Mój ogrodowy zakątek- Priam

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aż mi ślinka pociekła na myśl o zbiorach owoców borówki :D
Moje ubiegłoroczne zakupy chyba nie mają się zbyt dobrze bo jedyna która zakwitła .... uschła :(
Postaram się lepiej o nie zadbać i może, może za rok moje też tak zakwitną ?
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Evluk - szczerze to nie sądziłem, że biały szafirek aż tak wszystkim się spodoba :)

Jolu - miło, ze doceniasz mój wysiłek :)

Como -
w zeszlym roku przedstawiona wyżej borówka miała tylko kilka owoców. Tak więc liczę na to, ze w tym roku będzie lepiej :) Przed moim wyjazdem dostała dawkę nawozu i zrobiłem wokół niej "fosę". Dodatkowo obsypałem ją korą.

Myślę, ze Twoja borówka uschła przez zimę jaka u nas była - tzn w kilku fazach było zimno.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Priam pisze:Rivendel - ja też tak mam, że szukam jednej roślinki i nie mogę jej znaleźć. Jak widać po ogródkach Forumowiczów to w niektórych rejonach nie ma danej rośliny - np u Ciebie białych szafirków , a u mnie nie ma Kocimiętki Fassena i szałwi omszonej/omączonej.
Mam nadzieję, że nadejdzie taki dzień, że znajdziemy swoje "chciejstwa" w lokalnych sklepach.

Geniu- - masz rację, ze białe szafirki warto mieć. Kiedyś podziwiałem je u innych, a teraz sam mam 5 sztuk. Mam nadzieję, że za kilka lat stworzą piękną kępkę.
Priamie,ze nie napisałeś tego wcześniej!Mój ogrodnik kocimiętkę ma co roku i szałwię omszoną także,ale to gdzieś w kwietniu pierwszych dniach maja.Jedna i druga niebiesko kwitnąca zawsze, biało trzeba polować.Czy zapisać i kupić Ci wiosną?U mnie w podwórkowym niedawno je zasadziłam, przyjęły się i być może na wiosnę będą większe i do podziału.
Ja na szafirki będę polować jesienią.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewo - jakże to miło z Twojej strony :) Kocimiętka i szałwia omszona to roślinki, których u mnie nie ma. Chciałbym sprawdzić, czy dobrze będą rosły na słonecznym stanowisku przy różach. Dzięki temu zajęłyby miejsce bo lawendach, które nie przetrwały zimy :( Tak więc jeśli nie zapomnisz to mogłabyś mi je kupić a ja zwrócę Ci pieniądze.
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Priam.
Pytasz czy kocimiętka i sałwia omszona bedą dobrze rosły na słońu. Pewnie że tak zajrzyj do mnie moja kocimiętka rośnie jak szalona i bedę zmuszona ją poobcinac trochę jak przekwitnie. Szałwia też daje sobie radę. obie rosną na najbardziej nasłonecznionym miejscu w moim ogródku. :-)

aha niebieską kocimiętką mogę się podzielić :-)
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu - miło, ze napisałaś. Tak więc pozostaje mi czekać do przyszłej wiosny kiedy to Ewa kupi mi sadzonki, bo innego wyjścia nie mam.
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00

Post »

Witaj!
Bardzo daaaawno mnie tu nie było. Al e nadrobiłam w końcu zaległości. Mnóstwo nowych roślin. Wszystko się porozrastało. Cudne białe szafirki.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemku-zapisałam, na pewno nie zapomnę.U mnie rosną w półcieniu od wschodu.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Owszem, masz :wink:
Ja tam pamiętam cały czas o Tobie.
Czekam do jesieni, bo w sumie mogłabym i teraz posłać, ale czy nie zmarnieją, jak przyjdzie susza i upały? Ma tam kto o to zadbać?
Ale jeśli chcesz, mogę wysłać i teraz.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

violetto - masz rację dawno Cię nie było :) Cieszę się, że odnalazłaś mój watek i do mnie zajrzałaś. Masz rację niektóre roślinki się rozrosły, ale niestety nie wszystkie przetrwały zimę np róża Txist.

Ewo - to miło z Twojej strony ;) Fajnie, ze są takie osoby jak Ty.

Oliwko - wooow :shock: Ty chyba masz wszystko w swoim ogrodzie!!! To Ty podarowalaś mi kamasje i galtowie o których w życiu nie słyszałem, a teraz chcesz się ze mną dzielić kocimiętką i szałwią. Skarb a nie kobieta! Nie musisz mi jeszcze nic wysyłać bo na razie nie będzie mnie w ogrodzie, jeśli będę tam jechał na dłużej to dam znać na Forum. Na razie muszę zamknąć sesję letnia - już 5 egzaminów zdałem, jeden muszę napisać w drugim terminie a w piątek pisze przed ostatni - Ochrona przyrody a 17 - Gleboznastwo.
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

Priam pisze:Aniu - miło, ze napisałaś. Tak więc pozostaje mi czekać do przyszłej wiosny kiedy to Ewa kupi mi sadzonki, bo innego wyjścia nie mam.
kocimiętkę mogę Ci wykopać jak tylko przekwitnie, czy za parę dni. Jak Będziesz chciał to wyślę Ci pocztą, po co masz sie męczyć do wiosny...... :;230 , ja bym nie wytrzymała..... ;-)
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu - jesteś bardzo miła!!!! Jak ja się Wam wszystkim odwdzięczę :?: :?: :?: Dlaczego takich ludzi ajk Wy nie można spotkać na codzień :?: Aniu jeśli już naprawdę chcesz się ze mną podzielić to poczekaj jeszcze trochę. Przez cały przyszły tydzień mnie nie ma po jestem w górach - wyjazd z uczelni. myślę, że jak zaczną pojawiać się w tym wątku zdjęcia z gór to wtedy mi wyślesz ;)
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00

Post »

Moje dwie róże szczepione też niestety musiałam spisać na straty, a tak pięknie kwitły w zeszłym roku :cry: .
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

violetto - Skoro masz/ miałaś róże szczepione to może wiesz an jakiej podkładce szczepi się róże :?: Moja "Txist" przemarzła ale odpuszcza pędy boczne z pnia i nie wiem czy warto zostawiać taką "różę" w ogródku czy przenieść ją poza.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Pytanie co prawda nie do mnie, ale róże zazwyczaj szczepi się na rosa canina, która potrafi dorosnąć do 3 metrów.
kwitnie bladoróżowymi pojedynczymi kwiatkami, raz w sezonie.
właśnie teraz, więc można zobaczyć dziko rosnące.

Z wysyłką roślin poczekamy, aż wrócisz.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”