Jak w miarę szybko zacienić działke?
-
- 50p
- Od: 15 cze 2009, o 12:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak w miarę szybko zacienić działke?
mam straszliwe słoneczną działke,ani odrobiny cienia.Zauroczyły mnoe hosty,ale w takich warunkach jak moje nie przetrzymają.Czy jest jakiś sposób,aby trochę zacienić działkę,jakie krzewy i drzewa posadzić,żeby uzyskać choć odrobinę cienia?
- reniazt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Patrycjo - ja u siebie uzyskałam cień - tam gdzie był mi potrzebny - sadząc octowca.
Ja wiem i wiedziałam sadząć go, że jest dość uciążliwy, bo od korzeni wypuszcza odrosty. Ale wybrałam takie rozwiązanie, bo niezmiernie szybko rośnie - tworzy zwartą koronę i jest cień.
A poza tym nie ma żadnych wymagań - u mnie na piaszczystej ziemi doskonale daje radę.
Ja wiem i wiedziałam sadząć go, że jest dość uciążliwy, bo od korzeni wypuszcza odrosty. Ale wybrałam takie rozwiązanie, bo niezmiernie szybko rośnie - tworzy zwartą koronę i jest cień.
A poza tym nie ma żadnych wymagań - u mnie na piaszczystej ziemi doskonale daje radę.
Witam.
Z drzew szybkorosnących i bez wymagań glebowych-brzoza.Można wykopać gdzieś na nieużytkach,nawet 2m ,posadzona jesienią-wiosną,przy podlewaniu na pewno się przyjmie.Po trzech czterech latach będzie już ładnym drzewem.Oczywiście to rozwiązanie dla tych ,którym nie szkodzą liście jesienią czy"samolociki"(owoce-orzeszki ze skrzydełkami).
Z drzew szybkorosnących i bez wymagań glebowych-brzoza.Można wykopać gdzieś na nieużytkach,nawet 2m ,posadzona jesienią-wiosną,przy podlewaniu na pewno się przyjmie.Po trzech czterech latach będzie już ładnym drzewem.Oczywiście to rozwiązanie dla tych ,którym nie szkodzą liście jesienią czy"samolociki"(owoce-orzeszki ze skrzydełkami).
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jeśli chcesz szybciutko zacienić hosty - posadź krzewy szybkorosnące, jak budleja, pęcherznica.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka