Ogródek EdytyB - początki amatora

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

masz rację, peonie są przepiękne i tak pięknie pachną, i niestety są dość drogie, ja tez mam kilka ale na razie mają tylko pączki, u mnie wszystko zaczyna kwitnąć później

pozdrawiam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

URSZULKO u mnie już jest tak mokro ,że musiałam już wyciągnąćtulipany ,bo by zgniły normalnie była na nich pleśń i nie wiem czy nie powinnam jakimś preparatem grzybowym ich potraktować . Ta RUMBA mo piękny kolor inne też /. Masz super teściową . Słodkich snów
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45

Post »

Edziu ależ TY teraz jestes różana panienka :)
a jaka do tego kolorowa i pachnąca :) :)
tak poważnie to super róże.
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Edytko 20 róż ;:154 , toż to normalnie hurtownia, a do tego jakie piękne kolory sie zapowiadają. Ciągle mnie fascynują te łany piwonii.Kurde u mnie też deszczu ponad normę a do tego zapowiadają na dziś przymrozek do -2, a w środę grad padał.Może ja się nie znam ale czy tak wygląda ocieplenie klimatu? :?:
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Edytko dawno u Ciebie nie byłam, ale łan pinowi ślicznie wyglądają. Pisałaś czy goździki będą na drugi rok, zostawiłam w ubiegłym roki i przetrwały zimę. Myślę że powinny przetrwać chyba że to jakaś inna odmiana. Na wiosnę przycięłam, niedługo powinny zakwitnąć. Zdziwiłam się bo są raczej jednoroczne.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Panie bardzo serdecznie
Prze te wolne dni nie niewiele zrobiłam w ogrodzie, trochę chemii na mszyce, trochę odżywki doliściennej na iglaki, wsadzilam podarunki od Grzesia i Zanny i tyle,
Peonie pokładają się od deszczu, brzegi liści brązowieją z wilgoci, róże rakie nijakie jak juz rozwinęła jedna pąki to deszcz skutecznie zbił płatki, tylko trawa jest wdzięczna za tę ilość wody.
Ula ja jak na razie nie moge dzielić się peoniami ponieważ należą do babci i te łany to jej zasługa, ja mam tylko 1 krzak - gratis z www.cebule.pl - ma malutki pąk,
Jakuch właśnie ja też powinnam tulipany wygrzebać z ziemi i przesuszyć - podobno dobrze jest kapać je w wodzie z mydłem potasowym , odkaża. Róża Rumba jest piękna szkoda tylko, że taka mała zostanie.
Własnie powiedzieli w radiu że będzie ciepły tydzień :!: :D

Haniu , Mirko różyczek u mnie troche jest ale gdzie mi do dziewczyn z wątków różanych - tam po 50 odmian mają :)
Ja nawet nie znam nazw tych swoich. Jednak najważniejsze żeby pieknie rosły :)

Mirko - tak wlaśnie wygląda ocieplenie - pogodowe warjacje :D
Aniu ja miałam nadzieję, ze te goździki będa się wysiewały, strasznie mi sie podobają, tylko te pstrokaty jest jednoroczny.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak przekwitną paskudnie wyglądają, warto jednak zostawić na nasienie bez problemu można wysiać i zejdą na następny rok. Mam krzaczek z bródkowych niespotykany z oddalenia widać ciemne bordo, nawet odcień liści i pędów ma taki odcień. Pomiędzy jasnymi listkami innych bylin jest ładny kontrast.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anna11 pisze:Jak przekwitną paskudnie wyglądają, warto jednak zostawić na nasienie bez problemu można wysiać i zejdą na następny rok. Mam krzaczek z bródkowych niespotykany z oddalenia widać ciemne bordo, nawet odcień liści i pędów ma taki odcień. Pomiędzy jasnymi listkami innych bylin jest ładny kontrast.
Zobaczymy, same się wysieją czy tez musze zebrać nasionka? Tylko jak? i koedy :?
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasionka zbiera się w pogodny dzień, trzeba przechowywać w papierowej torebce w miejscu suchym. Jak przekwitną pąki kwiatowe zrobią się brązowe, będzie torebka nasienna najlepiej rozgnieść w palcach nasionka powinny się rozsypać. Gdy są złe mają biały kolor. Możesz też zostawić krzaczek do wiosny nasiona same się wysieją i zejdą. Z nasion jednorocznych można wszystkie zbierać na następny sezon niektóre same się wysiewają i nie straszne im wiosenne przymrozki. Sama sieje się kleome ciernista, godecja,klarkia wytworna,ubiorek gorzki i okółkowy, tytoń oskrzydlony. Najpopularniejsze do zbierania są aksamitki najlepiej wysiać je na początku Maja zejdą po zimnej zośce.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja ztym wysiewniem to mam kiepskie rezylyaty, jedyne co to udaje mi się z zksamitkami i maciejką :lol:
Chyba zostawię , żeby same się siały. Co będzie to będzie.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Witaj Edytko!

Mam takie same goździki z zeszłego roku.
Ładnie przezimowały i jeden ma już kwiatowe pączki.
Drugi choć taki sam jest troszkę dziwny.
Na łodygach powypuszczał szczepki,jest ich dużo.Nawet się zastanawiałam czy ich nie oddzielić.
Ale na razie są malutkie,chyba trochę poczekam.

Nikt mi nie potrafi odpowiedzieć na pytanie czy to są wieloletnie goździki :(
A też bym chciała wiedzieć.Bo są cudne!!!
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Edytko piękny szpaler piwonii. No i te róże, moje jeszcze w pakach ale mam nadzieję, ze niedługo sie rozwiną.
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Edytko piękny szpaler piwonii.. wybrażam sobie ich zapach...
Moja zakwitła jednym kwiatem...i nie moge się na niego napatrzeć i nacieszyć nim :)
z uśmiechami Iza
u liski
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Panie - jak miło, ze wpadłyście na chwilkę :)

Piwonie super kwitna tylko położone od deszczu,
Róże zaczynają pokazywać swoje piękno mam nadzieję, ze niedługo zaszczycą mnie swoim widokiem.

Robiłam trochę porządków na rabacie zacienionej i doszłam do wniosku, że strasznie na niej pusto :( Musze dokupić kilka cieniolubnych roslinej. A miałam zbastować.

I jeszcze wczoraj kosiarka zaczęła szwankować :twisted:
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Witaj Edytko :)

Niedźwiecie futro a raczej fotka na moim wątku to nie moje kochana .Owszem posiadam te trawę i wygląda ślicznie właśnie podobnie jak na tej fotce .Pokażę wam jak zrobię zdjęcie :)
Uważam ze warto ja kupić mimo iż sadzony były bardzo marniutkie ale w ciągu jednego sezonu już pozwalają cieszyć oko urokiem :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”