Kochane, witam Was serdecznie
Majeczko, tego, niestety, nie wiem

Obawiam się, że nawet duża ilość iglaków w ogrodzie lasu nie uczyni

Niemniej azalię wśród swoich cudnych host mogłabyś posadzić
Iduś, nie chcę Cię zarażać

Ogród masz jednak duży, może warto stworzyć w nim taki zakątek?
Zytuś, teoretycznie nie, bo przecież w naturze nikt im tych pąków nie obłamuje. Jednak fachowcy zalecają ten zabieg i zawsze to robię- najlepiej ok. dwóch tygodni po kwitnieniu, wtedy łatwiej to zrobić nie narażając się na wyłamanie całego pędu. Trzeba to robić bardzo delikatnie. Krzew stosunkowo szybko wykształci przyszłoroczne pąki kwiatowe i liściowe. Chcąc zwiększyć kwitnienie kosztem wzrostu można od razu usunąć pąki liściowe, a na ich miejscu pojawią się jeszcze w tym samym roku kwiatowe, czasami nawet trzy- cztery. Sama tego nie robię, bo zależy mi na dużych krzewach.
Iguś, miło mi

Zapraszam serdecznie
Ewo Janino, miło mi, że mnie odwiedziłaś

Mam nadzieję, że kolokwium poszło dobrze

Wydaje mi się, że przy robieniu zdjęć byłam zbyt niecierpliwa
Aluś, dziękuję

Na dzisiaj zapowiadają 24 st., kolejne dni mają być jeszcze cieplejsze... widzę przez okno, że zaczynają rozwijać kwiaty azalie. Dzisiaj zrobię zdjęcia.
Agnieszko, dziękuję

Staram się dzielić swoimi doświadczeniami, bo jestem amatorem- samoukiem

Krokusy bardzo polecam- są piękne i niezawodne
Tess, widziałam go

Jest cudny

, ale nie na nasze zimy

Poprzednie były łaskawe dla roślin, ale ostatniej mój ponticum variegata trochę ucierpiał
Aguś, kiedy tu zamieszkałam, założyłam sobie, że będę mieć rododendronowy ogród

Powoli to realizuję

Jestem na etapie rozmnażania wszystkich swoich rh, w przyszłym roku powinny być nowe sadzonki

Mikoryzy nie próbowałam, szczerze mówiąc niewiele wiem na jej temat. Dostałam nawet w ogrodniczym książeczkę do poczytania, ale jakoś czasu jeszcze na to nie było. Trudno mi więc cokolwiek Ci doradzić...
Dziękuję,
Ewuniu
Joluś, dziękuję
Kochane, wieczorem odwiedzę Wasze ogrody. Mam dzisiaj sporo pracy i muszę się za nią jak najszybciej zabrać...
Miłego dnia Wam życzę