Z nasion , które zakupiłam , a jeszcze nie zdążyłam posiać zostały mi : roszponka, rukola,rzodkiew "Murzynka" i burak "Czerwona kula". W opisie podano, że można siać w czerwcu.
Roszponki i rukoli nigdy wcześniej nie jadłam, ale skusiły mnie ich nazwy Prawda, że brzmią pięknie?
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
No i dobrze że nie dasz sobie ściąć głowy...,
ten kalafior wysiewa się w czerwcu na zbiór jesienny, na początku trzeba otrzymać rozsadę a potem wysadzić do gruntu chyba na przełomie lipca i sierpnia ale dokładnie kiedy nie wiem,żeby zdążyły zawiązać kwiaty kalafiora i urosnąć do jesieni. Wczesne tzn. lipcowe kalafiory nie zawsze ładnie wiążą się , często są popalone przez słońce i nie są tak okazałe jak te późniejsze na zbiór jesienny.
Wiecie co, byłam w ogordniczym dzisiaj i wyszłam z roszponką, rukolą, bazylia cynamonową i ogórkami, a w domku mam jeszcze troche nasionek roślin, które już mi rosną, tylko....pogoda!!!! Ja tu wszystko zaplanowałam, kompost zakupiłam (jeszcze swojego nie mam ), a tu deszcz, ech ;)
Łukasz ładnie masz tych arów, ja to moge powiedzieć: mam 15 malinek, dwie boróki (w tym jednej coś się stało, ale nie usuwam jeszcze)....zamienimy sie? ;)
Właśnie się też zastanawiałam, co jeszcze wysiać i jaką rozsadę jeszcze dokupić ,
bo kawałek miejsca mi zostało na działce.
Na brak pracy nie narzekam, ale po co ma tam chwast rosnąć
Wysiałam sporo pyszności, jeszcze mam zrobioną rozsadę papryki, bazylia cytrynowa, buraka liściowego, cukinii i ogórków (choć te w gruncie pod agrowłókniną wschodzą) oraz dymka na szczypior.
Z nasion to zostało mi jeszcze cukinia, fasola szparagowa 2 rodzaje, rzodkiewka, koper, pietruszka naciowa, kwiaty (cynia, aster, itp) już nie pamiętam
Jeszcze sporo pracy mnie czeka, naszczęście wróciłam z wczasów i mam jeszcze czas więc od niedzieli wybieram się na działeczkę oby pogoda dopisała i planuje ostro cały tydzień "działać" (m.in. mam do założenia czarną agrowłókninę na 100 truskawek i nie tylko, bo się nie obrabiam z pieleniam , a jak je sadziłam w marcu to nie doczytałam tu,że można coś takiego zrobić i mieć święty spokuj)
Kalafior - w jakim rozstępie sadzicie, czy on wymaga jakiś oprysków (wolała bym nie)
Czekam na dalsze propozycje wysiewów i rozsad w m-cu czerwcu
Ja na pewno w połowie czerwca będę siała ogórki sałatkowe gracius trzeci rzut, buraczki Czerwona kula i okrągły ciemnoczerwony, i trzeci rzut fasolki szparagowej. Z rzodkiewką dam sobie spokój, bo już idzie w liście, ale sałatę lodową owszem. Poza tym nawet na początku lipca można fasolkę szparagową karłową i kalarepka niebieska masłowa ma termin wysiewu na rozsadnik czerwiec-lipiec na zbiór wrzesień-październik. Roszponka nie lubi za bardzo ciepełka wiec ją od września. To tyle 8)
myślę że spokojnie można jeszcze sadzić bób.
Ja rok temu sadziłam w połowie czerwca i piękny mi urósł...zresztą bób to jak groszek i fasolka szparagowa, wysiewam co 2 tygodnie żeby mieć ciągły zbiór...
Fasola, dyniowate: ogórki, kabaczki, patisony, dynia makaronowa - zasiać, posadzić pomidory i paprykę - no i można będzie zajadać się leczo i pseudoleczo.
Ku ozdobie, w wolnych miejscach zasiać nasturcje.
co robimy w maju?
- sadzimy na miejsca docelowe wszystkie krzewy zimozielone,iglaste i liściaste zakupione z bryłą korzeniową
- zasilamy młode drzewka i krzewy,najlepiej nawozami organicznymi,obornikiem lub kompostem albo wieloskładnikowymi nawozami mineralnymi
- bylinom uszczykujemy czubki pędów by się lepiej rozkrzewiały
-przekwitłym roślinom cebulowym usuwamy kwiaty pozostawiając liście dopóki nie zżółkną.
