Witam!
Karo oranzeria jest, ale tylko od pocz. maja do konca wrzesnia. Pozniej wszystko poza dendrobiami i cymbidiami, ktore sa do przymrozkow laduja u mnie na parapetach

) Na prawde nie jest wcale trudno miec tak ladne storczyki, potrzebna jest wiedza i checi

Storczyki zbieram wraz z moim synkiem od 4 lat. Pierwszy oczywiscie byl to phalaenopsis, ktory mi zmarnial. Pozniej dostalam nastepnego i ten zyje do dzis ;) No i tak sie zaczelo, zaczelam kupowac rosliny, i nawet nie wiem kiedy z 1 zrobilo sie 70

Ale na tym sie nie skonczy mam jeszcze wiele gatunkow, ktore chcialabym miec. Dwa okna mam jeszcze do dyspozycji, wiec nie jest zle :P Moze teraz o uprawie, kiedy sa w szklarni, a wlasciwie w tunelu podlewam co tydzien, nawozac za kazdym razem, vandowate oczywiscie mocze codziennie rano i i po 15.00, wszystkie rosliny zraszam porzadnie ale wczesnym rankiem, tak wiec do wieczoru zdazaja obeschnac. Tunel stoi caly dzien na sloncu, dzwiczki otwarte, z jednej i drugiej storczny, wiec robi sie korzystny przeciag. Natomiast w domu podstawa sa podstawki z keramzytem zalane woda (widac je na zdjeciach), ktore znacznie zwiekszaja wilgotnosc powietrza. Przy slonczecznym dniu, kiedy drzwi sa zamkniete wejde do takiego pokoju czuje sie jak w szklarni, czuc wlasnie wilgosc w powietrzu. Okna oczywiscie poludniowe. Nawozone co 2 podlewanie, vandy w tym okresie mocze co 3 dni, kwitnace co 2. Nie doswietlam roslin, mysle ze wystarczajaca ilosc swiatla dostaly latem i teraz moga zniesc mniejsza dawke swiatla. Do tunelu nie wstawiam phalaenopsisow, wiec one caly rok spedzaja u mnie w domu. jeśli macie jeszcze jakies pytania, badz o czyms zapomnialam prosze pytac ;)