Co robimy w MAJU na działkach i w ogrodach ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p
Od: 3 mar 2008, o 16:41

Post »

Z nasion , które zakupiłam , a jeszcze nie zdążyłam posiać zostały mi : roszponka, rukola,rzodkiew "Murzynka" i burak "Czerwona kula". W opisie podano, że można siać w czerwcu.
Roszponki i rukoli nigdy wcześniej nie jadłam, ale skusiły mnie ich nazwy :lol: Prawda, że brzmią pięknie? :lol: :lol:
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i dobrze że nie dasz sobie ściąć głowy...,
ten kalafior wysiewa się w czerwcu na zbiór jesienny, na początku trzeba otrzymać rozsadę a potem wysadzić do gruntu chyba na przełomie lipca i sierpnia ale dokładnie kiedy nie wiem,żeby zdążyły zawiązać kwiaty kalafiora i urosnąć do jesieni. Wczesne tzn. lipcowe kalafiory nie zawsze ładnie wiążą się , często są popalone przez słońce i nie są tak okazałe jak te późniejsze na zbiór jesienny.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Wiecie co, byłam w ogordniczym dzisiaj i wyszłam z roszponką, rukolą, bazylia cynamonową i ogórkami, a w domku mam jeszcze troche nasionek roślin, które już mi rosną, tylko....pogoda!!!! Ja tu wszystko zaplanowałam, kompost zakupiłam (jeszcze swojego nie mam :(), a tu deszcz, ech ;)
Łukasz ładnie masz tych arów, ja to moge powiedzieć: mam 15 malinek, dwie boróki (w tym jednej coś się stało, ale nie usuwam jeszcze)....zamienimy sie? ;)
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Super temat. ;:8

Właśnie się też zastanawiałam, co jeszcze wysiać i jaką rozsadę jeszcze dokupić ;:24 ,
bo kawałek miejsca mi zostało na działce.
Na brak pracy nie narzekam, ale po co ma tam chwast rosnąć :wink:
Wysiałam sporo pyszności, jeszcze mam zrobioną rozsadę papryki, bazylia cytrynowa, buraka liściowego, cukinii i ogórków (choć te w gruncie pod agrowłókniną wschodzą) oraz dymka na szczypior.
Z nasion to zostało mi jeszcze cukinia, fasola szparagowa 2 rodzaje, rzodkiewka, koper, pietruszka naciowa, kwiaty (cynia, aster, itp) już nie pamiętam :roll:
Jeszcze sporo pracy mnie czeka, naszczęście wróciłam z wczasów i mam jeszcze czas więc od niedzieli wybieram się na działeczkę oby pogoda dopisała i planuje ostro cały tydzień "działać" (m.in. mam do założenia czarną agrowłókninę na 100 truskawek i nie tylko, bo się nie obrabiam z pieleniam :evil: , a jak je sadziłam w marcu to nie doczytałam tu,że można coś takiego zrobić i mieć święty spokuj)

Kalafior - w jakim rozstępie sadzicie, czy on wymaga jakiś oprysków (wolała bym nie) :?: :?: :?:
Czekam na dalsze propozycje wysiewów i rozsad w m-cu czerwcu ;:88

Pozdrawiam ;:2
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja na pewno w połowie czerwca będę siała ogórki sałatkowe gracius trzeci rzut, buraczki Czerwona kula i okrągły ciemnoczerwony, i trzeci rzut fasolki szparagowej. Z rzodkiewką dam sobie spokój, bo już idzie w liście, ale sałatę lodową owszem. Poza tym nawet na początku lipca można fasolkę szparagową karłową i kalarepka niebieska masłowa ma termin wysiewu na rozsadnik czerwiec-lipiec na zbiór wrzesień-październik. Roszponka nie lubi za bardzo ciepełka wiec ją od września. To tyle 8)
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Ja spróbuje z tą roszponką, na opakowaniu u mnie jest napisane, że można siać. A tam najwyżej nie wzejdzie i wtedy wysieje jeszcze we wrześniu :)
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
pablo87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 kwie 2009, o 13:55

Post »

Witam. Mam pytanko czy można jeszcze sadzić Bób ???

Pozdrawiam.
annorl1
200p
200p
Od: 20 maja 2009, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

myślę że spokojnie można jeszcze sadzić bób.
Ja rok temu sadziłam w połowie czerwca i piękny mi urósł...zresztą bób to jak groszek i fasolka szparagowa, wysiewam co 2 tygodnie żeby mieć ciągły zbiór...
ania
Awatar użytkownika
Administrator
---
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Kontakt:

Co robimy w MAJU na działkach i w ogrodach ?

Post »

Co robimy w MAJU na działkach i w ogrodach ? [2010]
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Admin.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Re: Co robimy w MAJU na działkach i w ogrodach ? [2010]

Post »

Fasola, dyniowate: ogórki, kabaczki, patisony, dynia makaronowa - zasiać, posadzić pomidory i paprykę - no i można będzie zajadać się leczo i pseudoleczo. :D ;:137
Ku ozdobie, w wolnych miejscach zasiać nasturcje.
Waleria
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Ile foli kupić na oczko?

