Studnia - remont - pomóżcie

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
colezka
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 12:21

Studnia - remont - pomóżcie

Post »

Witam serdecznie

Mam na działkach studnie jednakże ich zewnętrzny wygląd ponad powierzchnią ziemi jest w opłakanym stanie pognite deski, zardzewiałe zawiasy od drzwiczek, jedynie wałki do nawijania łańcucha i korby są w dobrym stanie.

Myślałem żeby naokoło metr wybudować dla każdej studni okręg z kamienia polnego, a następnie daszek tylko z czego?

Tak więc mam do was prośbe o podsunięcie pomysłów jakby to mogło wyglądać?

Bardzo mile widziane zdjęcia, projekty lub szkice konstrukcji nawet narysowane ręcznie na kartce papieru.

Za Wasze pomysły z góry dziękuję
Pozdrawiam Łukasz

Pogoda jak kobieta zmienna jest :D
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może moja Ci się spodoba?

Obrazek
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

Aktualnie urabiam żonę, aby wydała zgodę na taką inwestycję w naszym ogrodzie :wink:

Ps. A co do projektów, to polecam google "obrazy" - wystarczy wpisac "studnia" ....
Awatar użytkownika
colezka
500p
500p

Post »

Czarodziej_ bardzo ciekawy Twój pomysl na pewno wezmę tą sugestie pod uwagę, dziękuje za foteczke

Łysy na googlach to przeważnie są studnie które są całe drewniane i ,, na jedno kopyto'' a ja chciałbym coś orginalnego Dziękuje za odpowiedź na mój temat.
Pozdrawiam Łukasz

Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

colezka pisze:całe drewniane i ,, na jedno kopyto''
To prawda, sporo fotek 100 % imitacji :? Ale 2-3 zabytkowe perełki trafiłem :wink:

Dzisiaj sobie przypomniałem, że mam na sumieniu wykonanie wspólnie z ojcem obudowy źródła artezyjskiego - stary krąg studzienny obmurowałem kostką brukową, a daszek to z deseczek dębowych zrobiliśmy. Muszę tylko foto z archiwum zeskanować....
Awatar użytkownika
colezka
500p
500p

Post »

Ja też myślałem aby daszek spróbować zrobić ze strzechy ale nie wiem jak to się robi.
Najpierw może spróbuje wymurować coś, a później z daszkiem się będe się męczył.
Pozdrawiam Łukasz

Awatar użytkownika
colezka
500p
500p

Post »

Mam jeszcze dodatkowe pytanie: moja studnia jest z kamienia, a z tego co wiem to ponoć kamienie były łączone jakąś zaprawą z mchem. I tu moje pytanie jak stworzyć taką zaprawę? Chodzi o to że chcę wypuścić studnie ponad powierzchnie ziemi w postaci kamieni tak by jak najmniej było widać betonu itp. Może wykorzystać klej atlas? Być może on w niewielkich ilościach dobrze poskleja.

A może wy coś doradzicie? :)
Pozdrawiam Łukasz

kilervirago
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 paź 2008, o 15:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Studnia

Post »

Witam. mam dokładnie taki sam problem. Kupiłem działkę ze starą murowaną studnią o średnicy 150cm. Chciałbym by część naziemna była ciekawa dla oka.Chętnie skorzystam z Waszych propozycji. 8)
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”