Studnia - remont - pomóżcie
Studnia - remont - pomóżcie
Witam serdecznie
Mam na działkach studnie jednakże ich zewnętrzny wygląd ponad powierzchnią ziemi jest w opłakanym stanie pognite deski, zardzewiałe zawiasy od drzwiczek, jedynie wałki do nawijania łańcucha i korby są w dobrym stanie.
Myślałem żeby naokoło metr wybudować dla każdej studni okręg z kamienia polnego, a następnie daszek tylko z czego?
Tak więc mam do was prośbe o podsunięcie pomysłów jakby to mogło wyglądać?
Bardzo mile widziane zdjęcia, projekty lub szkice konstrukcji nawet narysowane ręcznie na kartce papieru.
Za Wasze pomysły z góry dziękuję
Mam na działkach studnie jednakże ich zewnętrzny wygląd ponad powierzchnią ziemi jest w opłakanym stanie pognite deski, zardzewiałe zawiasy od drzwiczek, jedynie wałki do nawijania łańcucha i korby są w dobrym stanie.
Myślałem żeby naokoło metr wybudować dla każdej studni okręg z kamienia polnego, a następnie daszek tylko z czego?
Tak więc mam do was prośbe o podsunięcie pomysłów jakby to mogło wyglądać?
Bardzo mile widziane zdjęcia, projekty lub szkice konstrukcji nawet narysowane ręcznie na kartce papieru.
Za Wasze pomysły z góry dziękuję
Pozdrawiam Łukasz
Pogoda jak kobieta zmienna jest

Czarodziej_ bardzo ciekawy Twój pomysl na pewno wezmę tą sugestie pod uwagę, dziękuje za foteczke
Łysy na googlach to przeważnie są studnie które są całe drewniane i ,, na jedno kopyto'' a ja chciałbym coś orginalnego Dziękuje za odpowiedź na mój temat.
Łysy na googlach to przeważnie są studnie które są całe drewniane i ,, na jedno kopyto'' a ja chciałbym coś orginalnego Dziękuje za odpowiedź na mój temat.
Pozdrawiam Łukasz

To prawda, sporo fotek 100 % imitacjicolezka pisze:całe drewniane i ,, na jedno kopyto''

Dzisiaj sobie przypomniałem, że mam na sumieniu wykonanie wspólnie z ojcem obudowy źródła artezyjskiego - stary krąg studzienny obmurowałem kostką brukową, a daszek to z deseczek dębowych zrobiliśmy. Muszę tylko foto z archiwum zeskanować....
Mam jeszcze dodatkowe pytanie: moja studnia jest z kamienia, a z tego co wiem to ponoć kamienie były łączone jakąś zaprawą z mchem. I tu moje pytanie jak stworzyć taką zaprawę? Chodzi o to że chcę wypuścić studnie ponad powierzchnie ziemi w postaci kamieni tak by jak najmniej było widać betonu itp. Może wykorzystać klej atlas? Być może on w niewielkich ilościach dobrze poskleja.
A może wy coś doradzicie?
A może wy coś doradzicie?

Pozdrawiam Łukasz

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 paź 2008, o 15:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Studnia
Witam. mam dokładnie taki sam problem. Kupiłem działkę ze starą murowaną studnią o średnicy 150cm. Chciałbym by część naziemna była ciekawa dla oka.Chętnie skorzystam z Waszych propozycji. 8)