Ogródek Pszczółki cz.1
- peonia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Serdeczne Dzięki za chęć podzielenia się fotkami z wizyty na Tejże wystawie,mnie oczarował len nowozelandzki, którego nie możemy uprawiać w u nasz,,
i oraz calamagrostis -wzbudziła we mnie ogromną ciekawość, piękna "sztuka" architektoniczna na rabatę mono.
Pozdrawiam,

Pozdrawiam,
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gabi, spróbuję jeszcze poszukać w necie i dobrać najlepsze warunki dla mojej malutkiej. Muszę przyznać żeGabriela pisze:Agapant lepiej kwitnie w ciasnej donicy, to może i alstromeria też ?
Nie wiem... nie mam pojęcia jak się zachowa.
coraz bardziej mi się podoba.
Grażynko clematisy bardzo dobrze bedą sie czuły w kogrobuszu. Pobuszuj, pobuszuj, a ubrane tuje będąkogra pisze:Wiesiu to niesamowite ile u was jest pięknych kwiatów.
U nas nawet połowy nie ma.
Clematisami zarażasz mnie coraz bardziej i chyba znów zacznę za nimi buszować .
Po twoich wskazówkach, powinno mi pójść z nimi lepiej.
Będęje puszczać na tuje, co powinno wzbogacić i ożywić ich monotonny kolor.
A czy znasz może jakieś powojniki do cienia ?
dużo ładniejsze. Niektóre clematisy nadają sie do cienia, najbardziej te które maja delikatne kolorki takie jak 'Hagley
Hybrid', z białych 'Alabast', 'Arctic Queen', i 'Hyde Hall'; albo lekko fioletowy 'Clair de Lune'. W cieniu zachowują
najlepsze kolory.
Taruś wrzucę jeszcze kilka fotek wieczorem bo dzisiaj piekna pogoda, na ogródkowe prace idealna. A mam cotara pisze:Wiesiu, ale pokaz, a hortensja powalająca, piekny delikatny kolor.
Nie zwlekaj dawaj nastepne fotki.
robić oj mam

Witaj Maryniu bardzo serdecznie. Opieka nad roślinkami sprawia mi ogromną przyjemność. Oglądać jak rosną,marpa pisze:Pochodziłam u Ciebie Wiesiu i pooglądałam Twoje pięknie zadbane roślinki.Jest na co popatrzeć!Wizyta u Ciebie to prawdziwa przyjemność.!!!![]()
pozdrawiam.
Maryna.![]()
![]()
kwitną, owocują to balsam dla duszy. Ciesze sie że dzielimy tą pasję. Zapraszam gorąco.
Moniu strasznie sie cieszę że stałaś sie posiadaczką Rubensika. na pewno Ci się pieknie odwdzięczy za Twojąvertigo pisze:Wiesiu - kupiłam powojnika, w którym się zakochałam dzięki Tobie - bylinowego Rubensika
miłość do niego.
Alu tylko wiesz że później z realizacją takich kompozycji to nie zawsze sie udaje. Albo za mało miejsca, albosnowflake pisze:Cudne zakupki.... i podziwiam, że tak masz wszystko przemyślane, co do czego będzie pasować co z czym posadzisz... to jest na prawdę sztuka...
jedna rosnie za szybko i stłamsza inne, albo kwitna nie w tym samym czasie. itd. Ale czasem sie udaje i wtedy dopiero
jest radocha ... ;:26 ;:26 ;:26
Beatko milo Cię powitać w moich skromnych progach. Wystawa cudna, powiedz jakby tu sie nie podzielićpeonia pisze:Serdeczne Dzięki za chęć podzielenia się fotkami z wizyty na Tejże wystawie,mnie oczarował len nowozelandzki, którego nie możemy uprawiać w u nasz,,i oraz calamagrostis -wzbudziła we mnie ogromną ciekawość, piękna "sztuka" architektoniczna na rabatę mono.
![]()
Pozdrawiam,
z Wami takimi ślicznościami. Len nowozelandzki tez sprawił na mnie wrażenie. Najbardziej lubie ten czarny, jest
bardzo decoracyjny na taras. Ale ten różowy i purpurowy też są wspaniałe. A może w Polsce można by wnosić donice
do piwnicy? On ma dokładnie taką wytrzymałość jak oleandry bo na ogół oba dobrze znoszą zimę we Francji bez
osłon a w tym roku zima była ostrzejsza i oba padły. Calamagrostis pięknie sie prezentuje też na środku trawniczka.
U mnie nie ma niestety tyle miejsca ale jego jasne kolorki rozjaśnią mi rabatę z kwiatami.
Ewciu niestety nie patrzyłam na jej cenę ale aby Cię pocieszyć wszystko na tej wystawie było dużo droższegloriadei pisze:
to jest moje marzenie!![]()
![]()
![]()
powiedz jeszcze ile kosztowała?
niz w normalnych sklepach.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
To pozwolisz Wiesiu, ze 'upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu'- tu mamy nazwy własne -wszystkie rozchodniki , twój zakupiony również-Sedum spathulifolium ''Capa Blanca''abeille pisze:Magdziu to daję dalej.mag pisze:Jak można mieć dosyć takich wspaniałościProsimy o więcej, o duuużo więcej
Tym razem ciąg dalszy moich zakupów. Zacznę skromnie od pewnego srebrzystego rozchodnika co mnie urzekł ale nie
znam jego nazwy. Będzie mi pasował do purpurowych liści.
......
http://www.priola.it/index1.asp, troche wstyd , ale nie mam kiedy rozwinąć Bazy sedum , zaczętej tu ...

