Storczyki Mariolki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p
Od: 7 sie 2007, o 17:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Storczyki Mariolki

Post »

Witam!

Na panujaca szaruge za oknem, pokaze Wam moje kwitnace storczyki, sa to rozne rodzaje. Mam nadzieje ze kwiaty dodadza odrobione koloru, gdy za oknem kolorow brak Prezentowane przeze mnie storczyki kwitna lub kwitly u mnie, i prawie wszystkie, poza chyba 2 sztukami (phalaenopsis limonkowy i paphiopedilum) doprowadzialam sama do kwitnienia. Obecnie posiadam w swojej kolekcji ok. 70 szt. ) Ale kolekcja się powieksza, latem rosliny przebywalay w tunelu foliowym, gdzie jak na moje oko wzmocnily się Mam nadzieje ze się spodobaja moje storczyki, ktore jak zawsze maja piekne kwiaty Milego ogladania!

Pozdrawiam Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Witam Cię Mariolko!Przepiękna te Twoje storczyki! :shock: Czy znasz nazwy wszystkich?Może mogłabyś je podpisać? :roll:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Fantastyczne okazy :shock: :!: Niektóre z przedstawionych gatunków, to wyższa szkoła storczykowej jazdy, a widać, że im u Ciebie dobrze :!: .
70 sztuk, to już spora kolekcja i na pewno trzeba mieć nie lada wiedzę, żeby je doprowadzić do tak obfitego kwitnienia ;:138.
Śliczne, śliczne ;:228 . Mam nadzieję, że będziesz się dzielić z nami swoim doświadczeniem i cudnymi zdjęciami ;:215 .
Pozdrawiam,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

Witam :)

Dziekuje za mile slowa, oczywiscie staram sie zapewnic moim storczyka odpowiednie warunki, do rozwoju :) Sluze pomoca ;)
A teraz nazwy , jednak glownie sa to hybrydy ;)

1. Ascocenda mikassa princes pink
2. Dendrobium Stardust' Chyomi'
3. Dendrobium Stardust' Chyomi'
4. Oncidium- hybryda
5. Paphiopedilum- hybryda
6. Phalaenopsis- hybryda
7. Phalaenopsis- hybryda
8. Phalaenopsis- hybryda
9. Phalaenopsis- hybryda
10. Phalaenopsis- hybryda
11. Miltonipsis- popularnie nazywana Miltonia
12. Paphiopedilum Pinocchio
13. Masdevallia Aquarius
14. Epilaeliocattleya Don Herman
15. Potinara haw yuan orange
16. Dendrobium phalaenopsis
17. Dendrobium NOBILE
18. Doritis
17. Phalaenopsis- hybryda
18. Kompozycja :)
19. Dendrobium kingianum
20. Phalaenopsis- hybryda
21. Oncidium tiny twinkle
22. Cambria- hybryda
23. Zygopetalum
24. Brassia
25. Vanda coerulea
26. Vanda- hybryda

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

No to jeszcze kilka fotek :)

Zdjecia 7 i 8 pokazuja moje paprapety jakies pol roku temu, wiec co nieco się zmienilo
A zdjecie 8 aktualne paczki dendrobiow typu nobile rozowych

Pozdrawiam Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Po prostu przepiękne.....Przy oglądaniu ostatniego zdjęcia szczęka mi opadła....Niesamowite!
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

Ja też nie mogę wyjść z podziwu ;:224 . To od razu zadam pytanie, bo nie wiem czy mi się tylko wydaje, czy niektóre z Twoich storczyków rosną w ceramicznych donicach, czy w samych plastikowych?
Pozdrawiam,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne :roll: łłłoooo matko jakie piękne :shock:
Przydałaby się oranżeria dla nich bo przecież na tym nie zakończy sie Twoja kolekcjonerska pasja,prawda?
Gratuluję :D
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

Witam :)

Ciesze sie ze spodobaly sie Wam moje storczyki :) Diekuje jeszcze raz za mile slowa, moze dodajcie kwitnienia Waszych storczykow, zrobi sie jeszcze bardziej kolorowo :P Myszku :lol: u mnie ok 90% kolekcji rosnie nie w ceramicznych doniczkach, tylko w GLINIANYCH, doniczki takie mozna powiedziec ,,oddychaja" bardzo dobrze sie sprawdzaja, podloze dosc szybko w nich przesycha, wygladaja o wiele bardziej estetyczniej od plastiku :) Rosliny w tych doniczkach rosna w mchu torfowcu ok 40% calosci, kory dorobno mielonej ok 30%, perelitu 20%, no i wegiel drzewny 10%. Podloze to sprzyja moim podopiecznym, znacznie powiekszyl sie system korzeniowy, co widac po wychodzacych niemal u kazdego storczyka przez spod doniczki korzeni, moim zdanie doniczki gliniane to trafny wybor :)

Pozdrawiam Mariolka
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Wpadłam tu i oko mi zbielało.... Cudowna kolekcja ;:154
Nawet w kwiaciarni takiej nie widziałam. Ja mam tylko cztery ;:98
Awatar użytkownika
Kamyczek87
100p
100p
Od: 7 cze 2007, o 18:32

Post »

Wspaniałe,brak słów. :shock: Jak długo już zbierasz storczyki? :wink: ,opowiedz o nich co nieco, jak sie nimi zajmujesz itp.?. :P
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

Witam!

