U mnie wieczór pod znakiem deszczu
Moja familokowa oaza spokoju cz.1
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
HALINKO witam w oazie cieszę się ,że Hania rozpoznała moją różę . EWA-EWKAPAW ma tę samą i akuratnie tam też czytałam . Muszę się u niej podziękować . Zaraz jutro sobie wstawię kartkę do niej . Słodkich snów .
BASIU u mnie też padało ,ale jest cieplutko i dobrze z tym ciepłem ,bo ten deszcz na pewno szybciej wyparuje . słodkich snów
BASIU u mnie też padało ,ale jest cieplutko i dobrze z tym ciepłem ,bo ten deszcz na pewno szybciej wyparuje . słodkich snów
- iwonaxp
- 1000p

- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj kochana
co to za cudo ?

jakoś tak podobne do naparstnicy
ale ona nie ma tak kielichów wokół łodyżki.
Różyczki pięknie ci kwitną u mnie też już ładnie się rozkwitły ale ciągle brak mi czasu by porobić fotki.Wczoraj całe popołudnie sprzątałam ogród tj koszenie , podkaszanie , pielenie, okopywanie
Jutro koło mnie idzie procesja więc ogród musi wyglądać nienagannie
))))hahaah- żartowałam bo... buduję ogród tak naprawdę dla siebie a nie dla pieszych chodzących uliczką ;) \Może to głupie ale chciałabym właśnie żeby w ogóle z ulicy nie było wglądu na posesję byłby wtedy taki tajemniczy i intymny:) niestety usytuowanie działki nie pozwala na to 
co to za cudo ?

jakoś tak podobne do naparstnicy
Różyczki pięknie ci kwitną u mnie też już ładnie się rozkwitły ale ciągle brak mi czasu by porobić fotki.Wczoraj całe popołudnie sprzątałam ogród tj koszenie , podkaszanie , pielenie, okopywanie
Witaj Jadzieńko
Moje naparstnice jeszcze nie kwitną , ale lada dzień
też zobaczę ich kwiaty już nie mogę się doczekać ,bardzo lubię te kwiatki a dzięki Izuni i Kasi mam je na działce . Jadziu mam prośbę jeśli się okaże ,że nie mam takiego koloru naparstnicy czy mogę liczyć na parę nasionek z Twojej
Jeśli będą Ci się podobały moje kolory to też chętnie się podzielę .
Moje naparstnice jeszcze nie kwitną , ale lada dzień
- JAKUCH

JADZIU kochanie nie ma sprawy dobrze ,że wczoraj zauważyłam ,że ciemiernik już wypuścił swoje nasionka więc szybko je pozbierałam do doniczki gdyż inaczej na pewno mrówki by je zagospodarowały [zaraz obok jest mrowisko ] Wtedy na pewno miała bym po nasionkach ,a tak mogą się czuć bezpiecznie w doniczce . Pozbieram nasionka ,bo jak będę robiła płot to nie wiadomo czy się nie zniszczą . Każdy kolor w osobną torebkę .
IWONKO to naparstnica wielkolud ma prawie 1,80 a w niej pszczółka na obiadku . U mnie cały dzień pada tylko rano było bez . Iwonko przed naszym domem jest ołtarz więc też trzeba trochę posprzątać . A jak tu coś robić jak padzy i padzy
EDYTKO naparstnice też mam pierwszy rok zawsze mi się podobały ,bo ma je sąsiadka ,ale dopiero na forum dowiedziałam się co to za kwiatek . Teraz jak mówię starszej sąsiadce jak jaki kwiat się nazywa to ona mówi "no tak pani to wie z komputera "a ja już nie mam głowy do nazw . Ma 83 lata ,ale praktycznie sama zasuwa w ogródku [też bym tak chciała] . Dziewczyny cieszę się z odwiedzin . Dzisiaj polałam mlekiem ogórki i pomidory nie wiem po co jak deszcz to zaraz zmył

IWONKO to naparstnica wielkolud ma prawie 1,80 a w niej pszczółka na obiadku . U mnie cały dzień pada tylko rano było bez . Iwonko przed naszym domem jest ołtarz więc też trzeba trochę posprzątać . A jak tu coś robić jak padzy i padzy
EDYTKO naparstnice też mam pierwszy rok zawsze mi się podobały ,bo ma je sąsiadka ,ale dopiero na forum dowiedziałam się co to za kwiatek . Teraz jak mówię starszej sąsiadce jak jaki kwiat się nazywa to ona mówi "no tak pani to wie z komputera "a ja już nie mam głowy do nazw . Ma 83 lata ,ale praktycznie sama zasuwa w ogródku [też bym tak chciała] . Dziewczyny cieszę się z odwiedzin . Dzisiaj polałam mlekiem ogórki i pomidory nie wiem po co jak deszcz to zaraz zmył

- EwkaEs

- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Witaj Jadziu-piękne te róże w kroplach deszczu.Naparstnica podpisana OBIADEK -ta z pszczołą przepiękna i jakaś bardzo wysokiego wzrostu. Byłam na placu, truskawki nawet po 2.80,kupiłam kozaki-pudełko samych młodziutkich czapeczek za 10 zł, będą z jajecznicą.Szparagi też kupiłam same główki na zupę i piękne jasnoróżowe piwonie do wazonu koło obrazu św., bo pod oknami przejdzie procesja.Do ogrodu mikołajka alpejskiego(znałam tylko nadmorskiego, muszę o nim poczytać)i trzy aksamitki do uzupełnienia obrzeża grządki.Po truskawki zamierzałam pójść osobno,ale u nas przeszła potężna burza i trochę z gradem,obłamała gałęzie drzew, pozrzucała kwiatki z balkonów.No i nie ma po co wracać. Widzę,że pogodę mamy w całej Polsce podobną.
Czy u Was także zabiera się brzozowe gałązki zdobiące ołtarze do domu by zapewnić dobrobyt i szczęście rodzinne?U nas przed Bazyliką Mariacką przy rozbieraniu ołtarza emerytki toczą zażarte boje o te gałązki i kwiatki.
Czy u Was także zabiera się brzozowe gałązki zdobiące ołtarze do domu by zapewnić dobrobyt i szczęście rodzinne?U nas przed Bazyliką Mariacką przy rozbieraniu ołtarza emerytki toczą zażarte boje o te gałązki i kwiatki.
- JAKUCH

