Mój ogród - moja pasja.
-
elsi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hm, za 12,50???
-też bym kupiła. Choć martwiłabym się, że u mnie przemarznie.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
-
sterlizja36
- 500p

- Od: 14 paź 2008, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Magnolię zakupiłam jako niespodziankę,jednak przemarzła z mojej winy bo zostawiłam ją w donicy i słabo okryłam korzeńKalmia pisze:Witaj, sterlizja36!
A jaka to była odmiana magnolii, która przemarzła? U mnie bardzo humorzasta jest m. 'Nigra'.
Jaki kolor p. drzewiastej zakupiłaś?
Zapomniałabym napisać że hosty masz piękne ,liście mają piękną kolorystykę.Dereń to ci się w super cenie udało kupić.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
Elu, no, kupiłam, jak zobaczyłam to nie mogłam się oprzeć, cena też sprzyjała...
Teraz się zastanawiam, gdzie posadzić? Tyle roślin już mam czekających na posadzenie...
Mam także 2 cornus florida od 3-ch lat, ale jeszcze nie kwitły. Zimują bez uszczerbku, ale rosną w dobrym miejscu.
sterlizja36, szkoda, że tą swoją magnolię nie wkopałaś razem z doniczką do ziemi, miała by więcej szans na przezimowanie. Mój kielichowiec chiński przezimował i rośnie całkiem dobrze, rośnie przy ogrodzeniu, w zacisznym miejscu. Zrobię zdjęcie jak tam pojadę. Może nie ma zbyt wielkich przyrostów, ale jego wygląd jest całkiem w porządku. Może ten twój został zaatakowany przez chorobę grzybową? Pokaż koniecznie zdjęcie, może nasi specjaliści poradzą, jak go ratować.
Teraz się zastanawiam, gdzie posadzić? Tyle roślin już mam czekających na posadzenie...
Mam także 2 cornus florida od 3-ch lat, ale jeszcze nie kwitły. Zimują bez uszczerbku, ale rosną w dobrym miejscu.
sterlizja36, szkoda, że tą swoją magnolię nie wkopałaś razem z doniczką do ziemi, miała by więcej szans na przezimowanie. Mój kielichowiec chiński przezimował i rośnie całkiem dobrze, rośnie przy ogrodzeniu, w zacisznym miejscu. Zrobię zdjęcie jak tam pojadę. Może nie ma zbyt wielkich przyrostów, ale jego wygląd jest całkiem w porządku. Może ten twój został zaatakowany przez chorobę grzybową? Pokaż koniecznie zdjęcie, może nasi specjaliści poradzą, jak go ratować.
-
sterlizja36
- 500p

- Od: 14 paź 2008, o 18:57
Dziękuję za odpowidż Kalmio.Dzisiaj w końcu zrobiłam zdjęcia i dam je ekspertom do obejrzenia.Magnolię jeszcze sobie kupię ale najpierw muszę dosadzić troch roślin aby miała zaciszniej,bo na moim "wygwizdowie" z pewnością by nie zakwitła.Właśnie dlatego trzymałam ją w donicy.po prostu nie doczytałam o niej ,że ma wrażliwe korzenie.Mam nauczkę na przyszłą zimę 
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
Ale cuda
Takiej różnorodności odmian peoni jeszcze nie widziałam. A hosty? Moje marzenie.
Czy pamiętasz ich nazwy?
[quote="Kalmia"]

[/qute]
Takiej różnorodności odmian peoni jeszcze nie widziałam. A hosty? Moje marzenie.
Czy pamiętasz ich nazwy?
[quote="Kalmia"]