Karo oranzeria jest, ale tylko od pocz. maja do konca wrzesnia. Pozniej wszystko poza dendrobiami i cymbidiami, ktore sa do przymrozkow laduja u mnie na parapetach :)) Na prawde nie jest wcale trudno miec tak ladne storczyki, potrzebna jest wiedza i checi :) Storczyki zbieram wraz z moim synkiem od 4 lat. Pierwszy oczywiscie byl to phalaenopsis, ktory mi zmarnial. Pozniej dostalam nastepnego i ten zyje do dzis ;) No i tak sie zaczelo, zaczelam kupowac rosliny, i nawet nie wiem kiedy z 1 zrobilo sie 70 :shock: Ale na tym sie nie skonczy mam jeszcze wiele gatunkow, ktore chcialabym miec. Dwa okna mam jeszcze do dyspozycji, wiec nie jest zle :P Moze teraz o uprawie, kiedy sa w szklarni, a wlasciwie w tunelu podlewam co tydzien, nawozac za kazdym razem, vandowate oczywiscie mocze codziennie rano i i po 15.00, wszystkie rosliny zraszam porzadnie ale wczesnym rankiem, tak wiec do wieczoru zdazaja obeschnac. Tunel stoi caly dzien na sloncu, dzwiczki otwarte, z jednej i drugiej storczny, wiec robi sie korzystny przeciag. Natomiast w domu podstawa sa podstawki z keramzytem zalane woda (widac je na zdjeciach), ktore znacznie zwiekszaja wilgotnosc powietrza. Przy slonczecznym dniu, kiedy drzwi sa zamkniete wejde do takiego pokoju czuje sie jak w szklarni, czuc wlasnie wilgosc w powietrzu. Okna oczywiscie poludniowe. Nawozone co 2 podlewanie, vandy w tym okresie mocze co 3 dni, kwitnace co 2. Nie doswietlam roslin, mysle ze wystarczajaca ilosc swiatla dostaly latem i teraz moga zniesc mniejsza dawke swiatla. Do tunelu nie wstawiam phalaenopsisow, wiec one caly rok spedzaja u mnie w domu. jeśli macie jeszcze jakies pytania, badz o czyms zapomnialam prosze pytac ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mariolka, szczęka opada ;:215
storczyki przecudowne, i jaka różnorodność :wink: nie to co moje skromne falki i jedna cambria...ale ja dopiero zaczynam swoją storczykową przygodę.
Jeszcze raz ogromne gratulacje :D
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

Mariolciu, gdzieś Ty się do tej pory ukrywała z taką kolekcją?
Normalnie szczęka mi opadła z wrażenia.

Gratuluję kolekcji i oczywiście sukcesów - temu chyba nikt nie zaprzeczy, bo doprowadzić do obfitego kwitnienia taką liczbę storczyków to niemały wyczyn.

Pozdrawiam storczykowo ;:100
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

Mariolka pisze:
Myszku :lol: u mnie ok 90% kolekcji rosnie nie w ceramicznych doniczkach, tylko w GLINIANYCH, doniczki takie mozna powiedziec ,,oddychaja" bardzo dobrze się sprawdzaja, podloze dosc szybko w nich przesycha, wygladaja o wiele bardziej estetyczniej od plastiku :) Rosliny w tych doniczkach rosna w mchu torfowcu ok 40% calosci, kory dorobno mielonej ok 30%, perelitu 20%, no i wegiel drzewny 10%. Podloze to sprzyja moim podopiecznym, znacznie powiekszyl się system korzeniowy, co widac po wychodzacych niemal u kazdego storczyka przez spod doniczki korzeni, moim zdanie doniczki gliniane to trafny wybor :)
Oczywiście, miałam na myśli gliniane (bo na takie wyglądają), palnęłam ceramiczne (bo nie pomyślałam, że to znaczące) a różnica jednak jest :D.
Cieszę się, że moje sokole oko ;:129 mnie jednak nie zawiodło i że to jednak możliwe, żeby się kiedyś przerzucić na takie, z dobrym skutkiem dla storczyków. Póki co szaleję z osłonkami ;:175 , bo ten plastik mnie dobija.
Jedno mnie tylko intryguje, jakim cudem one (doniczki) są takie nieskazitelne ;:169. Trzeba je szorować co jakiś czas :?:

Aha i jeszcze to:
Mariolka pisze: ...w szklarni ...vandowate oczywiscie mocze codziennie rano i i po 15.00, wszystkie rosliny zraszam porzadnie ale wczesnym rankiem, tak wiec do wieczoru zdazaja obeschnac. ...Natomiast w domu ... vandy w tym okresie mocze co 3 dni, kwitnace co 2.
Czy przy mając Vandy można mieć np. urlop ;:198 :?:
Pozdrawiam cieplutko,
Mysza

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”