cmokasy z gór
Miejsce na ziemi -Ave cz.3
-
minismok
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ave Eve
.........po kolekcji tulipanów[bajka!] wpadłam w Twoje pomidory.........KWITNACE
.....Ewuś pomidory nie sa ładne 8) i nie muszą.....bo chodzi wyłacznie o ich owoce
.....i jakie wilki oberwałas?
wilki grasują dopiero w czerwcu :o
............azalie po chinskim wynalazku zakwitły jak trzeba ale smoka UJEŁA MIOTŁA!
superrrr czy to zarnowiec? czy janowiec?........b. mi się podoba! bardzo
cmokasy z gór
cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Krzysiu - bazylia też jest - właśnie wczoraj posadzona - trzech rodzajów - zwykła, czerwona i cytrynowa , ta ostatnia super smakuje z rybką z grilla
Smoku w mini - mietła z żarnowca (a może to szczodrzeniec ?) w dwóch rodzajach. jeden krzak ciemno bordowy, drugi o ton jaśniejszy z zółtym językiem
Wydawało mi sie, że żarnowce trochę kapryśne i wrażliwe na mrozy. Jak były młodsze okręcałam włókniną. W tym roku "poszłam na żywioł" i nie dostały "okrywki", mimo ostrej zimy, przemarzła tylko jedna gałązka, którą wiosną wycięłam.
Ano miałam fotki (pokazałam w innym wątku, o pomidorach) na których znad liści na głównej łodydze wychodziły kolejne liście. Orzeczono, że to wilki i kazano wyłamać, co też uczyniłam...
Moniko, nie ma problemu - tylko dowiedz się kiedy i jak oddzielić dla Ciebie kawałek
bo ja tego jeszcze nie robiłam, czy to trzeba ukorzenić, czy jakoś inaczej dzielić ?
A Asahi polecała Hania jako "ostatnią deskę ratunku" dla schorowanych i zabiedzonych roślinek, po przejściach. Kupuje się w ogrodniczych w podobnych opakowaniach jak ochrony dla roślin lub preparaty na szkodniki. Do rozcieńczania z wodą. Ja kupiłam w castoramie...
Smoku w mini - mietła z żarnowca (a może to szczodrzeniec ?) w dwóch rodzajach. jeden krzak ciemno bordowy, drugi o ton jaśniejszy z zółtym językiem
Ano miałam fotki (pokazałam w innym wątku, o pomidorach) na których znad liści na głównej łodydze wychodziły kolejne liście. Orzeczono, że to wilki i kazano wyłamać, co też uczyniłam...
Moniko, nie ma problemu - tylko dowiedz się kiedy i jak oddzielić dla Ciebie kawałek
A Asahi polecała Hania jako "ostatnią deskę ratunku" dla schorowanych i zabiedzonych roślinek, po przejściach. Kupuje się w ogrodniczych w podobnych opakowaniach jak ochrony dla roślin lub preparaty na szkodniki. Do rozcieńczania z wodą. Ja kupiłam w castoramie...
-
babi52

- Od: 10 lis 2008, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ave eva sorki że z małej litery ale laptop nie mój i ni hu hu nie mogę dojść jak tu stworzyć dużą literę
.
Olśnienie - udało mi się
Od 3 dni siedzę w Olsztynie i jestem babusią na cały etat.Jak maleńtaś śpi buszuję po Waszych ogrodach.
Dzielnie walczysz tomatowo. Ja posadzę po niedzieli jak wrócę.Posadziłam przed wyjażdem 5 krzaczków pomarańczowych mam nadzieję ze dają sobie radę.
Jak tam mają się świecznice. Moje rosną pięknie.
Wracając do pomidorów Pani prof z ART w Olsztynie przed laty podpowiedziała mi sposób aby nie chorowały.Podlewać ciepłą wodą nagrzaną w beczce , do której wrzucamy wszystko to co obrywamy z krzaków pomidorów a więc liście, wilki. Skutkuje!
Żarnowieć przepiękny!!!
Pozdrowienia Kaśka
Olśnienie - udało mi się
Od 3 dni siedzę w Olsztynie i jestem babusią na cały etat.Jak maleńtaś śpi buszuję po Waszych ogrodach.
Dzielnie walczysz tomatowo. Ja posadzę po niedzieli jak wrócę.Posadziłam przed wyjażdem 5 krzaczków pomarańczowych mam nadzieję ze dają sobie radę.
Jak tam mają się świecznice. Moje rosną pięknie.
Wracając do pomidorów Pani prof z ART w Olsztynie przed laty podpowiedziała mi sposób aby nie chorowały.Podlewać ciepłą wodą nagrzaną w beczce , do której wrzucamy wszystko to co obrywamy z krzaków pomidorów a więc liście, wilki. Skutkuje!
Żarnowieć przepiękny!!!
Pozdrowienia Kaśka
- bishop

- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
No no, ciekawe...babi52 pisze:[...]Wracając do pomidorów Pani prof z ART w Olsztynie przed laty podpowiedziała mi sposób aby nie chorowały.Podlewać ciepłą wodą nagrzaną w beczce , do której wrzucamy wszystko to co obrywamy z krzaków pomidorów a więc liście, wilki. Skutkuje![...]
Spróbujemy - opowiemy
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- Ave

