Ogród Andzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Najgorsze z oczkiem masz za sobą,teraz już tylko przyjemne z pożytecznym-nowe roślinki,rybki...może i u Ciebie wkrótce zawitają żabki :D Ja dziś właśnie zamówiłam troszkę roślinek do oczka-im więcej tym mniejszy problem z glonami a u mnie i z kotami :evil: Jak dojdą roślinki to dokupię 3 rybki-tak by było ich 7-taka szczęśliwa liczba :wink:
Czy te białe kwiaty to dyptam?Orliczkowi od Ciebie puchnie pączek,taki malutki w porównaniu z Twoimi a już chce się zaprezentować :o
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Darlo na pewno dyptam dotknij ręką kwiat a zobaczysz jak ślicznie pachnie. Napisz jakie roślinki można posadzić żeby nie rozwijały się glony, i gdzie zamawiasz? Masz jakiś sposób na posadzenie, pojemniki, jaki substrat nie mam o tym pojęcia. Na razie nic nie sadzę szukam wiadomości.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Aniu-swoją przygodę z forum zaczęłam właśnie od postu dotyczącego oczka-Zajrzyj-"Oczko Darli"-jest tam trochę porad fachowców.Roślinki mam z Hydroflory-2 lata temu byłam osobiście a tym roku z braku czasu zdecydowałam się na wysyłkę,choć również konsultowałam swoje wybory telefonicznie.Naprawdę ceny są przystępne,doradztwo fachowe a wczoraj wieczorkiem dostałam telefon,że paczka wyjedzie dzisiaj ;:109
Wiem,że są do kupienia również gotowe przeróżne zestawy-np. oczyszczający,kwitnący...
Kilka roślinek udało mi się również upolować w okolicy-np. grążel,tatarak,niezapominajki,moczarkę,rdest.Warto się więc rozejrzeć :wink:
Jak głębokie jest Twoje oczko?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Darlo oczko po stopniowałam najgłębiej jest ok 65 cm, płycej 2,5cm. Do tego porobiłam występy na rośliny rosnące płycej. Wczoraj byłam na wyprawie nad stawy dobrze że są blisko coś przyniosłam, kwitnie na żółto. I jeszcze na płytszą wodę nie wiem co ale mi się podoba. Znajoma obiecała przynieść grążel, dużo nie posadzę ale dobre i to. Zakwitły pierwsze lilie, len,żurawka,irys.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Aniu ja tez przynosiłam do swojego oczka rośliny ze stawków i rzeczek bajorek świetnie się zadomowiły i tej wiosny pięknie kwitły kaczeńce a teraz żółte irysy...można zaleś tatarak, niezapominajki żabieńca i wiele innych oferowanych np.na allegro...
Lilie już Ci zakwitły?...moje jeszcze w małych pączkach...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylu pozostałe lilie też są w paczkach ale lada dzień zakwitną. Za roślinami do oczka jutro popatrzę, nie wiem tylko jak to wszystko wyjdzie oczko nie jest duże.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalsze prace przy oczku, wybrałam darń i posadziłam wierzbę iwę na pniu, hosty, żurawkę, kilka kępek skalniakowych. Pomiędzy roślinami wysypię korę, a to efekty.
Obrazek Obrazek Obrazek
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Aniu, a czy zamontowałaś napowietrzasz lub jakąś pompkę ,boje się ze woda możne zrobić Ci się zielona,im więcej roślin tym lepiej...
otoczenie oczka super ...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylu na razie nic nie montowałam dopiero się wybieram na zakupy. Dobrze że podpowiadasz, wiedziałam że musi być obieg wody, zaraz poszukam więcej informacji na ten temat. Po rośliny idę nad stawy po południu przepatrzę co tam rośnie, cześć zamówię. Część stawów jest nie użytkowana rosną pałki wodne i tatarak nie wiem czy pałki wodne będą się nadawać. Pod powierzchnią wody też wiem że rosną jakieś rośliny.
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu Ale u Ciebie już jest pięknie, strasznie mi się podoba ten irys, naszły mnie w tym roku wariacje irysowe, może dlatego że z 2 kupionych jeden wyszedł i zanosi sie na to że nie zakwitnie. Super oczko :D Lilia tez ładna moje w malutkich pączkach, o rany gdzie ja mieszkam, już wszędzie lilie kwitną a u mnie co?
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
ewa 30
200p
200p
Od: 29 mar 2009, o 14:52

Post »

ANIU
super to twoje oczko mam pytanie czy masz wyłożone je tylko folią czy wylewane lub murowane dno bo też przykładam się do oczka ale nie wiem czy tylko folia wystarczy bo ja mam zwierzątka tj. koty i psy i czy nie będą dziurawić foli
Awatar użytkownika
gulek
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 18:29

Post »

Coraz ładnie wygląda Twoje oczko i sąsiadujący z nim teren :) . Myślę że w przyszłym roku zrobię coś podobnego :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko Irysy rozkwitły, jeszcze dwa inne mają pąki. Tamte są wysokie i kwiaty mają duże, jest jeszcze turkusowy i biały niestety chyba nie zakwitną w tym roku. Jeszcze jeden z cebulkowych irysów ma pączek w kolorze żółtym. Ciekawe jakie będą twoje?
Ewciu oczko jest wyłożone grubą folią złożoną podwójnie - folia budowlana mierzona w metrach bieżących. Typowa folia do oczek nie jest tania(zależy dla kogo)mierzona jest w metrach kwadratowych, można nią ładnie wyprofilować brzegi wygląda bardzo naturalnie. Poszperałam troszkę oczko musi mieć odpowiednią głębokość żeby nie zamarzało zimą, trzeba mięć pompę do filtrowania wody jak pisała Maryla. Odpowiednie rośliny. Są też gotowe oczka odlewane z formy ale też kosztują nie mówiąc o pełnym wyposażeniu.
Gulku zanim zaczniesz robić oczko najpierw poczytaj na ten temat. Chciała bym aby ktoś podał zrobienie oczka niewielkimi kosztami dla przeciętnego Kowalskiego a nie dla Carringtona.
Awatar użytkownika
gulek
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 18:29

Post »

Oczko najwcześniej w przyszłym roku. Też mnie interesuję zrobienie oczka tanimi kosztami.
Awatar użytkownika
ewa 30
200p
200p
Od: 29 mar 2009, o 14:52

Post »

ANIU
dziękuje za informacje co do oczka na pewno się dostosuje do zaleceń
pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”