Leśny ogród Moni68 cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniś bajeczne są Twoje rododendrony i aż 32 krzaczki :shock: no naprawdę wspaniała kolekcja :D Powiedz mi proszę, czy próbowałaś mikoryzy :?: ja mam straszną ochotę, ale kurcze strasznie drogo wychodzi na allegro z przesyłką aż 50 zł, a chciałabym kupić do kilku gatunków, oprócz rh, jeszcze do róż borówki , i jeszcze więc kupę kasy :roll: i się jeszcze waham :?
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moniko- cudowne :roll: Brak mi słów 8)
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monisiu śliczne piękności ;:109 Ty wiesz jak cudownie zakończyć dzień ;:168
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Kochane, witam Was serdecznie :D :D

Majeczko, tego, niestety, nie wiem :lol: :lol: Obawiam się, że nawet duża ilość iglaków w ogrodzie lasu nie uczyni :lol: :lol: Niemniej azalię wśród swoich cudnych host mogłabyś posadzić :)

Iduś, nie chcę Cię zarażać :) Ogród masz jednak duży, może warto stworzyć w nim taki zakątek? :)

Zytuś, teoretycznie nie, bo przecież w naturze nikt im tych pąków nie obłamuje. Jednak fachowcy zalecają ten zabieg i zawsze to robię- najlepiej ok. dwóch tygodni po kwitnieniu, wtedy łatwiej to zrobić nie narażając się na wyłamanie całego pędu. Trzeba to robić bardzo delikatnie. Krzew stosunkowo szybko wykształci przyszłoroczne pąki kwiatowe i liściowe. Chcąc zwiększyć kwitnienie kosztem wzrostu można od razu usunąć pąki liściowe, a na ich miejscu pojawią się jeszcze w tym samym roku kwiatowe, czasami nawet trzy- cztery. Sama tego nie robię, bo zależy mi na dużych krzewach.

Iguś, miło mi :) Zapraszam serdecznie :)

Ewo Janino, miło mi, że mnie odwiedziłaś :) Mam nadzieję, że kolokwium poszło dobrze :) Wydaje mi się, że przy robieniu zdjęć byłam zbyt niecierpliwa :lol: :lol:

Aluś, dziękuję :) Na dzisiaj zapowiadają 24 st., kolejne dni mają być jeszcze cieplejsze... widzę przez okno, że zaczynają rozwijać kwiaty azalie. Dzisiaj zrobię zdjęcia.

Agnieszko, dziękuję :) Staram się dzielić swoimi doświadczeniami, bo jestem amatorem- samoukiem :lol: :lol: Krokusy bardzo polecam- są piękne i niezawodne :)

Tess, widziałam go :lol: :lol: Jest cudny :D , ale nie na nasze zimy :cry: Poprzednie były łaskawe dla roślin, ale ostatniej mój ponticum variegata trochę ucierpiał :cry:

Aguś, kiedy tu zamieszkałam, założyłam sobie, że będę mieć rododendronowy ogród :lol: Powoli to realizuję :lol: :lol: Jestem na etapie rozmnażania wszystkich swoich rh, w przyszłym roku powinny być nowe sadzonki :)
Mikoryzy nie próbowałam, szczerze mówiąc niewiele wiem na jej temat. Dostałam nawet w ogrodniczym książeczkę do poczytania, ale jakoś czasu jeszcze na to nie było. Trudno mi więc cokolwiek Ci doradzić...

Dziękuję, Ewuniu :)

Joluś, dziękuję ;:168

Kochane, wieczorem odwiedzę Wasze ogrody. Mam dzisiaj sporo pracy i muszę się za nią jak najszybciej zabrać...
Miłego dnia Wam życzę :D :D
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś, podziel się Swoją wiedzą o rozmnażaniu rh, jak to zrobić, mi zdarza się przy okrywaniu, lub odkrywaniu obłamać gałązki z rh, wsadzałam je w doniczkę, ale nigdy nie udało mi się ukorzenić, z tego co widzę Tobie nie sprawia to problemów. Powiedz proszę jak Ty to robisz :D
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Moniu, moja kalina rośnie w glebie gliniastej, od strony zachodniej. Słońce ma od godz 13. Wiosną nawożę ją nawozem do róż, lubi wilgoć. Niestety nie wiem czy rosłaby w glebie kwaśnej. Warto byłoby się tego dowiedzieć. To odmiana buldeneż. Przepraszam, piszę fonetycznie bo nie znam języka francuskiego. Tak nazwał ją ogrodnik.
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

