Moje ubiegłoroczne zakupy chyba nie mają się zbyt dobrze bo jedyna która zakwitła .... uschła
Postaram się lepiej o nie zadbać i może, może za rok moje też tak zakwitną ?

Priamie,ze nie napisałeś tego wcześniej!Mój ogrodnik kocimiętkę ma co roku i szałwię omszoną także,ale to gdzieś w kwietniu pierwszych dniach maja.Jedna i druga niebiesko kwitnąca zawsze, biało trzeba polować.Czy zapisać i kupić Ci wiosną?U mnie w podwórkowym niedawno je zasadziłam, przyjęły się i być może na wiosnę będą większe i do podziału.Priam pisze:Rivendel - ja też tak mam, że szukam jednej roślinki i nie mogę jej znaleźć. Jak widać po ogródkach Forumowiczów to w niektórych rejonach nie ma danej rośliny - np u Ciebie białych szafirków , a u mnie nie ma Kocimiętki Fassena i szałwi omszonej/omączonej.
Mam nadzieję, że nadejdzie taki dzień, że znajdziemy swoje "chciejstwa" w lokalnych sklepach.
Geniu- - masz rację, ze białe szafirki warto mieć. Kiedyś podziwiałem je u innych, a teraz sam mam 5 sztuk. Mam nadzieję, że za kilka lat stworzą piękną kępkę.

kocimiętkę mogę Ci wykopać jak tylko przekwitnie, czy za parę dni. Jak Będziesz chciał to wyślę Ci pocztą, po co masz sie męczyć do wiosny......Priam pisze:Aniu - miło, ze napisałaś. Tak więc pozostaje mi czekać do przyszłej wiosny kiedy to Ewa kupi mi sadzonki, bo innego wyjścia nie mam.