Ogródek Magdy :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p
Od: 7 cze 2009, o 21:13

Post »

jaki kokornak! cudo, uwielbiam te duże liście. w starych ogrodach jest łatwiej, bo sporo jest zacienienia dzięki innym roślinom - i ja się pewnie kiedyś doczekam :lol:

piwonie przepiękne. mam jedną, obsiadłą przez mszyce, wczoraj je pryskałam :twisted: . te mrówki u mnie sobie założyły stołówkę :twisted:

a hortensja pnąca przepiękna! rzeczywiście kwiatki ma koronkowe. też mam, czy ją się przycina?
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Magda

Post »

Piwonie piękne masz Magdo, jak zakwitną i pogoda będzie podzielna, tzn. pół dnia pięknie i druga połowa ulewa to będziesz musiała im zapewnić laseczki.
Nadal maki dla mnie są zniewalające.
U mnie piwonie to już przekwitają, pozostał jeden krzew który kwitnie trochę póżniej.

Tak wyglądały u mnie piwonie tydzień temu

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Madziu pokazuj nadal maki , będe przychodzić je odwiedzać.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No kokornak ekstra, bardzo ładny. Lubię to pnącze ale jakoś rzadko je widuję.
Jakoś w ogóle pnącza nie cieszą się szczególnym uznaniem. :)
Jak już to wszędzie jest winorośl powojnik i wiciokrzewy ale kokornak to już rzadkość. :)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Madziu, ile Ty masz tych piwonii :shock: ??
Piękna hortensja :shock:
magdala

Post »

Mona74 pisze:
a hortensja pnąca przepiękna! rzeczywiście kwiatki ma koronkowe. też mam, czy ją się przycina?
Mona :D Nawet nie wiem czy ją trzeba przycinać -ja tego nie robiłam ,a kwiatek jest jedyny i pierwszy ..po dziewięciu latach od posadzenia.... :shock: :? :wink:

Krysiu :D - dziękuję za piwonie - a ta strzępiasta to jakaś specjalna odmiana? Maki pewnie pstryknę jeszcze ze dwa razy i będzie po makach...Ale warto było ,nieprawdaż?
A moje piwonie już dawno mają podpórki :D Przerabiałam nieraz kwiaty leżące na trawie... :? :?

Krzysiu
:D -rzeczywiście kokornak jest dość rzadko spotykany w ogrodach ,powiem szczerze ,że na żywo widuję go tylko w tym jednym ogrodzie ,no i u mnie :wink: ale to na razie "miniatura"..

Aniu :D policzyłam w myślach i piwonii mam chyba 11 krzaków ,ale nie mam wyszukanych odmian ,u mnie są te popularne .Jak czytam na forum ,to mi oczy wychodzą z orbit jakie odmiany posiadają niektóre ogrodniczki :shock: :shock:
A ja trafiłam do Twojego wątku różanego :D Ale jeszcze nie ujawniłam się tam. Po tych Waszych różanych rozmowach już wynegocjowałam małe miejsce na róże- pełne słońce i dobra ziemia (mąż mi oddał kawał swojego eksperymentalnego warzywniaka :wink: ). Muszę podszkolić się w odmianach róż:P :P :P

Magda.
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Chętnie podszkolę się z Tobą! Pokaż to miejsce, z różami kopozycyjnie można... wszystko!
:lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kokornak super! ja mam zaś pytanie odnośnie hortensji pnącej - po ilu latach zaczęła Ci kwitnąć?
Chciałabym obsadzić hortensją słup przed wejściem, a tam jest sporo cienia i zastanawiam się jak długo trzeba czekać na kwiaty...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
magdala

Post »

nigella pisze: Pokaż to miejsce, z różami kompozycyjnie można... wszystko!
:lol: :lol: :lol:
Hmm, może je najpierw przystosuję do zdjęcia :? Tam naprawdę jest dość "surowo" . To taki niewielki kawałek ,ale baardzo słoneczny :D
Na pewno chciałabym postawić coś pionowego - jakieś delikatne stylowe "rusztowanie". Chociaz teraz tak sobie pomyślałam ,że mogłabym zbudować tam w poprzek całej działki tzw, trejaż ...ale by było !!
Oczywiście z tym budowaniem - to zrobi mój mąż....
Magda
magdala

Post »

JLG pisze:Kokornak super! ja mam zaś pytanie odnośnie hortensji pnącej - po ilu latach zaczęła Ci kwitnąć?
Chciałabym obsadzić hortensją słup przed wejściem, a tam jest sporo cienia i zastanawiam się jak długo trzeba czekać na kwiaty...
Joasiu :) :) -moja hortensja to nie jest dobry przykład :oops: Tak jak pisałam -ona zakwitła po ...9 latach jednym kwiatem -dlatego tak się nad nim trzęsę :)
Ale to jakiś wybryk natury ,bo normalnie hortensja kwitnie od razu i obficie .Moja kuzynka miała kwiaty w pierwszym roku i potem juz zawsze. Tutaj na forum też czytałam ,że ta moja jest jakimś wyjątkiem...
Widziałam,że bardzo ładnie obrasta drzewa ,u mnie pnie się na ścianie drewnianego domku ,a miejsce posadzenia jest w zupełnym cieniu.

