Kochane, witam Was serdecznie   
   Majeczko

Majeczko, tego, niestety, nie wiem 

Obawiam się, że nawet duża ilość iglaków w ogrodzie lasu nie uczyni 

Niemniej azalię wśród swoich cudnych host mogłabyś posadzić 
 Iduś
Iduś, nie chcę Cię zarażać 

Ogród masz jednak duży, może warto stworzyć w nim taki zakątek? 
 Zytuś
Zytuś, teoretycznie nie, bo przecież w naturze nikt im tych pąków nie obłamuje. Jednak fachowcy zalecają ten zabieg i zawsze to robię- najlepiej ok. dwóch tygodni po kwitnieniu, wtedy łatwiej to zrobić nie narażając się na wyłamanie całego pędu. Trzeba to robić bardzo delikatnie. Krzew stosunkowo szybko wykształci przyszłoroczne pąki kwiatowe i liściowe. Chcąc zwiększyć kwitnienie kosztem wzrostu można od razu usunąć pąki liściowe, a na ich miejscu pojawią się jeszcze w tym samym roku kwiatowe, czasami nawet trzy- cztery. Sama tego nie robię, bo zależy mi na dużych krzewach.
Iguś, miło mi 

Zapraszam serdecznie 
 Ewo Janino
Ewo Janino, miło mi, że mnie odwiedziłaś 

Mam nadzieję, że kolokwium poszło dobrze 

Wydaje mi się, że przy robieniu zdjęć byłam zbyt niecierpliwa 

Aluś

Aluś, dziękuję 

Na dzisiaj zapowiadają 24 st., kolejne dni mają być jeszcze cieplejsze... widzę przez okno, że zaczynają rozwijać kwiaty azalie. Dzisiaj zrobię zdjęcia.
Agnieszko, dziękuję 

Staram się dzielić swoimi doświadczeniami, bo jestem amatorem- samoukiem 

Krokusy bardzo polecam- są piękne i niezawodne 
 Tess
Tess, widziałam go 

Jest cudny  

, ale nie na nasze zimy 

Poprzednie były łaskawe dla roślin, ale ostatniej mój ponticum variegata trochę ucierpiał 
 Aguś

Aguś, kiedy tu zamieszkałam, założyłam sobie, że będę mieć rododendronowy ogród 

Powoli to realizuję 

Jestem na etapie rozmnażania wszystkich swoich rh, w przyszłym roku powinny być nowe sadzonki 

Mikoryzy nie próbowałam, szczerze mówiąc niewiele wiem na jej temat. Dostałam nawet w ogrodniczym książeczkę do poczytania, ale jakoś czasu jeszcze na to nie było. Trudno mi więc cokolwiek Ci doradzić...
Dziękuję, 
Ewuniu  Joluś
Joluś, dziękuję 

Kochane, wieczorem odwiedzę Wasze ogrody.  Mam dzisiaj sporo pracy i muszę się za nią jak najszybciej zabrać...
Miłego dnia Wam życzę