Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
motorola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lis 2008, o 14:45

Alocasia Polly c.d

Post »

Witam ponownie.
Od ostatniego postu minęło już trochę czasu i powiem tak:
z poprzedniej (pokazanej na zdjęciach) kolby nic się "nie urodziło" więc nie mam czym się chwalić jeśłi chodzi o nowe zdjęcia.
Ale w międzyczasie ursły 3 nowe liście, dwa obumarły i pokazały się -jednocześnie-dwie nowe kolby kwiatowe. Jedna tzn. ta wystająca część wygląda jak poprzednia czyli jak z korka a w tej drugiej - wygląda jak nierozwinięty jeszcze kwiat skrzydłokwiata - jest biała.

Może ktoś z Was wie coś więcej na temat tych tajemniczych kolb kwiatowych itd.?

No nic, przynajmniej w/w skrzydłokwiat wypuścił mi 4 piękne białe kwiatki :)

Pozdrawiam i życzę WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie kilka dni temu dostalismy Alokazję w prezencie :D
Teraz wygląda rewelacyjnie ale po przeczytaniu wątku zaczynam mieć wątpliwości czy uda mi się ją utrzymać w takim stanie :roll:
Czy powinnam ją przesadzić?Jak z nawożeniem-rodzaj nawozu i terminowość?Czy mogą być pałeczki?
Liście są bardzo dekoracyjne a do tego jeszcze kwitnie :shock:
Czy jest ona wrażliwa na przeciągi?
Obrazek
Awatar użytkownika
Madeleine
100p
100p
Od: 27 kwie 2009, o 22:40

Post »

A czemu ma się nie udać? To jedna z moich ulubionych roślin, mam alokazję która została odratowana z samego zalanego wodą kłącza (po prostu zabrałam je osobie która zamierzała wyrzucic na smietnik). Moja alokazja stoi na wystawie południowej, ale nie w słońcu, tylko w zacienionym miejscu- ma duzo światła ale nigdy nie jest pozpośrednio nasłoneczniona. Lubi wilgotno, ale nie zalanie- w lecie podlewałam ją co dwa dni wodą z filtra Brita i dostawała nawóz substral mniej wiecej co dwa tygodnie. W zimie oczywiście podlewana rzadziej.
Nie lubi przeciągów i przychłodzenia. Lubi pryskanie wodą albo żeby ustawic obok miseczkę z wodą- to zwiększa wilgotność powietrza. jeśli chodzi o ziemię, to moja ma mieszankę ziemi kupnej kwiatowej, do tego dodałam torf i perlit. Ogólnie uważam że nie jest trudna, jeśli nie ma jakis extremalnych zabniedbań. Moja odwdzięczyła się kwitnieniem (podobno rzadkie w mieszkaniu...)
Obrazek
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Madeleine :D
To,że trudna-wyciągnęłam takie wnioski po przeczytaniu o niej na forum :roll:
Nawóz?Czy do liściastych(podejrzewam ten) czy kwitnących?
Czy warto postawić ją na podstawce z wilgotnym keramzytem(jak storczyki)?
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

No i mam kłopot :(
Po wnikliwej obserwacji dostrzegłam rdzawe plamki na liściach,które sie powiększają.Jaka może byc tego przyczyna i co robić?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
edytqa
100p
100p
Od: 9 paź 2007, o 20:54

Post »

U mnie zaczęło się tak samo.
Wszyscy twierdzili, że to przelanie.
Jednak wyczytałam gdzieś o wzajemnym działaniu na siebie różnych kwiatków i po przestawieniu z dala od paprotki plamy przestały się powiększać.
Jednak jak na razie jest to jedyny plus, nie wypuściła na razie nowych listków i wygląda jak wyglądała.
"Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia!" Wilhelm Raabe, pseud. Jakob Corvinus
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Bardzo Ci dziękuję :D
U mnie przelanie jest również wykluczone(tylko go zraszałam) a stoi tuż przy paprotce :oops: :evil:
Lecę natychmiast przestawić :D
Tak z ciekawości masz może jakiegoś linka do tych wiadomości o wzajemnym oddziaływaniu kwiatów?
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ja mam 2 alokazje i stwierdzam, że bardzo częstym problemem są te rdzawe plamki. nie mam pojęcia z jakiego powodu powstają? wiem że nie lubi przeciągów, bezpośredniego nasłonecznienia, przesuszenia.lubi za to być zraszana i powinna rosnąć w kwaśnawej ziemi (moje rosną w ziemi do paprotek). być może te plamki pojawiają się wtedy, gdy alokazja ma zbyt mokre podłoże? jedna z moich miała piękne liście bez tych plamek gdy przyniosłam ją z kwiaciarni, ale miała bardzo mokre podłoże i po kilku dniach pojawiły się te plamki - malutkie, ale są :?

to moje doświadczenia z alokazją

aha i mam jeszcze pytanie, czy alokazja zgadza sie na towarzystwo difenbachii? :D
Awatar użytkownika
kinia22
500p
500p
Od: 31 sty 2009, o 16:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tez mam alokazje która ma kilka lat, u mojej roślinki tez zdażają się te plamki jak jeden liść brązowieje to za chwile wypuszcza nowe i jak na te roślinkę to często mi juz kwitła. A do towarzystwa ma diffenbachie i dracene.
O to moja alokazja:
Moje roślinki-Kinia
Poszukuje różne gatunki fikusów
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Bardzo ładny okaz alokazji....moja ma zawsze dwa liście... jak wypuszcza nowy liść to stary obumiera :x
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
kinia22
500p
500p

Post »

Moja na poczatku pobytu w moim domu też nie była zbyt ładna :( , dopiero po jakimś czasie zaczeła rosnąć i tak jest do dziś :D .
Moje roślinki-Kinia
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15

Post »

Alokazja ma piękne ozdobne liście :D
podobno nie jest łatwa w uprawie :?: :roll:
ja mam w domu 3 sztuki i zauważyłam, że zaczęły wypuszczać nowe liście :D
nie wiem jak Wasze alokazje - ale moje lubią mieć cały czas mokre podłoże (nawet bardzo mokre).

takie jest moje spostrzeżenie :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Po odseparowaniu od paprotki plamy się nie powiększały(jest jak było).Na chwilkę obecną trudno mi powiedzieć coś o podlewaniu-na pewno nie robię tego zbyt często...za to mam nispodziankę-zakwitła :shock: z początku myślałam,że to nowy liść a tu-sami zobaczcie:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kinia22
500p
500p

Post »

Gratulacje mnie tez pare razy zakwitła ale ostatnio się zbuntowała i nic :( ale czekam cierpliwie.
Teraz wygląda tak:
Obrazek
Moje roślinki-Kinia
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Drodzy moi, czy ktoś posiada tę roślinę i czy hoduje ją w domu. Będę wdzięczna za fotki całej rośliny.
Prawdopodobnie otrzymałam dzidziusia, niestety fotki znalezione w necie pokazują jednak trochę inną roślinę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”