Pięknie Ewciu u Ciebie...
Zapraszam do ogródka Daisy, cz. 3
Witaj Ewciu 
Iza, nawet nie wiesz jak mnie róże zaskoczyły swoimi gabarytami! Krzewy coraz większe i znowu będę musiała przesadzać, tylko gdzie?
W ramach powiększania stanu posiadania roślin, powiększam rabaty, w związku z tym mój kochany M ma coraz więcej pracy, a ja zastanawiam się jak teraz przerobić, przesadzić rabatę z moimi kochanymi kwasolubnymi
Na zdjęciu widać o ile się powiększyła, i co ja mam z tym teraz zrobić? Macie jakieś pomysły?

Przeróbki dotyczą też trawnika, a raczej jego zmniejszenia, w zacienionych miejscach trawa jest paskudna, więc będzie kostka..

Iza, nawet nie wiesz jak mnie róże zaskoczyły swoimi gabarytami! Krzewy coraz większe i znowu będę musiała przesadzać, tylko gdzie?
W ramach powiększania stanu posiadania roślin, powiększam rabaty, w związku z tym mój kochany M ma coraz więcej pracy, a ja zastanawiam się jak teraz przerobić, przesadzić rabatę z moimi kochanymi kwasolubnymi
Na zdjęciu widać o ile się powiększyła, i co ja mam z tym teraz zrobić? Macie jakieś pomysły?

Przeróbki dotyczą też trawnika, a raczej jego zmniejszenia, w zacienionych miejscach trawa jest paskudna, więc będzie kostka..

Jeśli rabata ma określony charakter, a właściwie odczyn gleby to może wrzosy i wrzośce? Będą niska poduszką przed azaliami i różanecznikami, nie będą stanowiły konkurencji w fazie kwitnienia, jeśli jest tam cieniście to odmiany złociste, albo srebrnoszare, do tego może trawy? Ja uwielbiam brązowe, nie rozrastają się zbyt szybko,a rozluźniają kompozycję. Albo też dla rozjaśnienia tawuły np. Golden Carpet, nie dużo tylko jako akcent, funkie też lubią towarzystwo "kwaśnych". Hmmm?
A tak w ogóle to pięknie jest u Ciebie.
Zobaczyłam doniczki z trzmieliną, ona lubi się rozłazić i dobrze wygląda tam gdzie ma podporę murek np. chyba ze będziesz ją cały czas cięła.
A tak w ogóle to pięknie jest u Ciebie.
Zobaczyłam doniczki z trzmieliną, ona lubi się rozłazić i dobrze wygląda tam gdzie ma podporę murek np. chyba ze będziesz ją cały czas cięła.
Edyta
- mora1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 mar 2006, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ewa , ale u Ciebie jest pięknie i tak sterylnie, zero chaosu i przypadkowości. Oglądam cały czas Pirouette. Wielki jest , ale u Ciebie to ciepłe kraje to biorę na to poprawkę. Zastanawiam się , bo wypadła mi jedna Parade, czy między Parade mogę dać Pirouette, czy lepiej raczej nie. Trudno określić mi jej kolor i nie wiem jak te dwie róże obok siebie mogłyby wyglądać. Rabatę różaną mam mieszaną, dół Banita, środek Jacques Cartier, na tyłach miały być Parade, jedna środkowa wypadła i tak dumam. Tył ma być nabity na pal, albo wiązany w pasie, jak u Hani. Dawać czy lepiej poszukać innej miejscówki? Znowu zadręczam Was moimi wątpliwościami, ale Pirouette już dawno wypatrzyłam u Ciebie, potem u Hani wyczytałam, ze ma ją Gosia i już nie mogłam sobie odmówić.
Bardzo efektownie wyglądają u Ciebie te obrzeża kamienne, całość ma takie właśnie śródziemnomorski charakter, do tego czerwona palona cegła i super jest. To przejście , tez bardzo mi się podoba , z tą kostka wygląda tak bardziej reprezentacyjnie i oficjalnie. Zazdroszczę Tobie jak wcześniej pisałam konsekwencji w utrzymaniu jednego klimatu w ogrodzie. Wszystko do wszystkiego pasuje , a dodatkowo jest bardzo klarowny podział na różny charakter rabat. Kwaśniaki masz piękne, bardzo kolorowe, no ale co się w sumie dziwić, ogrody na południu są bardzo radosne i kolorowe
.
Bardzo efektownie wyglądają u Ciebie te obrzeża kamienne, całość ma takie właśnie śródziemnomorski charakter, do tego czerwona palona cegła i super jest. To przejście , tez bardzo mi się podoba , z tą kostka wygląda tak bardziej reprezentacyjnie i oficjalnie. Zazdroszczę Tobie jak wcześniej pisałam konsekwencji w utrzymaniu jednego klimatu w ogrodzie. Wszystko do wszystkiego pasuje , a dodatkowo jest bardzo klarowny podział na różny charakter rabat. Kwaśniaki masz piękne, bardzo kolorowe, no ale co się w sumie dziwić, ogrody na południu są bardzo radosne i kolorowe
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
moja skarpa
O tak mnie też zachwyca ta konsekwencja, że już nie powiem o całej infrastrukturze która jest dla mnie niedościgłym wzorem, choć ja pewnie obsadziłabym ją tak, z byłaby zaraz trochę "wichuriana"
. I mam wrażenie, że ten bardzo ciepły kolor na zdjęciach, to efekt odbijania światła od ścian domu. Czy to widać w rzeczywistości czy to takie przekłamanie aparatu?
Może z rozsadzaniem zrób tak, wywołaj/wydrukuj zdjęcie potnij(?) na kawałki-rośliny i zobacz jak poszczególne kolory będą się ze sobą komponowały inna to wydrukowanie kolorów i też zestawianie ich ze sobą. Myślałam że może pod drzewem azalia pomarańczowa, im bardziej się przyglądałam kolorom, tym bardziej zaczynały się palić. Trudno jest harmonijnie zestawić rh bo one są intensywnie piękne. Ale może jeśli je troszkę np. rozsuniesz to też się zgubią kontrasty?
Może z rozsadzaniem zrób tak, wywołaj/wydrukuj zdjęcie potnij(?) na kawałki-rośliny i zobacz jak poszczególne kolory będą się ze sobą komponowały inna to wydrukowanie kolorów i też zestawianie ich ze sobą. Myślałam że może pod drzewem azalia pomarańczowa, im bardziej się przyglądałam kolorom, tym bardziej zaczynały się palić. Trudno jest harmonijnie zestawić rh bo one są intensywnie piękne. Ale może jeśli je troszkę np. rozsuniesz to też się zgubią kontrasty?
Edyta
- hanka55