Przez ok.trzy tygodnie będą służyły cebulom do odżywiania się.Od tego zależy m.in wielkość kwiatów w następnym sezonie
- sadzimy na rabatach wszystkie rośliny jednoroczne i sezonowe wcześniej rozsypując nawóz wieloskładnikowy i lekko mieszając z ziemią
- tniemy w zależności od potrzeb krzewy,które zakończyły właśnie okres kwitnienia,nadając im kształt,oczekując zagęszczenia lub w celu utrzymania obfitego kwitnienia następnej wiosny.
Tniemy więc m.in. forsycje,migdałki,wczesne tawuły,porzeczkę krwistą,pigwowce i o 1/3 skracamy przekwitłe wrzośce
- przycinamy krzewy formowane np.liguster,bukszpan
- dzielimy ciemierniki!
W maju tuż po kwitnieniu ciemierniki zapadają w krótki spoczynek.
Zanim zaczną tworzyć nowe korzenie można dokonać ich podziału.
Rozdzielone rośliny sadzi się od razu na miejsca stałe.
- usuwamy dzikie pędy pojawiające się na krzewach róż
- kosimy trawniki nawet dwa razy w tygodniu,trawa w tym okresie rośnie bardzo szybko
- dokonujemy regularnego plewienia rabat i grządek dokonując jednocześnie przerywania siewek kwiatów i warzyw jeśli wzeszły zbyt gęsto.
Przerwane siewki możemy posadzić w innym miejscu.
-sadzimy na grządkach rozsady warzyw: porów,selerów,kapusty a po 15 maja: pomidorów,papryki,ogórków i bazylii
- po trzech- czterech tygodniach od posadzenia rozsady wykonujemy pogłówne nawożenie warzyw nawozami mineralnymi np.saletrą amonową lub wieloskładnikową Azofoską
- regularnie sprawdzamy czy na roślinach nie pojawiają się szkodniki
- pod koniec miesiąca iglaki opryskujemy przeciw przędziorkom
- z powierzchni oczek wodnych i stawów usuwamy opadłe liście i kwiaty
- wznawiamy karmienie ryb wówczas,gdy temperatura wody wzrośnie powyżej 10*C
- systematycznie uzupełniamy wodę w oczku,której ubywa wskutek parowania
- wiotkie pędy krzewów jagodowych podwiązujemy do podpór a boczne skracamy
- regularnie podlewamy rabaty i trawniki by dostarczyć roślinom odpowiednie dawki wody.
- po "zimnej Zośce" wystawiamy na zewnątrz,przenosimy na tarasy i balkony nawet najwrażliwsze rośliny w pojemnikach,początkowo ustawiamy je w miejscach cienistych,po 2 tygodniach możemy wystawić niektóre z nich na pełne słońce np.oleandry,agawy,mirty,cytrusy
- wysiewamy na jesienny zbiór marchew,pietruszkę,buraki,cebulę na dymkę a także dynię,cukinię,ogórki i fasolkę szparagową,którą dosiewamy co 2 tygodnie aż do lipca.
- obsadzamy skrzynki balkonowe ,rozsadę przed posadzeniem mocno podlewamy.Aby zahartować rośliny przez kilka dni wystawiamy na zewnątrz ograniczając podlewanie a na noc chowając ponownie do pomieszczenia.
- sadzimy do pojemników rośliny cebulowe: eukomis,błonczatki,nerine,galtonię,sprekelie,lilie orientalne,bulwy zawilca wieńcowego i karpy dalii
- sadzimy pacioreczniki i begonie bulwiaste wcześniej uprawiane w pomieszczeniach
- bezpośrednio do skrzynek wysiewamy ciepłolube portulaki,nasturcje,groszek pachnący,fasolę szkarłatną
- w maju zaczynamy walkę z uaktywniającymi się szkodnikami m.innymi :
* mszyce zwalczamy np.Mospilanem lub środkami przedstawionymi na forum
*nimułkę różaną na różach a także gąsiennice motyli na krzewach i drzewach owocowych stosując Decis,Talstar,Karate
* w połowie maja wywieszamy żółte pułapki lepowe na wiśniach i czereśniach i
po 2-3 dniach stosujemy oprysk z Mospilanu,Decisa lub Fastaca przeciw nasionnicy trześniówce
Niewiele robiliśmy w maju na działkach i w ogrodach...
To wina pogody,dokuczyła większości z nas ...
zimno, brak słońca i absolutny nadmiar opadów,powodzie u niektórych forumowiczów ...
to nasze bolączki... co było robić????
Należało przetrwać i mam nadzieję,że czerwiec wynagrodzi nam tamten czas chociaż w części...