Joasiu -właśnie wpadłam do ogrodu Eweliny -są tam akurat zdjęcia pięknej hortensji pnącej,zobacz.
Magda.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Madziu, 11 piwonii to nie mała kolekcja :roll:
pewnie na następny sezon będzie ich dwa razy tyle... ;:112

bo tu faktycznie takie cuda pokazują..
nawet ja nie wiedziałam, że takie odmiany są :shock:

no, chyba, że się przerzucisz na róże.... :wink:
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Obrazek

Obrazek

wpadłam po uszy :lol: iryski sprawiają, że czuję się jak w niebie
Magda, Twoje piwonie piękne, te stare odmiany to klasyka i powinny być w każdym ogrodzie z duszą. Pamiętam jak kwitły u mojej babci w ogródku... Były piwonie, dalie i żółte floksy. U mnie nie ma piwonii, zawsze bałam się, że one mają jakieś specjalne wymagania. Ale patrząc na pączki tych kwiatów, a później podziwiając ich piękno, gdy się rozwiną, myślę, że muszę to zmienić.
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

jeszcze zapomniałam zapytać... co tam kwitnie na biało, na iryskowym zdjęciu?
I proszę o zdjęcie host. Widzę, że u Ciebie imponujące rozmiary osiągnęły.
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
magdala

Post »

Gosiu :D - rzeczywiście iryski są teraz w pełni kwitnienia. Jak kupiliśmy działkę ,znalazłam jedną kępę koło kompostu -rozsadziłam ją po działce i teraz jest 5 takich wielkich...

A dzisiaj w ogródku nadal wszystko fioletowe i rózowe: piwonie coraz lepiej....
Obrazek Obrazek
....z prawej pachnące gozdziki...
Obrazek Obrazek
....bodziszek....
Obrazek Obrazek

Chopin w pąku .... i truskawki -kiedy one dojrzeją???
Obrazek Obrazek

Krzewuszka...i Języczka pomaranczowa-podzieliłam starą roliśnę i te młode rosną ,że az miło patrzeć!!
Obrazek Obrazek

I moje najkochańsze "dziecko" sezonu -uratowany powojnik ,który idzie w górę !! Dziękuję (i nie ostatni raz) Hani55 ,która wypatrzyła u mnie tę biedę i poradziła jak go posadzić (a raczej w czym) :D :D
Obrazek

Dzisiaj na działce doświadczyłam czegoś zupełnie nowego....kosiłam kosą :shock: :shock:
Dół działki mamy zachaszczony ,kosiarka już tego nie wezmie ,a więc pożyczoną od sąsiada kosą kosiliśmy (na zmianę z mężem) zielsko. Tak na kilka metrów to fajne,ale jak pomyślałam sobie o hektarach pól ...Ciężka robota :? :?
magdala

Post »

gohna pisze:jeszcze zapomniałam zapytać... co tam kwitnie na biało, na iryskowym zdjęciu?
I proszę o zdjęcie host. Widzę, że u Ciebie imponujące rozmiary osiągnęły.
Gosiu :D -to resztki kaliny ,z bliska juz tak ładnie nie wyglądają....
Jutro pstryknę hosty ,ale ja mam właściwie dwa gatunki -szmaragdową i taką popularną ,którą rozmnożyłam już na kilka nowych . Wielkie są -to prawda :D
Magda.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

vertigo pisze:
magdala pisze:Moja Krzewuszka, która zawsze kwitła na różowo ,teraz tylko pączki ma różowawe ,a kwiaty zupełnie białe... :roll:
Czy coś jej brakuje ,może czegoś dosypać?
Obrazek
Magda.
to odmiana Candida - będzie różowieć w miarę przekwitania :wink: Początkowo kwiaty są białe, a za kilka dni zaczynają zmieniać barwę :wink:
Nie jestem pewna, czy to Candida. Zobacz Moni na liście - są węższe, ciemniejsze chyba, i z takim jakby obrzeżem jasnym (białym?). Tak mi się wydaje z foty. Ja mam podobną, też się zmieniają kolorki kwiatków. Tylko nie pamiętam, jaki kolor mają w pąkach :roll:

Kupowałam to jako nana variegata (choć w większości źródeł foty prezentują wyraźniejsze przebarwienia na brzegach liści). Ale tu na przykład są wąskie
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”