dziękuję za porady, a juz myślę, czy daleko miałabys do miejsca - Ogrodu Botanicznego lub Wystawy Piwonii francuskich- tzw.historycznych ,gdzie mozna byłoby je sfotografować?

Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
Mark Twain
Mark Twain
- abeille
- 1000p
Moniu to jest róza z tych historycznych i nazywa sie 'Ballerina'. Uwielbiam właśnie takie róże bardziej niżvertigo pisze:a co to za roślinka?? ślicznagloriadei pisze:
to jest moje marzenie!![]()
![]()
![]()
powiedz jeszcze ile kosztowała?
wielkokwiatowe.
Beatko dzięki bardzo za rozpoznanie mojego sedum. Taka baza bardzo by sie przydała bo jest ich mnóstwopeonia pisze:abeille pisze: To pozwolisz Wiesiu, ze 'upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu'- tu mamy nazwy własne -wszystkie rozchodniki , twój zakupiony również-Sedum spathulifolium ''Capa Blanca''
http://www.priola.it/index1.asp, troche wstyd , ale nie mam kiedy rozwinąć Bazy sedum , zaczętej tu ...![]()
dziękuję za porady, a już myślę, czy daleko miałabys do miejsca - Ogrodu Botanicznego lub Wystawy Piwonii francuskich- tzw.historycznych ,gdzie mozna byłoby je sfotografować?![]()
różnych odmian i poza podstawowymi trudno się w nich połapać. A może wiesz czy sedum rupestrum 'Angelica'
jest dwuletnie czy może żyje dłużej.
Moje w zeszłym roku było śliczne i pięknie sie rozrosło pomimo ataków kotów
ale jakoś zmarniało przez zimę i w tym roku jest duzo mniej dorodne.
Co do kolekcji starych piwonii to dowiem się gdzie można je obejrzeć i spróbuję zrobic fotki. na pewno będzie jakaś
kolekcja niedaleko od Paryża.
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Witaj Wiesiu-widzę że Ty sporo ostatnio nakupiłas...piękne te nowości
Ja wczoraj kupiłam 2 powojniki -"błękitny anioł",drugi Xerxes (fioletowy) ..a dziś zamówiłam 3 nastepne....HAKUREE,WESTERPLATTE i własnie HAGLEY HYBRID-którego wsadzę do cienia i niech się wiesza na cisach przed domem
A reszta do donic na tarasie-może jeden dam koło orzecha żeby się na nim piął...
ale takiego jeszcze nie zakupiłam.Powiedz mi jak duże dać donice? 

Ja wczoraj kupiłam 2 powojniki -"błękitny anioł",drugi Xerxes (fioletowy) ..a dziś zamówiłam 3 nastepne....HAKUREE,WESTERPLATTE i własnie HAGLEY HYBRID-którego wsadzę do cienia i niech się wiesza na cisach przed domem

A reszta do donic na tarasie-może jeden dam koło orzecha żeby się na nim piął...

- abeille
- 1000p
Witajcie cieplutko
Dotrzymam obietnicy i pokażę ostatnią juz serię fotek z Salonu w Courson.
Zacznę od nowej odmiany jarzmianki o nazwie 'Ruby Star'

I dla koneserów nowy bodziszek sanguineum 'Apfelblüte'

To jest nowość w dzwonkach brzoskwiniolistnych 'Cornish Mist'

Kompozycja srebrzysto-zielona

Nowa hosta ale nie pytajcie jak się nazywa bo etykietka zamazana na zdjęciu

Ogromne rajskie ptaki czyli Sterlizia

Piwonia bylinowa na która miałam ogromną chrapkę

I nowość wśród miodunek pulmonaria 'Diana Clare'

Nowy rozchodnik sedum 'Autumn Charm'

