HOSTA mutacja

Hosty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Tak, wygląda na Blue Angel, chroń te sporty! Ten w paski wygląda jak pidżamowy Zygmunt, zwany przez nią Passenger. Natomiast takiej białej mutacji z anioła to jeszcze nie widziałem, chroń go, bo będzie wielką gwiazdą i rozsławi imię POLSKA :)
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

...skoro mowa o PASSENGERZE...oto jego aktualna fota:
Obrazek
Beata
cebullka
100p
100p
Od: 20 mar 2008, o 07:00

Post »

Tomasz II pisze:Tak, wygląda na Blue Angel, chroń te sporty! Ten w paski wygląda jak pidżamowy Zygmunt, zwany przez nią Passenger. Natomiast takiej białej mutacji z anioła to jeszcze nie widziałem, chroń go, bo będzie wielką gwiazdą i rozsławi imię POLSKA :)
o kurcze! czy ja to "dżwignę" :wink: :D ?!

chronię, nawet zaznaczę gdzie posadziłam żeby "syndrom wiewiórki" wiosną nie zadziałał :wink:
pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pidżama pisze:...skoro mowa o PASSENGERZE...oto jego aktualna fota:
Obrazek
Beatocudny ci on...cudny :!:
Pozdrawiam Marzena
x_P-42

Post »

Tak, piękny ten Zygmuś :) Tak Ci zazdrościmy, więc wypluj przez lewe ramię,żeby nie zapeszyć :lol:
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko, super.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A to nie wiem czy mutacja ,ale bardzo ładnie wygląda - oczywiście u Francee [ tej która wydała na świat wczesniej pokazaną z szerokim białym rysunkiem]- to istna czarodziejka , zawsze coś ciekawego ....

Obrazek Obrazek
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Elżbieta W.
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2009, o 19:44

Mutacja June

Post »

Witam,
na Forum Ogrodnicze zaglądałam już setki razy, czerpiąc pełnymi garściami informacje przydatne w zmaganiu się z tak trudną i kapryśną materią jaką jest przydomowy ogródek.
Dzisiaj trafiłam na temat, który mnie zainteresował i zdziwił.
Od wiosny przyglądam się swoim funkiom 'June'- przynajmniej jako takie je nabyłam i nie mogłam się nadziwić dlaczego tak się między sobą różnią? Poniżej zamieszczam (przynajmniej próbuję) zdjęcia obu.
Czy znajdziecie czas i ochotę aby mnie w mojej niewiedzy oświecić? Czy są to obie 'June' czy tylko jedna albo czy którakolwiek a co za tym idzie czy druga to mutacja lub, odpukać, wirus i muszę rozpalać ogień, który go strawi?
Pozdrawiam serdecznie wszystkich użytkowników, będę wdzięczna za wskazówki.
Mam nadzieję, że zostanę tu na dłużej bo hosty zawróciły mi w głowie.
Elżbieta

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Elżbieto:)
Nie sądzę, aby to była mutacja, raczej różne oddziaływanie rożnych warunków: gleba, mikroklimat itp.
Elżbieta W.
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2009, o 19:44

Post »

Dzięki serdeczne za błyskawiczną odpowiedź,
na mutacji nie zależy mi tak bardzo jak na tym, żeby nie był to wirus.
Liście oglądałam prawie przez lupę i nie wydają mi się podejrzane ale hosty rosną obok siebie, dosłownie ramię w ramię, więc o różnych warunkach uprawy chyba nie może tu być mowy. Co prawda rosną u mnie dopiero od roku, dzieciństwo spędziły gdzie indziej, może to ono tak na nie wpłynęło?
Najważniejsze, ze to nie wirus. Podobają mi się obie.
x_P-42

Post »

Chciałam zapytać, czy można się spotkać z mutacją ( powrotem do "korzeni" )White Christmas? Moja, chociaż młoda wypuściła zupełnie zielona odnogę. Na wszelki wypadek oddzieliłam ją , bo bałam się , czy nie zje W.Ch. I pytanko, w związku z tym : od jakiej wcześniejszej pochodzi White Christmas?
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pochodzi od fortunei zielonej.
Oddzieliłaś i dobrze, zielone sporty mają więcej chlorofilu i mogą zagłuszyć szlachetną, wolniej rosnącą.
x_P-42

Post »

Tak a propos zagłuszania...
2 lata temu na NN zobaczyłam takie przebarwienia , jak niżej na zdjęciach.W ubiegłym roku pojawiły się znów- 2 odrosty. I tu zaczyna się problem .Nie przypominam sobie,żebym je rozsadzała, tymczasem w tym roku nie pojawiła się ta czysta ciemnozielona NN, tylko to, co prezentuje na zdjęciu. Podzieliłam ją wiosną - miała 8 odrostów .Mniej, lub bardziej wyrażny maziaj jest widoczny na każdym liściu - na zdjęciu dokładnie tego nie widać.
Czy coś mi się zmutowało w tej donicy, czy jakiś wstrętny wirus dopadł moją NN?

Obrazek Obrazek Obrazek

Dodam,ze moja NN miała taki sam kształt liścia i kolor dość ciemnozielony, ciemniejszy niż u Aureomaginaty.

P.S.Dzieła zniszczenia ( oberwany liść ) dokonała moja wnusia Jagódka , która uwielbia hosty :)
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

paco pisze:
oliwka pisze: Może to durne pytanie, ale co to jest preparat mutagenny :shock:
To znaczy domyślam się, że to coś powoduje mutacje, ale co to jest???
To samo "durne" pytanie zadałem osobie, od której dostałem go na próbę. :?
Niestety nie otrzymałem dokładnej odpowiedzi - gdyż jest to tajemnicą producenta . Generalnie otrzymałem natomiast zapewnienie, że nie jest to preparat szkodliwy dla zdrowia i życia (oczywiście nie należy go spożywać), oraz że należy obchodzić się z nim tak jak z środkami ochrony roślin. Działa on również jak nawóz wspomagając rozwój roślin.
Na teraz tyle mogę powiedzieć - podlewałem nim siewki host - ale są za małe, abym stwierdził, czy to w ogóle w jakikolwiek sposób działa. :wink:
A może należy w nim moczyć kiełkujące nasiona?

Ciekawe, czy podlewanie mieszanką kofeiny i nikotyny da jakiś efekt?

Czy są jakieś odmiany host, które chętniej mutują :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pola, to ładna mutacja, ciesz się, zapowiada się na streaked ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”