EWUNIU u nas nie ma takiej tradycji . Prze domem w którym mieszkam jest każdego roku ołtarz . Teraz już od paru lat młodzież zajmuje się tym ołtarzem ,ale brzozowych gałązek tam nie ma . Są tylko kwiatki i te po procesji zabierają do kościoła . Muszę wcześniej wstać ,żeby trochę drzwi do klatki przyozdobić ,gdyż administracja nic nie dba . Nie malowali ich już chyba ze 20 lat i to wszystko niszczeje . Tak dbają o nie swoje ,ale tylko podnoszą czynsze . Właśnie teraz widziałam w telewizji maż mnie specjalnie zawołał ,bo marudzę ,że wciąż leje i mi wszystko pognije . A co mają powiedzieć ci ludzie co wszystko stracili . Ma rację no ale wszystkiego żal . U mnie jeszcze nie zauważyłam grzybków na bazarze ,ale mi narobiłaś smaku na te grzybki . Uwielbiam ale takie bez jajka tylko same grzybki ewentualnie do tego czerwona papryka tak bardziej na ostro . EWO aksamitki są bardzo dekoracyjne w ubiegłym roku miałam ich dość sporo w ogródku i myślałam ,że się same wysiały ,ale nic z tego . Mikołajka kupiłam w ubiegłym roku i jest bezproblemowy i jak przekwitnął wysiałam dzisiaj zauważyłam dość sporo sadzonek więc je popikowałam wysiałam też w ubiegłym roku nasionka z przekwitniętego KROPLIKA i też widzę parę ładnych sadzonek . Dzisiaj na bazarze były truskawki 5 zł. za koszyczek ale nie kupowałam . Ale się rozpisałam . Dziękuje za odwiedzinki
Jadziu moje amarylisy sadziłam w kwietniu do ziemi i dopiero teraz zakwitły.
Myślałam że już w tym roku nie będą miały kwiatów a tiu niespodzianka.Dostałam
też od znajomej ismene białą 4 cebulki i dwie mają kwiaty jeszcze nie kwitną.
Co to za róża Kristalperle nie słyszałam o takiej.Jaka ona jest w wielkości
i kolorze.
Myślałam że już w tym roku nie będą miały kwiatów a tiu niespodzianka.Dostałam
też od znajomej ismene białą 4 cebulki i dwie mają kwiaty jeszcze nie kwitną.
Co to za róża Kristalperle nie słyszałam o takiej.Jaka ona jest w wielkości
i kolorze.
- bogusia177

- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- JAKUCH

SABINKO to żółte to czosnek złocisty . Wiesiołków mam bardzo dużo nasadzonych ,bo to bardzo wdzięczne kwiatki i przyciągają pszczoły
BOGUSIU naparstnice wyrosły na 1,80 aż się wystraszyłam ,że są takie wielgachne natomiast mam też w innym miejscu i tam są mniejsze . Trzmiele przylatują wypijają nektar i kwiatki zaraz odpadają . Ja mam liatrę taką lila to chyba jest najbardziej pospolity kolor .
Danusiu jest to biała róża przywiozłam ją z Niemiec i na etykiecie tak pisze . Zapach ma nieziemski i dlatego ją kupiłam ze względu na ten zapach . Płatki ma bardzo delikatne a po tych deszczach wygląda nieszczególnie dostojnie . Mam ją dopiero od ubiegłego roku musiała się dopiero zaaklimatyzować . Nie wiem do jakiej wysokości urośnie na razie ma około 70 cm jest to róża rabatowa .
MARYSIU u nas też nie lepsza pogoda bardzo kapryśna . Różyczki na pewno już zakwitły . Cieszę się z Waszych odwiedzin . Dzisiaj porobiłam rano parę zdjęć . Nareszcie zaczyna otwierac kwiaty pnąca BLUE WIND oto ona ukochana mszyc

BOGUSIU naparstnice wyrosły na 1,80 aż się wystraszyłam ,że są takie wielgachne natomiast mam też w innym miejscu i tam są mniejsze . Trzmiele przylatują wypijają nektar i kwiatki zaraz odpadają . Ja mam liatrę taką lila to chyba jest najbardziej pospolity kolor .
Danusiu jest to biała róża przywiozłam ją z Niemiec i na etykiecie tak pisze . Zapach ma nieziemski i dlatego ją kupiłam ze względu na ten zapach . Płatki ma bardzo delikatne a po tych deszczach wygląda nieszczególnie dostojnie . Mam ją dopiero od ubiegłego roku musiała się dopiero zaaklimatyzować . Nie wiem do jakiej wysokości urośnie na razie ma około 70 cm jest to róża rabatowa .
MARYSIU u nas też nie lepsza pogoda bardzo kapryśna . Różyczki na pewno już zakwitły . Cieszę się z Waszych odwiedzin . Dzisiaj porobiłam rano parę zdjęć . Nareszcie zaczyna otwierac kwiaty pnąca BLUE WIND oto ona ukochana mszyc