Kasiu, to ja pierwszą część realizuję od początku - tzn. podlewam wodą z takiej wielkiej kadzi, którą postawiłam przy pomidorkach
To teraz zrealizuje II-gą część - będę tam wrzucała wszystko co tomatowe...
Gratuluję Babi, babe czyli babciowania na całym etacie
i rozpieszczaj ile się da (a właściwie na ile pozwolą ;))

Świecznice żyją, te zielone zadomawiają się z pewną nieśmiałością, za to czerwona - poczuła blusa i buja w góre aż miło
Gratuluję Babi, babe czyli babciowania na całym etacie
Świecznice żyją, te zielone zadomawiają się z pewną nieśmiałością, za to czerwona - poczuła blusa i buja w góre aż miło
- Ave

a lierkami sie nie przejmuj, najważniejsze, że piszesz...Ave pisze:Kasiu, to ja pierwszą część realizuję od początku - tzn. podlewam wodą z takiej wielkiej kadzi, którą postawiłam przy pomidorkachTo teraz zrealizuje II-gą część - będę tam wrzucała wszystko co tomatowe...
Gratuluję Babi, babe czyli babciowania na całym etacie![]()
![]()
i rozpieszczaj ile się da (a właściwie na ile pozwolą ;))
![]()
- Ave

Ewelinko , trawnik doszedł do siebie we ... fragmentach
Niektóre miejsca trzeba kosić co tydzień, bo tak trawka szaleje, a niektóre miejsca jeszcze się regenerują - ale tak to jest, kiedy pierwszy raz od wielu lat funduje się trawnikowi "piling i lifting" wertykulatorem
W tym roku nie mam co do trawnika wymagań - niech powoli dochodzi do oczekiwanego stanu.
Niektóre miejsca trzeba kosić co tydzień, bo tak trawka szaleje, a niektóre miejsca jeszcze się regenerują - ale tak to jest, kiedy pierwszy raz od wielu lat funduje się trawnikowi "piling i lifting" wertykulatorem
W tym roku nie mam co do trawnika wymagań - niech powoli dochodzi do oczekiwanego stanu.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewuś przykro mi bardzo, że Twoje pomidorki podmarzły, ale może ruszą dzięki pryskadełku z asahim Azalie i rododendrony piękne, dzięki nim majowe ogrody zamieniają sie w kolorową bajkę
Ja też mam wielka ochotę uraczyć swoje roślinki tym preparatem, niestety u mnie jest nieosiągalny, ale znalazłam na allegro. Teraz zamówiłam sobie szczepionkę mikoryzową do róż i kwasolubów- jestem bardzo ciekawa efektów
A jak na razie ( dopóki nie kupię)efekty z asahi będę obserwować u Ciebie 
Wspaniale prezentuje się skalniaczek, śliczne roślinki na nim rosną, a kępa goździka bajeczna
Wspaniale prezentuje się skalniaczek, śliczne roślinki na nim rosną, a kępa goździka bajeczna
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Nic się nie martw, u mnie było podobnie , ale teraz jest już ok.Kilka łysych miejsc dosiewałam. Trawa potrzebuje jednak trochę czasu, aby się " wyrównać" .Ave pisze:Ewelinko , trawnik doszedł do siebie we ... fragmentach![]()
![]()
Niektóre miejsca trzeba kosić co tydzień, bo tak trawka szaleje, a niektóre miejsca jeszcze się regenerują - ale tak to jest, kiedy pierwszy raz od wielu lat funduje się trawnikowi "piling i lifting" wertykulatorem![]()
![]()
- Ave

Witam , witam Słoneczka 
Beatko, moje też takie troche patykowate - i nawet zastanawiam sie, czy by ich nie obciąć krócej, żeby się niżej zagęściły...
Joluś, a wiesz, że i dla mnie niespodzianką było zobaczenie żarnowca "w naturze", ale on był żółty i jak zobaczyłam w szkółce te kolorowe, to od razu kupiłam
Agnieszko - a ja będę podglądać u Ciebie jak sprawia się mikoryza
Beatko, moje też takie troche patykowate - i nawet zastanawiam sie, czy by ich nie obciąć krócej, żeby się niżej zagęściły...
Joluś, a wiesz, że i dla mnie niespodzianką było zobaczenie żarnowca "w naturze", ale on był żółty i jak zobaczyłam w szkółce te kolorowe, to od razu kupiłam
Agnieszko - a ja będę podglądać u Ciebie jak sprawia się mikoryza
- jollla500

- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewuś ja nie wiem jaki kolor spotkałam w lesie bo to była jesień
ale zaciekawił mnie ten krzew bo pełno miał nasion podobne były do łubinu i na forum dowiedziałam się że to żarnowiec
żałowałam że nie wzięłam nasion
ale teraz sobie tak myślę kiedy on by mi wyrósł z tych nasionek hi hi jak spotkam to sobie kupię żółtego i w takim ślicznym kolorze jak Ty masz Ewuś
miłego dzionka życzę