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Się uśmiałam serdecznie
.
Ewuś nie ma wyjścia, trzeba ziemi dokupić.
Albo strzyc Rh zaraz po kwitnieniu, by zachować małe rozmiary.
Pod ścianą posadziłas drzewa rózanecznikowe - mieszańce Catawby,
która spokojnie osiągnie 5 x 5 m.
Cuningham White, tez nie lepszy.
Przejdź może na yakushimanum, repens, wiliamsanum, czyli na niższe, bardziej kompaktowe odmiany.
Bo Catawby pamiętam jeszcze z dzierżoniowskiego ogrodu Babuni -
były większe niż dach werandy. :P
Ale efekty różanecznikowe, masz niesłychanie radosne!
Ech, dusza w kwiatch, Ci wyszła. :P
Ewuś nie ma wyjścia, trzeba ziemi dokupić.
Albo strzyc Rh zaraz po kwitnieniu, by zachować małe rozmiary.
Pod ścianą posadziłas drzewa rózanecznikowe - mieszańce Catawby,
która spokojnie osiągnie 5 x 5 m.
Cuningham White, tez nie lepszy.
Przejdź może na yakushimanum, repens, wiliamsanum, czyli na niższe, bardziej kompaktowe odmiany.
Bo Catawby pamiętam jeszcze z dzierżoniowskiego ogrodu Babuni -
były większe niż dach werandy. :P
Ale efekty różanecznikowe, masz niesłychanie radosne!
Ech, dusza w kwiatch, Ci wyszła. :P
- izabella1004

- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki dziewczyny za rady i miłe słowa
Jak już wcześniej pisałam, dużą rolę w ogrodzie odgrywa mój M, wszystkie elementy architektury, to jego dzieło, ma ze mną trzy światy
ciągle coś przerabia 
Jest jeszcze kilka rzeczy do zrobienia, ściana z kaskadą za klombami z The Fairy, no i ogród zimowy, ale w tym roku pewnie będą tylko fundamenty. No i jeszcze ogrodzenie ogrodu od strony sąsiada, nie mogę patrzeć na te garaże i przybudówki
Wszystko potrzebuje czasu i kaski, niestety.
Grażynko, ławeczka cudowna! Chciałabym taką mieć w ogrodzie!
Haniu, jak bym mogła to bym dokupiła
Te duże RH zostawię tam gdzie są, dokupię niższe
Jak nadmiernie wyrosna zrobię z nich bonsai
Edytko, ten ciepły kolor na zdjęciach to słoneczko, czerwony mur i wściekle żółte ściany domu
Kolory RH są takie, że aż zęby bolą
Ale to tylko jeden miesiąc w roku! Jakąkolwiek konfigurację bym zrobiła i tak pstrokacizna będzie
Wcisnę trochę wrzosów, trzmielin i może jeszcze coś ? i jakoś dam radę.....
Moniczko, miło mi, że do mnie zaglądasz
Jacques Cartier ma kolor bardzo zbliżony do Pirouette, Parade ma dosyć ostry. Gdybyś chciała pnącą różową w delikatnym kolorze polecam Cinderellę, jest w podobnej tonacji \co JCartier i Pirouette.
Może zamiast Parade, tej co wypadła Rosarium Uttersen? Też ma duże kwiaty. Pirouette ma drobne kwiaty. A może Zephrine Drouhin? Kwiaty duże mocno różowe.
Wszystkie te róże możesz zobaczyć w moim wątku, ale gdzie?
Pewnie w 2 części, Iza podzieliła mi wątek i sama nie wiem gdzie co teraz jest
Teraz kilka widoczków tarasowych, południowych

Jest jeszcze kilka rzeczy do zrobienia, ściana z kaskadą za klombami z The Fairy, no i ogród zimowy, ale w tym roku pewnie będą tylko fundamenty. No i jeszcze ogrodzenie ogrodu od strony sąsiada, nie mogę patrzeć na te garaże i przybudówki
Wszystko potrzebuje czasu i kaski, niestety.
Grażynko, ławeczka cudowna! Chciałabym taką mieć w ogrodzie!
Haniu, jak bym mogła to bym dokupiła
Te duże RH zostawię tam gdzie są, dokupię niższe
Edytko, ten ciepły kolor na zdjęciach to słoneczko, czerwony mur i wściekle żółte ściany domu
Kolory RH są takie, że aż zęby bolą
Moniczko, miło mi, że do mnie zaglądasz
Jacques Cartier ma kolor bardzo zbliżony do Pirouette, Parade ma dosyć ostry. Gdybyś chciała pnącą różową w delikatnym kolorze polecam Cinderellę, jest w podobnej tonacji \co JCartier i Pirouette.
Może zamiast Parade, tej co wypadła Rosarium Uttersen? Też ma duże kwiaty. Pirouette ma drobne kwiaty. A może Zephrine Drouhin? Kwiaty duże mocno różowe.
Wszystkie te róże możesz zobaczyć w moim wątku, ale gdzie?
Pewnie w 2 części, Iza podzieliła mi wątek i sama nie wiem gdzie co teraz jest
Teraz kilka widoczków tarasowych, południowych

-
KDanuta

- Od: 24 kwie 2008, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewuniu posiedziałam na ławeczce, podziwiałam, ogród,
róże gdyż jestem ich miłośniczką, sama tez podsadzam róże
goździkami i lawendą
goździkami i lawendą
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Ewuniu, Twoje różaneczniki są cudowne! Przepięknie wygląda rabata z nimi 
Jeżeli chcesz zrezygnować z kamyczków na rabarach z kwiatami, to jak je bedziesz wybierać? Rękami do gołej ziemi?
To będzie ciężka praca
I szkoda trochę, ale rozumiem Cię.
Widok przez tę bramę jest jak obietnica ...
Wszystkie linki, do wszystkich wątków wszystkich forumowiczów, wszyscy mogą znaleść tutaj
Jeżeli chcesz zrezygnować z kamyczków na rabarach z kwiatami, to jak je bedziesz wybierać? Rękami do gołej ziemi?
Widok przez tę bramę jest jak obietnica ...
Wszystkie linki, do wszystkich wątków wszystkich forumowiczów, wszyscy mogą znaleść tutaj