Jak sama nazwa wskazuje

I tu również jak sama nazwa wskazuje

Agapant pasiasty 'Gold Strike'

Jeszcze rozchodnik 'Elsie'Gold'

i na koniec nowość wśród żurawek 'Pinot Gris'

To teraz już wiecie na jakie nowości trzeba polować i o czym śnić po nocach.
Życzę Wam kolorowych snów.
Dotrzymam obietnicy i pokażę ostatnią juz serię fotek z Salonu w Courson.
Zacznę od nowej odmiany jarzmianki o nazwie 'Ruby Star'

I dla koneserów nowy bodziszek sanguineum 'Apfelblüte'

To jest nowość w dzwonkach brzoskwiniolistnych 'Cornish Mist'

Kompozycja srebrzysto-zielona

Nowa hosta ale nie pytajcie jak się nazywa bo etykietka zamazana na zdjęciu

Ogromne rajskie ptaki czyli Sterlizia

Piwonia bylinowa na która miałam ogromną chrapkę

I nowość wśród miodunek pulmonaria 'Diana Clare'

Nowy rozchodnik sedum 'Autumn Charm'

Jak sama nazwa wskazuje

I tu również jak sama nazwa wskazuje

Agapant pasiasty 'Gold Strike'

Jeszcze rozchodnik 'Elsie'Gold'

i na koniec nowość wśród żurawek 'Pinot Gris'

To teraz już wiecie na jakie nowości trzeba polować i o czym śnić po nocach.
Życzę Wam kolorowych snów.
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
- abeille
- 1000p
Moniu ta róża tak obficie kwitnie że na Salonie przebręłam przez ścieżkę po kostki w błocie by jej zrobić zdjęcie.vertigo pisze:róża![]()
![]()
O, Matko - w życiu bym nie pomyślała![]()
![]()
Przepiękna!!
Cynthio pięknie kwitnie nieprawdaCynthia pisze:Jestem w szoku ,tak samo jak Monia![]()
![]()
Ja bym obstawiała,ze to jakieś floksy![]()
...niesamowita róża....![]()

Danusiu ja dostałam zawrotu głowy.danutab pisze:Wiesiu na takich wystawach można dostać zawrotu głowy.
Ja mam pytanie dotyczące kwiatka o nazwie czyścik do butelek po mleku.
Co to jest takiego pierwszy raz słyszę taka nazwę a i w internecie
nic nie znalazłam na ten temat.

Ta szczotka do butelek nazywa się Callistemon. Jest ciepłolubna i ginie przy temperaturze poniżej zera.
Grażko piękne zakupy. Szczególnie XERXES jest niesamowity. Donice na taras dla clematisów muszą być dużegrazynarosa22 pisze:Witaj Wiesiu-widzę że Ty sporo ostatnio nakupiłas...piękne te nowości![]()
![]()
![]()
Ja wczoraj kupiłam 2 powojniki -"błękitny anioł",drugi Xerxes (fioletowy) ..a dziś zamówiłam 3 nastepne....HAKUREE,WESTERPLATTE i własnie HAGLEY HYBRID-którego wsadzę do cienia i niech się wiesza na cisach przed domem![]()
A reszta do donic na tarasie-może jeden dam koło orzecha żeby się na nim piął...ale takiego jeszcze nie zakupiłam.Powiedz mi jak duże dać donice?
najlepsze takie po 40 albo 50 cm średnicy.
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Wiesiu, lubie tak patrzec a jeszcze lepiej chodzic po takich targach jest tylko jeden problem to wszystko kusi a nie mam węza w kieszeni ,
rajskie ptaki to naprawde cudowne kwiaty a jak dlugo stoja w wazonie, klimat jednak dla nich u nas to raczej nie jest odpowiedni, pochwale sie ale bodziszka właśnie takiego mam jest cudowny i jako jedyna hoste właśnie tez mam. Wydaje mi sie, ze dzwonki one sa takiego lawendowego koloru tez ich mam i do tego białe, pieknie sie rozrastaja, tworza kobiece, zielone cała zimę.
Wrócę jeszcze pospacerować bo u Ciebie to trzeba wejść kilka razy tak pieknie, milego dnia
rajskie ptaki to naprawde cudowne kwiaty a jak dlugo stoja w wazonie, klimat jednak dla nich u nas to raczej nie jest odpowiedni, pochwale sie ale bodziszka właśnie takiego mam jest cudowny i jako jedyna hoste właśnie tez mam. Wydaje mi sie, ze dzwonki one sa takiego lawendowego koloru tez ich mam i do tego białe, pieknie sie rozrastaja, tworza kobiece, zielone cała zimę.
Wrócę jeszcze pospacerować bo u Ciebie to trzeba wejść kilka razy tak pieknie, milego dnia