U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Frida ta nalewka różano-imbirowa wygląda na szalenie zdrową. Niestety nie mam ususzonej róży, ale wpisuję w kajeciku pod odpowiednim miesiącem by zrobic ją za rok.
Placki muszą poczekać na piątek.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Ewo, większość nalewek to samo zdrowie + oczywista przyjemność dla oka i podniebienia.
Owoc róży można kupić w zielarskim, tylko koniecznie całą, nie mieloną.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Frido-cenna informacja, spytam w Herbapolu .
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu,
dotarłam do Twojego pożywnego postu, coś mamy wspólnego ja tez bardzo lubie robic różne naleweczki i przeróżne potrawy z cukini i kabaczków , nawet miałam trzy cukinki posadzone na ogródku więc do końca pażdziernika miałam swoje świeże warzywko, zaimponowałaś mi chlebkiem i rogalikami wyglądaja smakowicie,
Pozdrawiam
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj tylko się pochwalę
najpierw rybą faszerowaną w galarecie - Bogusia2 mnie zmobilizowała - a oto rezultat,
Obrazek

... i ciasteczka cynamonowe - łatwe i szybkie w wykonaniu, można je ozdabiać i wieszać na choince
+- 20 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 dag otrąb pszennych, 12 dag cukru pudru, 12 dag masła (margaryny), 1 jajko, 1 łyżeczka cynamonu, sok i otarta skórka z połowy cytryny.
Wymieszać mąkę z otrębami i proszkiem do pieczenia. Utrzeć tłuszcz z cukrem i jajkiem, dodać cynamon. Połączyć z mieszanką mąki, dodać otartą skórkę i sok z cytryny.
Ciasto powinno być miękkie, takie kluskowe. W razie potrzeby dodać ciutkę mąki lub odrobinę mleka. Włożyć na godzinę do lodówki.
Obrazek
Obrazek

W ubiegłym tygodniu zrobiłam do czerwonego barszczu takie ślimaczki z ciasta drożdżowego. Z sosem pomidorowym (mój domowy) i serem.
Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I ta cudowna ryba faszerowana i w galarecie aż w Ząbkach!
A u nas jak co roku karp smażony niestety.Chyba,że sobie kupię po żydowsku albo w galarecie na przetrwanie do wieczerzy, późnej wieczerzy....
A przepis na te ciasteczka wykorzystam na Nowy Rok.Dzięki!
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam,
No no Danusiu szkodaże nie wiedziałam wczesniej że takie rybki robisz? pychota a ja musiałam zamówić półmisek ,
Pozdrowionka
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zajęta rozlicznymi nowymi zajęciami (nowa praca + chałturki) oraz ogrodem zupełnie zaniedbałam wątek kulinarny.
Zapominalskim, zapracowanym i roztargnionym przypominam, że to już ostatni dzwonek na zbiór młodych pędów sosny (przyrostów). Ja też w tym roku nieco spóźniona, ale nastawiłam.
Obrazek Informacyjnie dodam, że z około 1 kg pędów uzyskuje się 2 l gotowej nalewki. Najzdrowsza posłodzona miodem, pożądany dodatek soku z cytryny. Przyda się na jesienne i zimowe bóle gardła, nieżyty dróg odechowych, kaszel.

I coś na obiad - banalne kopytka w nowej odsłonie - na kolorowo, polane masełkiem szałwiowym.
Obrazek Ten różowy kolorek powstał po dodaniu odrobiny koncentratu buraczanego, pomarańczowy - koncentratu pomidorowego. Szałwia z ogrodu, listki usmażone w maśle są pyszne i chrupiące.
Miały być jeszcze zielone ze szpinakiem, ale szpinak "wyszedł".

Pozdrawiam smacznie, Danuta
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu,
Z mojej kosodrzewinki zebrałam tylko ledwo denko małego słoiczka i zasypałam cukrem myśląc, że później to zaleję alkoholem, co robi brak wiedzy ?
Ty jesteś wielka specjalistka od nalewek, człowiek sie całe życie uczy i głupi umiera
Pozdrowionka
PS.
Fajne kopytka
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Frido- pędy przyrostowe macerujesz w alkoholu?Dziś mam mieć,ale podobno niewiele.
Kolorowe kopytka z masełkiem szałwiowym wyglądają smakowicie,dobry pomysł.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Ewo, w alkoholu, ok. 60% - staram się wybrać młodziutkie, bo wówczas nalewka jest smaczna.
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Frido zaczynam robić ratafię. Masz swój wypróbowany sposób?
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko, na ratafię już czas, bo właśnie są truskawki. Ja wrzucam systematycznie owoce, mniej więcej jednakową ilość (wagowo), zalewam alkoholem 60-65% (rozcieńczam spirytus). Trzeba dbać, aby owoce były zakryte płynem, nie wystawiać na działanie promieni słonecznych. Potem odlewam nalew, a owoce zasypuję cukrem, umiarkowanie, bo my nie lubimy słodkiego. Jak cukier się rozpuści, trzeba zlać powstały syrop i połączyć z uprzednio zlanym nalewem owocowym. Uwaga! Wlewa się nalew do syropu, wg zasady mocniejsze do słabszego (jak w szkole nas uczyli: kwas do wody). Pozostałe po ratafii owoce można zalać wódką i po dwóch miesiącach masz pyszny likierek.
I jeszcze taka uwaga: nie dawać do ratafii owoców, których nie lubimy, nie dodawać ziół, płatków kwiatowych, czubków sosny, skórek z cytrusów - spaskudzą smak.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Frido-to bardzo cenne uwagi o robieniu ratafii.Dziękuję.Truskawki wprawdzie po 4 zł, ale z mokrego.Kupuję tylklo tyle co do zjedzenia na jeden raz.Nie wiem czy coś z truskawek zrobię w tym roku.
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

O rety, nie dość, że zgłodniałam, to i ... pić mi się chce ;:13 .
Wspaniała strona, na pewno skorzystam.
Dzięki za super przepisy.
Ja jak na razie dzięki działce nauczyłam się robic syropy z mlecza, sosny i pigwy, a nalewkę zrobiłam pierwszy raz w tamtym sezonie z pigwy - pychota.
podłoże z cukinii robię z trochę innymi składnikami, ale na ten Twój już mi ślinka leci ;:13
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”