A moja kalina rośnie na suchych piaskach o odczynie lekko kwaśnym i popatrzcie jak wygląda. Czyli jedyny wniosek jaki się nasuwa, to... że ona rośnie wszędzie :lol:

Obrazek
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Alll pisze:Moniu, moja kalina rośnie w glebie gliniastej, od strony zachodniej. Słońce ma od godz 13. Wiosną nawożę ją nawozem do róż, lubi wilgoć. Niestety nie wiem czy rosłaby w glebie kwaśnej. Warto byłoby się tego dowiedzieć. To odmiana buldeneż. Przepraszam, piszę fonetycznie bo nie znam języka francuskiego. Tak nazwał ją ogrodnik.
U mnie też gleba kwaśna i nie za dobra, a kalina też świetnie rośnie, ale na słońcu.Z tego co wiem to w cieniu słabo kwitnie.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

AGNESS pisze:Moniś, podziel się Swoją wiedzą o rozmnażaniu rh, jak to zrobić, mi zdarza się przy okrywaniu, lub odkrywaniu obłamać gałązki z rh, wsadzałam je w doniczkę, ale nigdy nie udało mi się ukorzenić, z tego co widzę Tobie nie sprawia to problemów. Powiedz proszę jak Ty to robisz :D
Moniś podłączam się do prośby :)
Sąsiadka ma pięknie pachnącą azalkę...myślałam o odkładach z gałązki...myślisz ,że da radę :?: ...może masz jakiś inny patent :?:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Moniko kusisz,kusisz :wink: A ja się nabieram . :wink: Miłego dnia w ogrodzie :!:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Moniko, konsekwentnie realizujesz swoje plany, co do rododendronowego ogrodu. I robisz to bardzo fachowo, dlatego efekty SĄ :!: Ja mogę tylko podziwiać piękne ukwiecone krzewy, bo sam ich nie mam. Trocę w starym ogrodzie z największą 'Cunningham's White'. A w tym roku posadziliśmy 'Rasputina', który był marzeniem mojej mamy.
Także Twoje żurawki tworzą niezwykłą mozaikę :!:
Czytając o skalniaku zbudowanym na cegłach, przypomniało mi się, na czym mój jest zbudowany - na gruzie :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Nie ma dnia bym nie zajrzała na Twoje rh. Cudowne! Proszę o kolejne odsłony.
A mój skalniak będzie na bunkrze :lol:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Kochani, witajcie :D :D

Niestety, nie udało mi się wczoraj wieczorem zajrzeć, padłam ze zmęczenia przed 2.00... Słoneczko świeci od rana, zapowiadają 25 st...

Aguś, w ten sposób nie uda się rozmnożyć rh :) Najlepiej robić to przez odkłady przyginając pęd do ziemi i przysypując torfem. Można lekko naciąć gałązkę w miejscu zetknięcia z podłożem, szybciej wypuści korzenie. Sadzonkę na nowe miejsce można posadzić najwcześniej po dwóch latach.

Alu, Magdo, bardzo dziękuję za informacje :) Muszę się w takim razie rozejrzeć za jakąś kaliną, bo są piękne :)

Igo, dziękuję :) Tak myślałam, że musi mieć słoneczne stanowisko.

Cynthio, azalii nigdy nie ukorzeniałam, sądzę jednak, że można spróbować przez odkład.

Iduś, czy już się skusiłaś? :wink: :D

Jacku, bardzo dziękuję za miłe słowa :) Rasputin jest piękny :) Żurawki również bardzo lubię i ciągle poszukuję nowych odmian.
Jednym słowem- warto wykorzystywać stary gruz :) Rośliny dobrze na nim rosną :lol: :lol:

Izuniu, bardzo mi miło, zapraszam :) Masz bunkier? :shock: :lol:

Życzę Wam miłego dnia :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”