podobny efekt , jak na tej rzeźbie. Jeśli kolumny metalowe, to dałabym pod spód jakieś zabezpieczenie, żeby nie prowadzić pędów po nich bezpośrednio. Zawsze możesz ją przesadzić jeśli Ci się nie spodoba.
Elfe u mnie sąsiaduje (nie bezpośrednio) z Westrlandem i niebieskimi ostróżkami, wbrew pozorem stanowią ciekawą kompozycję.
Edyta
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

filary są z betonu, podtrzymują balkon :wink:
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Edytko - ja kupiłam Constance Spry, ma ładne półpełne kwiaty, które pod wieczór zamykają się, barwa - różowa. Mój jest niestety roczny, ma jedną długą łodygę, w tym roku miał 3 kwiaty.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

żaża pisze:
Ewo, a jak wysoki jest u Ciebie?? I jak długo go masz. Z mojego (niezbyt długiego i skromnego odmianowo) doświadczenia z angielkami wynika, że w pierwszych latach mają wiotkie pędy i skłonności do pokładania (ale np. nie Charles Austin), a później się wzmacniają. ciekawa jestem, czy tu tez tak będzie.
Oliwko, a zobacz jakie piękne zdjęcie Alchemista dała u siebie Cilla, mam na myśli to z soboty, gdzie są trzy kwiaty na kratce. Marzenie różane. Ja jesienią będę jednego przesadzać w bardziej eksponowane miejsce i zainspirowana tym forumdosadzę mu Constance Spry. Co tym myślicie?? Ciekawa jestem, czy ktoś ją u nas na forum ma, żeby pooglądać na "prawdziwych" zdjęciach. Ale musicie przyznać że zdjęcia są bajeczne, bez złudzeń u nas takie róże nie wyrosną, ale pooglądać zawsze można. Ja wsiąkłam.
Pilgrim rosnie juz 6 lat, jest duzym krzewem do 1,8m , czasem nie przycinam mu pędów i rosnie przy pergoli jako pnąca (w tym roku podmarzł więc jest krzaczasty). Pedy trzeba mu podpierac bo sie przewiesza pod ciężarem kwiatów. Poczatkowo pedy rosna prosto w górę ale potem i tak opadaja. Mozna mu wbic drewniany slupek albo bambusy.

Constance Spry jest ogromnym krzewem, ma ponad 2m lub więcej jeśli nie ciety. Trzeba dla niego minimum 2m na szerokośc i wysokość. Moja NN prawdopodobnie jest nią. Na tej stronie jest kilka zdjęć pt."problem do roztrzygnięcia"
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=378
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43

Re: Moje róże

Post »

Witam.
Edyto twój pilgrim przy podporze jest bajeczny.

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p

Post »

Ta zima musi kiedyś minąć - czyli pora na ciąg dalszy. Ubiegły rok nie był zbyt łaskawy dla róż, z przykrością stwierdzam, że ja również bardzo je zaniedbałam, ale cóż c'est la vie i czasem miewa dla nas inne plany. rose_marek zapytał mnie już jakiś czas temu :oops: o moją "królową sezonu 2009". Nie musiałam zbyt długo zastanawiać się na odpowiedzią, bo w tym roku bezapelacyjnie wygrała Pastella. Narzekałam na nią bardzo, że to nie to czego oczekiwała, że kwiaty bez wyrazu, że rośnie jak chwaścior. Co tu dużo mówić czułam się złapana na lep pięknych zdjęć w katalogach, byłam bardzo rozczarowana i zamierzałam ją prawie wyrzucić. A wtedy zaczęło padać, potem przyszły upały, a róże rozchorowały się bardzo. :shock: Tylko nie Pastella - do samej zimy miała piękne zielone liście i była zdrowa i krzepka, i kwitła. Mogę ją zdecydowanie polecić, bo przecież jest piękna.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Edyta
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Edytko, bardzo się cieszę, że wróciłaś :D ;:196
z piękną różą ;:138

mam nadzieję, że umilisz nam czas do wiosny, brakowało mi tych Twoich róż ;:196
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Edytko ;:196

Pamiętam jak opowiadałaś o Pastelli... jest na mojej liście i kiedyś ją kupię..
Miło zobaczyć zdjęcie pięknej róży... gdy za oknem zawierucha....
aż wydaje mi się, że czuje jej zapach :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Fajnie,że mogłam zobaczyć Pastellę w Twoim ogródku,to mój jesienny zakup,ciekawi mnie więc jak będzie wyglądać :wink:
Twoja jest cudna ;:138 :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”