Jak w miarę szybko zacienić działke?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Patrycja__K
50p
50p
Od: 15 cze 2009, o 12:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Jak w miarę szybko zacienić działke?

Post »

mam straszliwe słoneczną działke,ani odrobiny cienia.Zauroczyły mnoe hosty,ale w takich warunkach jak moje nie przetrzymają.Czy jest jakiś sposób,aby trochę zacienić działkę,jakie krzewy i drzewa posadzić,żeby uzyskać choć odrobinę cienia?
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Patrycjo - ja u siebie uzyskałam cień - tam gdzie był mi potrzebny - sadząc octowca.
Ja wiem i wiedziałam sadząć go, że jest dość uciążliwy, bo od korzeni wypuszcza odrosty. Ale wybrałam takie rozwiązanie, bo niezmiernie szybko rośnie - tworzy zwartą koronę i jest cień.
A poza tym nie ma żadnych wymagań - u mnie na piaszczystej ziemi doskonale daje radę.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
cx

Post »

Witam.
Z drzew szybkorosnących i bez wymagań glebowych-brzoza.Można wykopać gdzieś na nieużytkach,nawet 2m ,posadzona jesienią-wiosną,przy podlewaniu na pewno się przyjmie.Po trzech czterech latach będzie już ładnym drzewem.Oczywiście to rozwiązanie dla tych ,którym nie szkodzą liście jesienią czy"samolociki"(owoce-orzeszki ze skrzydełkami).
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p
Od: 3 mar 2008, o 16:41

Post »

Także sosna baardzooo szybko rośnie i nie jest wymagająca, a jest przy tym zimozielona i bardziej rozłożysta, także modrzew, szybko rośnie leszczyna, przynajmniej u mnie :lol:
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jeśli chcesz szybciutko zacienić hosty - posadź krzewy szybkorosnące, jak budleja, pęcherznica.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p
Od: 7 sie 2007, o 17:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co do zacienienia azali? Mam na nie widok z tarasu ale sa w pelnym sloncu i moze jakies szybko rosnace drzewo ale na pniu zeby bylo widac azalie?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p
Od: 7 sie 2007, o 17:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co do zacienienia azali? Mam na nie widok z arasu ale sa w pelnym sloncu i moze jakies szybko rosnace drzewo ale na pniu zeby bylo widac azalie?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”