[/qute]Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
- jadzia123
- 200p

- Od: 27 sie 2008, o 12:16
Kalmio, ja dostanę " kręćka", jak nie zdobędę białego łubinu
Zdobyłam kremowy, ale to nie to samo, jak nigdzie nie znajdę, to będę Ciebie męczyła o zebranie nasionek
A funkie masz bombowe ...
Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Ogródek Jadzi 123.
Witajcie, dziewczyny!
Miło Was widzieć u mnie!
Przepraszam, że odpowiadam z opóźnieniem.
Alll, ja mam pospolite odmiany host, nic wyjatkowego (wszystkie kupione w sklepie ogr. niedaleko domu), ale w tym roku bardzo ładnie się rozrosły i wygladają całkiem atrakcyjnie...
zdjęcie nr 1 'Great Expectation'
zdjęcie nr 2 'Halcyon'
zdjęcie nr 3 znowu 'Halcyon' po lewej stronie
zdjęcie nr 4 'Sum and Substance' po lewej stronie
zdjęcie nr 5 kalmia latifolia 'Dr Muras'
zdjęcie nr 6 'Halcyon'
zdjęcie nr 7 'Elegans' i Wide Brim'
zdjęcie nr 8 'Abiqua Moonbeam'
zdjęcie nr 9 ''Pacific Blue Edger'
zdjęcie nr 10 klematis 'Niobe' ale nie jestem pewna
zdjęcie nr 11 'Sum and Substance' i prawdopodobnie 'Blue Umbrella' (jest gigantyczna)
zdjęcie 12 p. 'Władysława'
zdjęcie 13 znowu ' Władysława'
zdjęcie 14 i znowu 'Władysława', w tym roku niezwykle piekna
zdjęcie 15 p. 'Karl Rosenfield'
zdjecie 16 łubin biały
zdjęcie 17 łubin biały i p. 'Ursyn Niemcewicz'
zdjęcie 18 znowu łubin i 'Ursyn N.'
jadzia123, oczywiście pozbieram nasionka dla Ciebie z białego łubinu.
Mona74, dziękuję bardzo i zapraszam serdecznie!
vertigo, dzięki za odwiedzinki, ja u Ciebie często bywam
marpa, dzięki za miłe słowa, ale w tym roku dużo mniej dbam o ogród, niestety...
Miło Was widzieć u mnie!
Przepraszam, że odpowiadam z opóźnieniem.
Alll, ja mam pospolite odmiany host, nic wyjatkowego (wszystkie kupione w sklepie ogr. niedaleko domu), ale w tym roku bardzo ładnie się rozrosły i wygladają całkiem atrakcyjnie...
zdjęcie nr 1 'Great Expectation'
zdjęcie nr 2 'Halcyon'
zdjęcie nr 3 znowu 'Halcyon' po lewej stronie
zdjęcie nr 4 'Sum and Substance' po lewej stronie
zdjęcie nr 5 kalmia latifolia 'Dr Muras'
zdjęcie nr 6 'Halcyon'
zdjęcie nr 7 'Elegans' i Wide Brim'
zdjęcie nr 8 'Abiqua Moonbeam'
zdjęcie nr 9 ''Pacific Blue Edger'
zdjęcie nr 10 klematis 'Niobe' ale nie jestem pewna
zdjęcie nr 11 'Sum and Substance' i prawdopodobnie 'Blue Umbrella' (jest gigantyczna)
zdjęcie 12 p. 'Władysława'
zdjęcie 13 znowu ' Władysława'
zdjęcie 14 i znowu 'Władysława', w tym roku niezwykle piekna
zdjęcie 15 p. 'Karl Rosenfield'
zdjecie 16 łubin biały
zdjęcie 17 łubin biały i p. 'Ursyn Niemcewicz'
zdjęcie 18 znowu łubin i 'Ursyn N.'
jadzia123, oczywiście pozbieram nasionka dla Ciebie z białego łubinu.
Mona74, dziękuję bardzo i zapraszam serdecznie!
vertigo, dzięki za odwiedzinki, ja u Ciebie często bywam
marpa, dzięki za miłe słowa, ale w tym roku dużo mniej dbam o ogród, niestety...
- jadzia123
- 200p

- Od: 27 sie 2008, o 12:16
No byłabym nieszczera, żeby nie powiedzieć, że po cichutku liczyłam na Ciebie
. Za ok. dwa tygodnie mam zajrzeć do zaprzyjaźnionego punktu z rozsadą, mają się ukazać kolorki łubinów. Udanego dnia, Jadzia.
Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Ogródek Jadzi 123.
Witaj, Jadziu!
Ja ostatnio posiałam do doniczek łubiny o niebieskim i czerwonym kolorze (nazwy odmian mam zapisane). Zobaczę, co z tego wyjdzie. Też mnie wzięło na łubiny
A ten mój biały rzeczywiście bardzo ładnie się prezentuje, więc koniecznie pozbieram nasionka w tym roku, bo to chyba już ostatni rok życia tego łubinu, więc nasionka będziesz miała jak w banku

Ja ostatnio posiałam do doniczek łubiny o niebieskim i czerwonym kolorze (nazwy odmian mam zapisane). Zobaczę, co z tego wyjdzie. Też mnie wzięło na łubiny