Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Post »

Felu, Twoja róża Jean Piat - zjawiskowa.Ciekawa jestem, jakie naprawdę ma kolorki, na zdjęciu wygląda to na łososiowo-jasnoróżowy.
Tak czy siak, jest piękna :!:
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko, dziękuję za odwiedziny. Byłam u Ciebie i osłupiałam, gdy zobaczyłam Twój ogródek. To niesamowite jak ogromny efekt można osiągnąć dysponując tak niewielkim skrawkiem ziemi. Co do donic to mam pewien kłopot z nimi, bo kiedy wkładam w nie jakieś doniczki z kwiatami to podlewane tracą natychmiast wodę w otchłani amfory i w efekcie schną. Należałoby wkładać w nie doniczki bez dziurki, ale nie wiem czy jakieś kwiatki zgodziłyby się zamieszkać w takim lokum.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalu, to rzeczywiste kolory :D . Mam słabość do tego płączenia łososiowo- jasnoróżowego (jak go ładnie określiłaś). Mam jeszcze drugą rożę(pienną) o podobnych kolorach, ale jeszcze nie otworzyła pąków, trzeba cierpliwie poczekać.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ave, ta roślina kwitła, ale kwiat nie był interesujący ;:131 , podobno potem ma czerwone owoce, które są bardziej dekoracyjne. Mnie jakoś ten włoski obrazek nie zachwycił i ustąpił miejsca pitosporum. Szczotka do butelek zimą zamieszka w salonie, bo to straszny zmarżluch.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Inga, pada juz trzeci dzień, temp max ok.20°C i myślę sobie, że u Ciebie jest cieplej i słoneczniej. Od jutra ma być pogodniej. Czekam na słońce z niecierpliwością, bo moje krinodendrony są chore i trzeba je opryskać pewnym środkiem leczniczym, a tu ciągle mżawka lub deszcz , tak dla urozmaicenia :D .
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

fela pisze: Obrazek
Różowe hortensje wybarwiają się na niebiesko w kwaśnym podłożu (pH 5 - 5,5.) Odpowiadają za to jony glinu, które dopiero w kwaśnej glebie ulegają uwolnieniu i są przyswajane przez roślinę.
Roślinę można podlewać preparatami z siarczanem glinu lub ałunem potasowo - glinowym w stężeniu 2%. Można także zastosować gotowe nawozy zawierające glin, np. Agrecol - HORTENSJA niebieska - nawóz barwiący do hortensji, Intermag - Hortensja niebieska.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś kupiłam hortensję kwitnącą , tak więc nie ma wątpliwości co do koloru. Jest zdecydowanie niebieska ! A jaka z niej strojnisia! Choć bardzo mnie cieszy to muszęposadzić ją z tyłu domu bo tam jest najwięcej cienia. Obrazek Obrazek Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelino, dziękuję za informacje :D . Muszę kupić ten nawóz, inaczej moja nowa ślicznotka straci kolor swych kokardek.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No, faktycznie ślicznotka ta niebieska hortensja :shock: :D
I róża - ta łososiowa-różowa prezentuje się niezwykle dystyngowanie :)
Widać zmiany w Twoim ogrodzie Felu, i tak wiele egzotycznie brzmiących nazw przy ogladaniu fotek... :)
Dziękuję za wizytę u mnie i ciepły komentarz :)
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

niebieściuchny zakup - kolor jak z bajki :) Widziałam też piękne róże i begonie do pozazdroszczenia :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Grażynko. Co do zwierzątek to nie znam się :cry: . Podobnie ma się sprawa z roślinkami, ale w tym wypadku niewiedza nie jest taka grożna w skutkach. Właściwie to jestem na tym forum aby podziwiać cudze ogrody, podpatrywać i uczyć się. Twój należy do grupy tych zachwycających, chociażby ze względu na samą przestrzeń :shock: . Oczywiście ma też wiele innych walorów. Między innymi wyjątkowy jest tu staw. Nie jestem wielbicielką oczek wodnych. Nierzadko wydają się jakimś strasznie banalnym, często nawet kiczowatym naśladowaniem natury. No generarlnie to jestem na NIE. A tu oto proszę, staw. No może mały staw, ale nazwa „oczko wodne” w tym wypadku wydaje się wręcz niewłaściwa. Zdjęcia na str.45 są fantastyczne i jedno pozwoliłam sobie ukraść, to z nocną mgiełką. A wszystko to przez Ewę, bo jej się też podobało i ściągneła na swego kompa, no to ja też. No nie wiem czy teraz nie wyrzucisz mnie ze swego ogródka. Mniej na uwadze jednak fakt, iż Ty możesz w realu napawać się tym widokiem a u nas tylko kopia w kompie. Spędzam tu kolejny, trzeci dzień. Czytam Guciowe historie, podziwiam kwiatowe spektakle i wszystko to na tle niezwykłych scenerii Twojego imponującego ogrodu. ;:100
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

fela pisze:Dziś kupiłam hortensję kwitnącą , tak więc nie ma wątpliwości co do koloru. Jest zdecydowanie niebieska ! A jaka z niej strojnisia! Choć bardzo mnie cieszy to muszęposadzić ją z tyłu domu bo tam jest najwięcej cienia. Obrazek
O rany Felu, niesamowitą kupiłaś te hortensję niebiską, nie dość że kolor wspaniały to jeszcz kształt kwiatków niezwykły, śliczna, a na rabacie prezentuje sie niezwykle,.......
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kropelko,Agrazka też ma taką hortensję tylko lila-różową :D , one są takie śliczne , że aż graniczy to z kiczem. Pierwszy raz jak je zobaczyłam w sklepie to nie mogłam uwierzyć, że to prawdziwe :shock: .Były w najróżniejszych kolorach i różniły się także kształtem kwiatów.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko , przygotowuję posty w Wordzie, bo tylko tam mogę pisać z polską czcionką. Tym razem pomyliłam się i wkleiłam tekst przeznaczony dla Ciebie na moich stronach (trochę głupio :oops: ). Nie mogę tutaj tego usunąć, no więc drugi raz wkleiłam już prawidłowo u Ciebie.
Ogródek Feli
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”