Post »

co robimy w maju?
- sadzimy na miejsca docelowe wszystkie krzewy zimozielone,iglaste i liściaste zakupione z bryłą korzeniową
- zasilamy młode drzewka i krzewy,najlepiej nawozami organicznymi,obornikiem lub kompostem albo wieloskładnikowymi nawozami mineralnymi
- bylinom uszczykujemy czubki pędów by się lepiej rozkrzewiały
-przekwitłym roślinom cebulowym usuwamy kwiaty pozostawiając liście dopóki nie zżółkną.
Przez ok.trzy tygodnie będą służyły cebulom do odżywiania się.Od tego zależy m.in wielkość kwiatów w następnym sezonie

- sadzimy na rabatach wszystkie rośliny jednoroczne i sezonowe wcześniej rozsypując nawóz wieloskładnikowy i lekko mieszając z ziemią

- tniemy w zależności od potrzeb krzewy,które zakończyły właśnie okres kwitnienia,nadając im kształt,oczekując zagęszczenia lub w celu utrzymania obfitego kwitnienia następnej wiosny.
Tniemy więc m.in. forsycje,migdałki,wczesne tawuły,porzeczkę krwistą,pigwowce i o 1/3 skracamy przekwitłe wrzośce
- przycinamy krzewy formowane np.liguster,bukszpan
- dzielimy ciemierniki!
W maju tuż po kwitnieniu ciemierniki zapadają w krótki spoczynek.
Zanim zaczną tworzyć nowe korzenie można dokonać ich podziału.
Rozdzielone rośliny sadzi się od razu na miejsca stałe.
- usuwamy dzikie pędy pojawiające się na krzewach róż
- kosimy trawniki nawet dwa razy w tygodniu,trawa w tym okresie rośnie bardzo szybko
- dokonujemy regularnego plewienia rabat i grządek dokonując jednocześnie przerywania siewek kwiatów i warzyw jeśli wzeszły zbyt gęsto.
Przerwane siewki możemy posadzić w innym miejscu.
-sadzimy na grządkach rozsady warzyw: porów,selerów,kapusty a po 15 maja: pomidorów,papryki,ogórków i bazylii
- po trzech- czterech tygodniach od posadzenia rozsady wykonujemy pogłówne nawożenie warzyw nawozami mineralnymi np.saletrą amonową lub wieloskładnikową Azofoską
- regularnie sprawdzamy czy na roślinach nie pojawiają się szkodniki
- pod koniec miesiąca iglaki opryskujemy przeciw przędziorkom
- z powierzchni oczek wodnych i stawów usuwamy opadłe liście i kwiaty
- wznawiamy karmienie ryb wówczas,gdy temperatura wody wzrośnie powyżej 10*C
- systematycznie uzupełniamy wodę w oczku,której ubywa wskutek parowania
- wiotkie pędy krzewów jagodowych podwiązujemy do podpór a boczne skracamy
- regularnie podlewamy rabaty i trawniki by dostarczyć roślinom odpowiednie dawki wody.

- po "zimnej Zośce" wystawiamy na zewnątrz,przenosimy na tarasy i balkony nawet najwrażliwsze rośliny w pojemnikach,początkowo ustawiamy je w miejscach cienistych,po 2 tygodniach możemy wystawić niektóre z nich na pełne słońce np.oleandry,agawy,mirty,cytrusy
- wysiewamy na jesienny zbiór marchew,pietruszkę,buraki,cebulę na dymkę a także dynię,cukinię,ogórki i fasolkę szparagową,którą dosiewamy co 2 tygodnie aż do lipca.
- obsadzamy skrzynki balkonowe ,rozsadę przed posadzeniem mocno podlewamy.Aby zahartować rośliny przez kilka dni wystawiamy na zewnątrz ograniczając podlewanie a na noc chowając ponownie do pomieszczenia.
- sadzimy do pojemników rośliny cebulowe: eukomis,błonczatki,nerine,galtonię,sprekelie,lilie orientalne,bulwy zawilca wieńcowego i karpy dalii
- sadzimy pacioreczniki i begonie bulwiaste wcześniej uprawiane w pomieszczeniach
- bezpośrednio do skrzynek wysiewamy ciepłolube portulaki,nasturcje,groszek pachnący,fasolę szkarłatną
- w maju zaczynamy walkę z uaktywniającymi się szkodnikami m.innymi :
* mszyce zwalczamy np.Mospilanem lub środkami przedstawionymi na forum
*nimułkę różaną na różach a także gąsiennice motyli na krzewach i drzewach owocowych stosując Decis,Talstar,Karate
* w połowie maja wywieszamy żółte pułapki lepowe na wiśniach i czereśniach i
po 2-3 dniach stosujemy oprysk z Mospilanu,Decisa lub Fastaca przeciw nasionnicy trześniówce
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Re: Co robimy w MAJU na działkach i w ogrodach ? [2010]

Post »

Niewiele robiliśmy w maju na działkach i w ogrodach... :(
To wina pogody,dokuczyła większości z nas ...
zimno, brak słońca i absolutny nadmiar opadów,powodzie u niektórych forumowiczów ...
to nasze bolączki... co było robić????
Należało przetrwać i mam nadzieję,że czerwiec wynagrodzi nam tamten czas chociaż w części... ;:100
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”